2021-07-28
。今日再次嚟到中環搵好嘢食,💖今次嘅目的地係大館,呢度除咗係拍拖影靚想必到嘅地方之外,仲有好多又靚又好食嘅餐廳。而我今次嚟食嘅係一間中菜餐廳The Chinese Library,呢間餐廳裝修非常之華麗典雅,勁有feel,而且嘢食都好高質🥰。。四色素卷好精緻嘅一道菜,而且色彩繽紛,😍見到都唔捨得食。雖然佢係素卷,不過味道非常之濃郁,😋酸酸甜甜,食落好開胃。。魚香脆茄子用一個類似鳥籠嘅欖裝起度餸,👍🏻一定要第一時間用相機打卡先,每一條茄子都切得大小一致,炸出嚟嘅口感每一件都好酥脆,😛而入面嘅茄子肉依然軟嫩,真係外脆內軟,再加上面頭嘅櫻花蝦等等嘅配菜,味道非常之有層次🥰。蔥油雞今次真係綠色嘅蔥油配上雞了,😊非常之濃郁嘅蔥香味,而且有少少麻辣嘅味道,😋而雞肉本身好嫩滑,肥瘦適中。。石鍋蔥香鵝肝和牛炒飯💖呢個飯真係必點,一上嚟睇住面頭嘅木魚喺度飄下飄下,😍真係好過癮。味道方面亦都好出色,飯粒粒分明,再加上和牛粒同鵝肝,每一啖咬落去都係一種享受。勁推薦。😘。
四色素卷
魚香脆茄子