2021-07-15 1268 瀏覽
香港好多人都鍾意食漢堡,呢家不乏過江龍、本地既餐廳有漢堡食,西式既漢堡一般由幾十蚊至百幾蚊不等,不過其實食好食既漢堡包,港式漢堡都一樣唔會輸,好多都係真材實料即叫即整,而且價格親民。呢間利口福快餐店係一間唔起眼既小店、快餐店,係太子屹立已經有四十年,好有港式感覺,有一啲坐後巷,有啲坐店鋪內,外賣既人都唔小,夠哂地道,主打快餐,特色就係西多士可以自己揀餡料,其中最出名係流心芝士豬扒包、沙嗲牛肉包同沙嗲牛肉西多士,高峰期間沙嗲牛肉包每日可以買100個,如果夜晚去漢堡包可能會賣晒,得返多士。每個包都係新鮮即叫即做,所以外賣或者堂食攞上手都係熱辣辣,絕對係太子既名物。雖然佢係太子界限街,地理上好方便就去到,不過因為坐位小,有時黎到都要等下,甚或要同其他食客搭枱。店舖唔算大,連洗碗嘅地方都幾乎冇,可能因為咁,佢哋嘅嘢飲都係用紙杯裝,而漢堡同埋包上碟時會有一張隔油紙,省卻洗碗碟既工夫。裝潢欠奉,不過夠地道,裝修保留左懷舊香港味道,即使餐牌翻新過,歷史味都無被洗乾淨,歷久常新,廚房係半開放,所以可以睇到老細即叫即做食物。店入邊嘅座位其實得兩張枱四張凳,之後就喺後巷嘅枱櫈,都係兩張枱四張凳。餐廳嘅人手
流心芝士豬扒包

餐廳嘅人手就得兩個,一個係老細,而另一個就係上咗年紀嘅婆婆,婆婆主要負責樓面工作,而老細就負責煮嘢食。

餐牌上有好多套餐同嘢食,套餐有小食套餐、常餐、三文治餐、漢堡包餐、多士餐、全日早餐、粉麵餐、小食、下午茶、超值套餐同埋是日精選,正常快餐店嘅炒粉麵都有,當然比較熱門嘅係三文治餐同多士餐,定價廿幾蚊到三十幾蚊,仲有茶咖啡,非常親民。
1️⃣ 沙嗲牛肉西多士 💰40(👅: 8/10)
沙嗲牛肉西多士

西多絕對係港人下午茶既熱門選擇,平時見既西多士都係花生醬餡,而呢個西多士算係新式Fusion嘅西多士,西多士係即叫即整,外觀係炸到金黃色,
切開個西多士個時會聞到好香嘅沙嗲味,入邊嘅餡料係極多,牛肉係一塊塊,而唔係樂園嗰種牛肉碎,份量非常之多,係真正既手切牛肉,覆蓋晒成個西多士,非常足料,牛肉嘅份量比起樂園仲要再多,或者話樂園嗰個係比較少啲,牛肉食落軟稔,無筋唔韌,而唔係好有嚼勁個種,牛味唔算重,而沙嗲牛肉經過洋蔥同沙爹醬炒熱,所以會見到一絲絲嘅洋蔥,成個西多士充滿牛肉既原汁原味,香味撲鼻,每一啖都係牛肉既天然味道。
沙嗲牛肉西多士

西多士唔算係好厚嗰種,同樂園一樣,西多士上都係煉奶,不過呢個上面滿晒煉奶同埋牛油,非常之邪惡, 咬落外層超脆,尤其係啲邊邊位,不過入口唔算好軟綿,可能落咗太多醬料嘅關係,但又唔會好實好韌,係有食到麵包嘅感覺,而且蛋香味都幾重,食落唔算好油好膩。
成個西多士出邊係甜,入邊係鹹,有甜有鹹兩個味道,但反而出奇地夾,煉奶同鹹味沙嗲牛肉幾夾,甜鹹交錯,唔會過甜,略嫌入邊嘅沙嗲牛肉鹹味比較重,有少少搶過其他味道,如果味道可以淡一啲會更好,而且沙嗲牛肉冇辣味,多士因為醬汁令到冇咁脆身,總結來講係個幾好食嘅西多士。
2️⃣ 流心芝士豬扒包 💰30(👅: 7.5/10)
流心芝士豬扒包

豬扒包係即叫即整,等左十分鐘就有,上枱嗰時熱辣辣,豬扒係即炸既吉列豬扒,非常大塊厚身,咬落外脆內腍,炸衣唔厚,非常香口,唔會炸到過火,唔會過燶刮口,食落冇乜多餘嘅肥肉,肉質鮮嫩唔韌,有肉汁,唔算好油膩。而芝士份量非常多,湧出嚟嘅感覺,非常流心,但質地唔算係好稠身嘅芝士,呢個包一定要趁熱食,凍咗就會冇咗流心效果,但略嫌芝士嘅味道可以再重啲。
漢堡包唔乾,咬落幾鬆軟,入面流心芝士加上沙律醬,味道非常清新,同牛油麵包好夾,食落好惹味,沙律醬稍微蓋過左芝士嘅味道,酸酸甜甜嘅味會重啲,整體係一個好食、充滿港式風味既豬扒包。
3️⃣ 凍奶茶 +💰5(👅: 8/10)
凍奶茶

係平時係茶餐廳飲到既奶茶質數,奶茶飲落夠甜,奶味茶味夠。
🌟老闆店員服務都好好,雖然人手唔係好多,不過見到我黎就即刻比位我坐,落單個方面可能會主動啲行去近廚房,因為佢哋比較忙,好少會特登行出嚟,轉位都無問題。

環境可能唔太理想,甚至坐既位都好小,可能要坐後巷,夏天來講可能會比較熱,人多個時可能要搭枱,不過有啲人就係鍾意呢一種風味,好有特色嘅後巷摺檯膠櫈,再加上一份人情味,令到食客絡繹不絕,想食高質漢堡包唔一定要比貴價,好似呢間平民小店一樣可以食到。話說我叫咗店舖招牌嘅流心芝士豬扒包,隔離枱有新食客坐低左,見到就問我係乜嘢,之後佢又叫咗同一樣嘅豬扒包,同佢嘅婆婆一齊食,有時就係呢一啲嘅地方,先可以拉近人同人之間嘅距離。

👅味道: 8/10
🍴環境: 6.5/10
💰消費: $80 (服務費: NA)
2021-05-01