2011-07-16 78 瀏覽
嗜辣的我慕名而來 ﹗雞亦係我最喜愛既肉類 ﹗第一次,我估都會係最後一次幫襯,我為辣雞煲而來,但味道同質數都比想像中差,有天堂與地獄既距離。而其他邊爐生料都麻麻地,帶著非常失望既心情離去 ﹗但不知為何,人龍長排長有,大熱天時依然一枱又一枱企係街邊等位 ~ 莫非依度既小菜還可以?剛到步 19:50,人山人海,仲有八九張枱先到我地。啲枱櫈放滿行人路,路人只好無奈地全部行跳車徑,咪又搞到人車爭路囉。20:30,依然人山人海,仲有三四張枱先到我,仲陸續有食客加入企住行列。舖位入面只係免強放到三張枱,而行人路就有十多張枱,密麻麻,其實唔係坐得咁舒服,最緊要好食就咩都無所謂,最敝出品麻麻呢。熱住企等位足足 70 分鐘,由頭濕到落腳,終於可以坐低喇,坐正街頭第一張一號枱,只靠街燈照明,所以食既野全部係橙色。主角重慶辣雞煲,因為得朋友跟我兩個人食,所以原先想叫細煲半隻雞,但經侍應阿姐推介,便叫個大煲一隻雞,價錢只係多十多蚊無所謂啦,先叫個中辣試試先。飲淡湯,咁甜既,甜帶微辣,完全感覺唔到麻喎,當然即刻要加辣啦,見侍應哥兒只係狂倒辣粉,都唔係加麻辣膽既?完全唔係嗰個味道。雞件切得細細件,心想一隻雞得咁少既

主角重慶辣雞煲,因為得朋友跟我兩個人食,所以原先想叫細煲半隻雞,但經侍應阿姐推介,便叫個大煲一隻雞,價錢只係多十多蚊無所謂啦,先叫個中辣試試先。飲淡湯,咁甜既,甜帶微辣,完全感覺唔到麻喎,當然即刻要加辣啦,見侍應哥兒只係狂倒辣粉,都唔係加麻辣膽既?完全唔係嗰個味道。雞件切得細細件,心想一隻雞得咁少既?呎碼似係雞仔囉。食落啲雞唔算滑,無咩雞味,香料味道就非常豐富,但真係甜左啲,唔夠辣,一丁點麻既感覺都沒有。

墨魚滑,鮮味還可以,但口感稍硬,唔彈牙,一試無妨。

脆鯇魚骨腩,好重淡水魚草青味,朋友仔雖然堅稱勁愛食魚,但都食唔慣,我就無咩問題,免強接受到。口感都好脆,係味道怪怪的。我都係第一次叫脆鯇魚骨腩會搭魚咀架喎,多謝晒。

豬大腸,最緊要洗得乾淨同埋留住裡面既絨毛。夠乾淨,good ﹗烚熟後裡面咩都唔見晒,絨毛同脂肪都無得留低,得反層皮,食落有滷水味,嚥嚥靭靭,幾好。

美國肥牛,好鞋的啊 ﹗瘦到死,又靭又硬又無牛味,攞去餚湯還可以,點可以做火鍋料,劣。

本地肥牛,剛才試左美國,依家再黎 local 野。睇落好似同一隻牛切落黎咁,瘦猛猛既肥牛?同樣地又靭又硬又無牛味,攞去炒都係麻麻地,只可以用黎餚湯底乍,再劣。

竹笙,爽爽爽 ﹗專登烚耐啲,等佢可以吸多啲精華先放落口麻,好味道。

大白菜,真係大白菜?我再三問侍應哥仔,真係大白菜?既然佢堅稱依棵係,都無法。點睇棵菜個樣唔係娃絓菜就係旺菜囉 ﹗趙落鞋烚烚、又厚又靭又硬、淥幾耐都係一樣,真係硬頸。

重慶辣雞煲
墨魚滑