2018-12-04 94 瀏覽
太子方便抵食之選-夏麵館夏麵館,之前一直有聽過佢名,但就未有機會去試。上星期去太子始創買電腦野,又肚餓都打晒鼓,門口見佢餐牌,收費唔算貴。好!一於去試吓佢先!餐廳主要係食上海野,主打係小籠包同擔擔麵,感覺同翡翠拉麵同金滿庭有d相似。但價錢我見呢度就平一節,一於試吓啲味道點先。 鮮肉小籠包 - 食上海菜必點之一,湯汁夠多,熱辣辣好好味!炸豬扒擔擔麵 - 份量係超大!我諗係平時上海舖嘅一倍!擔擔面湯底好正,好香花生味,但又唔會覺得好膩。鱔糊麵(淮山麵)- 第一次食淮山麵,味道不是太有淮山味,但口感好正,比一般麵質好。至於個鱔糊,整得極為出色,味道夠晒濃郁,我同我朋友都極力推薦!蟹粉豆腐煲 - 依個係侍應姐姐嘅誠意推介,應該係限定Menu之一,我哋冇叫白飯去撈,因為鱔糊嗰淮山麵係另上嘅,我哋用啲麵條去撈。意外地入面竟然有好多蟹肉,$98 好扺食。每人百零蚊就食飽飽,地點又就腳,下次再約朋友去試吓其他菜式先!
太子方便抵食之選-夏麵館

鮮肉小籠包 - 食上海菜必點之一,湯汁夠多,熱辣辣好好味!