2019-10-27 72 瀏覽
佳餚美食每個人都難以拒絕,早前吃完位於太子附近的小漁港海鮮舫,至今回味無窮,太太提議再吃一次,我當然無異議,在星期三既晚上,同家人再次光顧。太太為我們一行五人提前訂好位置,所以一黎到就馬上可以入座。價錢依舊一樣,398/位,九時後入座就348/位。有巧手既侍應為每一枱食客蒸煮食物,蒸鍋還有計時功能,食物保証可以蒸到最美味既狀態👍。乾淨整潔既食具:首先送到係小食:💠炸迷你番薯鬆脆既外層,包住香甜既薯肉,一口一粒,非常滋味。雜錦刺身💠帶子:肉厚而且結實,帶有鮮甜海水味,在口腔咀嚼,有點膠住舌頭感覺。💠北寄貝:鮮甜中帶點爽口。💠象拔蚌:一流既刀功,將象拔蚌薄切得如紙一般,食起上來肉質爽甜,令人一試難忘。💠油甘魚:用上日本飛機貨,老闆拎出原條的油甘魚,鮮紅色既魚鰓睇得出係非常新鮮,肉質柔軟, 脂膏豐腴,融化在舌尖,頂級享受。💠粉絲蒜蓉蒸元貝粉絲軟身之餘,還吸收了元貝既鮮味和蒜蓉既香味,元貝肉蒸到彈牙,兩者一齊食,根本就是絕配。💠花足蝦剝開鮮紅色蝦殻,里面係彈牙既蝦肉,鮮味無比。蜆 & 貴妃蚌💠蜆:肉質滑嫩鮮甜。💠貴妃蚌:味道鮮美,肉質甘脆嫩滑。馬友&鮑魚💠馬友:肉質鮮美,細

太太為我們一行五人提前訂好位置,所以一黎到就馬上可以入座。

乾淨整潔既食具:

首先送到係小食:
💠炸迷你番薯
鬆脆既外層,包住香甜既薯肉,一口一粒,非常滋味。

雜錦刺身
💠北寄貝:鮮甜中帶點爽口。

💠粉絲蒜蓉蒸元貝

💠花足蝦
剝開鮮紅色蝦殻,里面係彈牙既蝦肉,鮮味無比。

蜆 & 貴妃蚌
💠蜆:肉質滑嫩鮮甜。
💠貴妃蚌:味道鮮美,肉質甘脆嫩滑。

馬友&鮑魚
💠馬友:肉質鮮美,細膩而爽口,油脂比一般魚重,加點醬油,美味至極。
💠鮑魚:鮑魚味濃,鮮味明顯,而且肉厚爽身,無論口感味道皆是一流。

💠蠔
蠔肉飽滿,加點蒜蓉醬油,一口吸入口中,感覺好像把整個海洋嘅鮮味都吞入口中。

💠瀨尿蝦
我很醜,但我好味道,用上斑馬瀨尿蝦,肉厚而且帶有蝦膏,味道比龍蝦更鮮,又有紅蝦既嫩。

💠梭子蟹
肉很多,而且非常甜美,令人有種為食晒全部肉,手口并用都在所不惜既衝動,有汁水,係蟹原本就帶有既那種,爽和鲜,簡直爽上天。

💠蟲草花蒸雞
黃油雞事先已腌好味道,烏冬吸收咗全部鮮味,又香又滑,小朋友最合適不過,小女吃過不停,大人們當然吃爽滑既雞肉啦。

💠農家四寶
粟米清甜,勝瓜順滑,南瓜和小番薯都非常香甜。

💠糯米糍
原本還有一個海鮮粥,但因為家人怕食不了,為免浪費食物,一開始時就講了不用提供。最後以一個糯米糍作結,為豐盛既晚餐畫畫上休止符。

小漁港除咗蒸氣火鍋,另外還有小炒菜式、刺身等食物提供,老闆又是一位熱情好客之人士,如果一大班人又喜歡食海鮮,係一個唔錯既選擇。