2022-11-19
食店: 莆田@將軍澳啊張話上次食完大閘蟹🦀念念不忘,好掛住啲蟹膏,今次專誠帶佢去食多一次大閘蟹套餐慰勞下佢😘張梁點餐👦🏻👧🏻 $668 『大閘蟹套餐』1)《蝦苗頭水紫菜🌿》評分(10分滿分):7️⃣食評💬:頭盤落咗醋嘅水紫菜,幾爽口,酸得嚟又幾開胃,苗蝦頭細細粒都幾香同有咬口,成個前菜都好有福建風味~2)《莆田荔枝肉🟠》評分(10分滿分):8️⃣食評💬:高級版嘅咕嚕肉,外脆內軟無炸粉嘅感覺,肉質嫩,嗰汁有清新嘅荔枝味,再加埋啲菠蘿肉同埋荔枝肉,開胃到差啲想嗌嗰白飯撈🤣3)《莆田扁肉湯》評分(10分滿分):8️⃣食評💬:有少少紫菜同埋細細粒水餃嘅湯,熱辣辣嘅湯暖下胃又幾好~4)《清蒸大閘蟹🦀》評分(10分滿分):8️⃣食評💬:終於到今晚嘅重頭戲!5兩嘅金秋大閘蟹,白色蟹膏口感黏稠,含有豐富蛋白質,而蟹黃甘甜濃郁,質感似流心雞蛋黃,蟹肉又鮮甜🤤最貼心係會比一杯好好飲嘅薑茶驅走寒氣,真係暖入心!5)《福建紅菇海鮮滷麵🍄》評分(10分滿分):8️⃣食評💬:紅菇好濃味,有幾隻大蝦同埋蜆,上菜姐姐建議撈秘製辣醬食,又真係好惹味!6)《芋圓花生湯🥜》評分(10分滿分):8️⃣食評💬:阿張超鍾意食花生味嘅甜品,奶昔同雪糕有花
張梁點餐👦🏻👧🏻
$668 『大閘蟹套餐』
1)《蝦苗頭水紫菜🌿》
評分(10分滿分):7️⃣
2)《莆田荔枝肉🟠》
3)《莆田扁肉湯》
4)《清蒸大閘蟹🦀》
5)《福建紅菇海鮮滷麵🍄》
6)《芋圓花生湯🥜》
評分(10分滿分):8️⃣
食評💬:阿張超鍾意食花生味嘅甜品,奶昔同雪糕有花生味嘅話都會揀🤣今次呢碗花生湯仲要有埋芋圓,好煙靭有咬口👍🏼