2025-08-25
同朋友跳完舞就係附近找間餐廳食晚餐,她就推介這間網上人氣幾高的星馬菜,連她朋友食過都話正,於是就決定嚟呢間食。呢度出名食雞,海南雞飯就食得多,於是我就點左獅城芽菜走地雞飯,看看與海南雞飯有什麼分別。原來主餐食叫飲品、小食和甜品一起叫是抵好多㗎👍😄,這里當作一個餐的價錢,散叫就唔化算,而且講真又真係的確好味,朋友都話正👍👍所以說CP值非常之高。而當晚我們就叫左以下食物和飲品👇👇🐔 獅城芽菜走地雞飯 配雞雜冬瓜湯走地雞望落已feel到色澤分明,非常嫩滑,食落又真係幾嫩,我看到芽菜舖在雞底下,還有一些醬汁豉油,我就食出是好香的花生味,幾特別。就算唔點一般食海南雞的三款醬料,我已覺得很夠味😋。冬瓜湯不是普通一碗有冬瓜的湯,而是有雞雜在里面,有很多雞腎,整碗湯變得很有味道和有‘’𡁻口‘’😄😄🍞 鮮油咖央多士厚切的牛油,就好像菠蘿油一樣😅,配上咖央醬,夾在熱辣辣烘完的多士上,雖然邪惡但非常好味😋😋,這個一定大推要點👍👍🍹開心果椰子奶昔這杯又是我要推介👍👍,初時想晚上飲奶昔會不會好膩,答案是不會,而且飲落非常清新,仲咬到開心果椰子碎粒,很有口感,真係想再飲多杯😋🍜 星洲叻沙摻摻朋友想食粉面,就點了
🐔 獅城芽菜走地雞飯 配雞雜冬瓜湯
🍞 鮮油咖央多士
🍹開心果椰子奶昔
🍜 星洲叻沙摻摻
朋友想食粉面,就點了這個,很大碗很多料,有蝦、青口、豆卜、魚蛋等,摻摻意思就是油面加米粉,叻沙湯底很濃,好香椰汁味,整碗口感唔算辣,幾好味。
泰式魚餅
這個就是我們成日食開的泰式魚餅,沒太大分別,今次有點硬😅
🍹 恐龍美綠
這杯就是我們小時候飲開的美綠,上面就舖了滿滿的美綠粉,就好像飲朱古力飲品一樣。
最後食完餐食,當然要叫番個雪糕甜品消暑一下啦!
🍨 特濃薄荷朱古力雪糕
甜品雪糕有3球,有很多朱古力碎,加上是薄荷味,感覺涼涼地,非常清新。
食完呢餐,我和朋友又要跳多幾part舞先得了💃💃💃😂😂