聽聞Aaharn係全港唯一一間獲得米芝蓮一星🌟的泰國菜,而且從未試過泰國菜fine dining,所以我懷著好期待的心情去一試究竟🥹🥹今次叫左個"Lunch Tasting Menu",每人$488 + 10%,另外still water或sparking water要每人另加$30,以米芝蓮一星及fine dining計,價錢十分合理🤔雖然主菜驚喜不大🫣但甜品唔會令你失望,前菜更會令你不枉此行🥰🔸 免治豬肉及蝦肉肉乾碎配菠羅⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️並不包含在Lunch Tasting Menu的一道前菜,賣相精緻而且味道異常開胃。上面免治豬肉及蝦肉的乾碎配下層的菠蘿🍍,一淡擺入口有著非常豐富同層次的味道,先係肉乾的濃味帶點微辣,之後就到菠蘿的清甜,在口腔中完美balance。作為全個Thai fine dine的開始,我俾5粒星😍😍🔸 檳榔葉.豬肉.虎蝦沙律及泰橙汁⭐️⭐️⭐️⭐️感覺有點似上一道前菜,同樣係肉既濃味及生果清甜味的balance體驗,虎蝦🦐爽口彈牙,出色程度不比第一道前菜遜色😋😋🔸 椰子煨黃豆醬 配香脆米餅 (素)⭐️⭐️⭐️⭐️黃豆醬味有豐富黃豆濃味,卻搶過晒椰子味,而脆米餅真係好脆口,整體不

🔸 免治豬肉及蝦肉肉乾碎配菠羅⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

🔸 檳榔葉.豬肉.虎蝦沙律及泰橙汁⭐️⭐️⭐️⭐️

🔸 椰子煨黃豆醬 配香脆米餅 (素)⭐️⭐️⭐️⭐️
黃豆醬味有豐富黃豆濃味,卻搶過晒椰子味,而脆米餅真係好脆口,整體不錯😛😛

🔸 烤鴨椎茸椰青湯⭐️⭐️⭐️🌟
烤鴨🦆及香菇頗濃味,卻不太有椰青的味道,湯清而鴨味香😙😙

🔸 炭烤蝦 配南方沙嗲醬⭐️⭐️⭐️
蝦肉🦐好紮實,以炭烤方式所以好香。至於南方沙嗲醬就…真係平時沙嗲醬味🤭🤭

🔸 炒泰國蘆筍及蘑菇 (素)⭐️⭐️⭐️
Nothing special🙈🙈

🔸 香辣羅望子脆鱸魚塊⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
鱸魚塊🐟炸得非常香脆,配上甜甜稠稠的秘制醬同吃,有既香脆卻有啲黐口既口感,而味道有點像糖醋松子魚,但有過之而無不及😙另外配上香脆的紫菜同吃,有畫龍點睛之效,係今餐中最出色的一道主菜😋😋

🔸 紅咖喱鵪鶉肉碎 配薑和蛇豆⭐️⭐️⭐️⭐️
紅咖哩味道微辣帶甜,惹味同時好creamy,相信怕食辣嘅人都會喜歡。而鵪鶉肉碎就有點似嫩雞肉,配泰國香米飯很不錯😋😋

🔸 泰國香米飯⭐️⭐️⭐️⭐️
比本人在家煮的金象米更香更彈牙😆😆

🔸 芒果糯米飯⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
芒果糯米飯❤️在泰菜中總是最令人期待🤩🤩這裡的芒果糯米飯,糯米是粒粒分明的,而且Q彈,帶點鹹味另外芒果亦非常出色,甜而不酸。糯米飯🍚,芒果🥭,再配上清甜的椰漿🥥同吃,既鹹又甜,層次豐富😛😛作為全個Thai fine dine的尾聲,本人是十分滿意的🥹🥹

🔸 蒸棕櫚糖椰蓉湯圓⭐️⭐️⭐️⭐️
湯圓外皮有點像麻糬,而內層是煙燻椰子肉及椰糖,口味頗甜,但咁先係正宗泰國甜點的口味🤣🤣

🍽 環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️
🤵🏻‍♀️ 服務 ⭐️⭐️⭐️⭐️