2019-04-26
之前間唔中經過呢間小店,裝修係平實派,雖然冇試過,不過見佢生意都唔錯。聽到朋友仔話間野好多唔同菜式,最得意係有大澳菜( 有如其名)就試下啦。我地叫左個惹味卜卜蜆配泡飯, 雪菜蒸黃花,金磚脆豆腐配墨魚餅,同佢力推既自家制檸檬薏米水。檸檬薏米水有大量薏米,少少酸甜幾清新。卜卜蜆最快上枱。一鍋生勾勾既蜆,上面鋪滿蒜蓉同芫茜,開爐!叔叔話一滴水都冇加嫁,慢慢加熱迫出水份,之後先可以撈匀啲配料,唔係會痴底。睇住佢一路出水一鑊熟都幾得意。啲蜆都幾多又大隻,最後我地枱有兩座蜆殼山。食到咁上下就可以加入白飯同脆米。叔叔温馨提士脆米口感少少硬可以按口味加入,我地鍾意有咬口所以落晒都覺得ok~雪菜黃花係重口味少少,鹹香鹹香,配白飯應該更正,因為我地空口食,但都清晒碟🤪金磚脆豆腐配墨魚餅個豆腐同坊間差不多,值得一提既係真係好新鮮上桌,入口個下勁熱,豆腐嫩外皮薄。墨魚餅有咬口,外衣撒上黑芝麻。估唔到炮台山有咁特別既菜式,我見隔離枱叫左脆皮豬手,一上枱個小朋友歡呼😂😂下次有機會試下😂😂
檸檬薏米水有大量薏米,少少酸甜幾清新。