2021-12-14 1004 瀏覽
今次嚟到呢間位於茘枝角道嘅小漁港食海鮮蒸氣鍋。訂咗20:30 餐廳仍然人山人海,想食真係要預早訂枱先得。我哋叫咗個海鮮蒸鍋$298位嘅套餐。▪️刺身併盤一入座就先嚟過刺身,有厚切三文魚腩、帶子、北寄貝、油甘魚、甜蝦。刺身全部都好新鮮😋😋。▪️避風塘鮮魷食完刺身就嚟過小食,避風塘鮮魷,鮮魷本身新鮮,食起上嚟都好彈牙,配上避風塘就夠晒惹味。食完刺身,小食,就準備食蒸鍋喇。順序~▪️鮑魚 - 鮑魚好彈牙,唔會好韌。▪️海蝦 - 蝦夠新鮮,爽口彈牙,好鮮甜。▪️扇貝 - 蒸嘅時間啱啱好,唔會韌。上面有蒜蓉粉絲,一齊食好正。▪️馬友 - 蒸得好滑,食嘅時候要小心少少,會有細骨。▪️青口 - 好鮮呀,入口好鮮甜仲好多汁。▪️卜卜蜆 - 好有海水味,夠鮮,隻隻都冇沙。▪️聖子 - 呢個不得了,大大隻,咬落勁鮮甜勁爽口,冇得輸。▪️班馬瀨尿蝦 - 好大隻瀨尿蝦,絕對長過我隻手板😂,放入熱鍋就即刻喺度掙扎,好鬼生猛,大大隻,啖啖肉,勁鮮甜,又係冇得輸😂▪️大肉蟹 - 蟹有兩隻,蟹蓋就預先放咗入粥底度。主要食多肉嘅蟹腳蟹蚶,一樣咁新鮮有鮮味。▪️蟲草花蒸雞烏冬底雞有雞味㗎,烏冬掛滿雞汁好夠味;另外仲有南瓜、粟米、芋頭、番薯仔、絲
我哋叫咗個海鮮蒸鍋$298位嘅套餐。

▪️刺身併盤

▪️避風塘鮮魷

食完刺身,小食,就準備食蒸鍋喇。
順序~

▪️鮑魚 - 鮑魚好彈牙,唔會好韌。

▪️海蝦 - 蝦夠新鮮,爽口彈牙,好鮮甜。

▪️馬友 - 蒸得好滑,食嘅時候要小心少少,會有細骨。

▪️青口 - 好鮮呀,入口好鮮甜仲好多汁。

▪️卜卜蜆 - 好有海水味,夠鮮,隻隻都冇沙。

▪️蟲草花蒸雞烏冬底
雞有雞味㗎,烏冬掛滿雞汁好夠味;另外
仲有南瓜、粟米、芋頭、番薯仔、絲瓜等⋯食到呢個時候,大家都已經覺得飽。

▪️粥底
有兩隻有膏嘅蟹蓋,加埋瑤柱、排骨,仲有好多其他海鮮嘅汁,夠晒鮮甜,明明已經好飽但都要即時整返碗,最後真係食唔晒,仲可以打包到兩個外賣碗(滿)。

總結:
海鮮絕對夠新鮮,樣樣控制嘅時間都好好,店員全程落手落腳幫你,仲幫你擺到靚一靚俾你影相,係差在幫你剝埋殼咋🤣呢度真係好值得再嚟。
2021-12-13