連日工作上的拼搏,總要稍作小休充電,食嘢就係我嘅加油站😜!今日我又約咗朋友去大埔Olive Cafe試試新菜式。Olive Cafe 在大埔超級城開張多年,主打歐陸菜式,今次決定「走進去」,只因見到店舖掛起一張巨型海報,推介炭燒美國牛扒,望到都垂涎三尺!餐廳佈置得時尚簡約,枱與枱之間有一定距離,座位亦大多是非常寬敞嘅卡座,環境舒適。店員安排我地坐近窗邊位置,可以望向熙來攘往的街景。 經典凱薩沙律薄片芝士、烤麵包粒、煙肉粒同羅馬生菜,配上蛋黃沙律醬,作爲頭盤非常醒胃! 香煎蟹餅配刁草芥末醬外層煎得金黃色,切開內層是一絲絲鮮甜嘅蟹肉絲,可說是蟹肉蛋糕😆 主菜炭燒美國極佳牛扒30oz prime rib steak 🥩 今次叫咗七成熟,仲有少量血水流出嚟,牛油脂分佈得好平均,塊牛扒好厚身,肉質嫩滑而牛味濃郁,同時份量十足,足足有成30盎司呢!今次真係食到停唔到口,值得推薦! 白汁菠菜焗蠔生蠔新鮮大隻,芝士味濃郁,味道同菠菜配搭得宜。 蘋果芝士蛋糕及柚子芝士蛋糕至於甜品方面,揀咗蘋果芝士蛋糕同埋柚子芝士蛋糕。蘋果芝士蛋糕賣相吸引,蛋糕面的牛油脆脆香脆可口,質感似足Apple Crumble。
凱薩沙律

經典凱薩沙律

炭燒美國極佳牛扒30oz
Char-grilled  US  beef  Prime  Rib  Steak  30oz

白汁菠菜焗蠔
生蠔新鮮大隻,芝士味濃郁,味道同菠菜配搭得宜。

蘋果芝士蛋糕&柚子芝士蛋糕
蘋果芝士蛋糕
蘋果芝士蛋糕及柚子芝士蛋糕

至於甜品方面,揀咗蘋果芝士蛋糕同埋柚子芝士蛋糕。
蘋果芝士蛋糕賣相吸引,蛋糕面的牛油脆脆香脆可口,質感似足Apple Crumble。 底下是芝士蛋糕 和蘋果蓉, 味道甜中帶微酸。
柚子芝士蛋糕則好清新,香甜而不膩。

Ice  Bubble  Tiramisu

Ice Bubble Tiramisu
飲得的tiramisu,好香的咖啡味和淡淡的hazelnut味,面層係白朱古力泡泡,不會太甜。

Double  chocolate
Double Chocolate
香濃朱古力,加埋上面的朱古力雪糕,雙重享受。

以大埔中級檔次西餐廳來說,舒適嘅環境配合高質嘅食物,價錢亦合理唔算太貴,值得一試😋
凱薩沙律
炭燒美國極佳牛扒30oz