2024-02-12 63 瀏覽

最近朋友介紹咗一間打卡able嘅高質酒樓「莫云 Mokone」,侍應招呼好、中菜創意度高又擺盤精緻,估唔到連裝修優雅又有格調!呢到試到好多創意中菜,味道都好有水準。我先揀咗鐵觀音,精緻器皿加上有蠟燭台保持茶溫,全程都品嚐到濃郁、清香茶底!而前菜三寶包括蕎頭 、合桃 、XO醬,賣相精緻又美味,超開胃!
#蟹粉小籠包/隻 $38初時以為係傳統式好細粒,一上枱真係有少少嚇親。皮薄多汁,蟹粉爆餡,蟹粉鮮甜、鮮味十足,完全做到齒頰留香感覺!#魚子醬賽螃蟹餃 $68

開口造型、煙韌十足嘅橙色餃子,表面鋪滿蛋白蝦仁、矜貴魚子醬,內裡有爽口彈牙豬肉蝦膠,香滑蛋白味賽螃蟹肉,原粒食用味道混合鹹香、口感豐富。#網油牛肉 $68好考功夫嘅網油牛肉終於試到!一層豬網油包著牛肉球,蒸煮方式鎖著肉汁,牛肉球超多汁又軟稔。估唔到網油咁香,再加軟滑牛肉都幾夾。#高湯海參灌湯餃 $88灌湯餃皮薄餡靚,爽彈蝦肉內餡加上高湯已經夠鮮甜滿足,估唔到仲有海參,超有咬口。#伊利比亞叉燒腸粉 $ 68腸粉必次飲茶必點,估唔到腸粉款式都多,今次揀咗呢款。皮薄香滑,估唔到伊利比亞豬幾肥美爽口!
#芥末美國石蠔卷 $68
一咬食落去

#蟹粉小籠包/隻 $38

#魚子醬賽螃蟹餃 $68

#網油牛肉 $68

#高湯海參灌湯餃 $88

#伊利比亞叉燒腸粉 $ 68

#芥末美國石蠔卷 $68
一咬食落去就石蠔夠新鮮、蠔味濃郁又多汁,加埋酥化脆皮,真係好好食!食到一半感覺到芥末味,唔算太辣,但滿口蠔味又浸出芥末味,感覺好特別!