2015-08-31 542 瀏覽
本來以為隨意找家街坊小店,輕食一頓意粉晚餐,想唔到,上了一堂意粉課,原來意大利人食得好清,喜歡用大量蒜粒煮意粉,加啲橄欖油及肉,已經係美味晚餐,只係美國改良咗的意大利餐方用大量芝士及忌廉!今晚來到呢間店,以正宗做法,強調全用橄欖油,食得健康,材料用白肉或海鮮,聽到好似口淡淡,原來又唔係,因為可以㨂蒜及炸麵包糠令菜式惹味,而且可以加辣,一啲都唔平凡。我哋啲前菜係香辣番茄紅酒煮新鮮蜆仔,新鮮番茄做的意粉醬是自然啲酸香,辣得刺激,蜆仔大隻飽滿,我最鐘意連醬汁一齊食,特別滋味,完全鮮辣蜆肉啲美味。意粉醬汁配搭多款,初時花多眼亂,最後決定試大茄瓜,因為未試過素食意粉,原來唔駛擔心唔夠味,大茄瓜大塊厚肉,預先用大量麵包糠包住炸到金黃色,口口香脆,蒜香亦伸至意粉身上,想唔到,無肉的瓜料意粉都可以咁好味!亦有酒配,唔算好多品種,但價錢公道。

亦有酒配,唔算好多品種,但價錢公道。