2020-09-12 0 瀏覽
雖然食評已經一有空餘時間就開始還債,但係有陣時小妹會幫告急的小店先出食評,希望可以幫得幾多就幾多啦!德發就變咗較後先出啦,因為此良心茶認都算係區中數一數二,同區有花心的小妹最愛嘅閏家,同路人都可以去幫襯下。雖然都已經沒有了前些食評中的文宣,但電視播放是同路人最愛的VIU TV,已經非常足夠了,可以食餐安落茶飯,唔會TBB 假新聞台一直狂loop , 睇到冇晒胃口。因為工作接住落嘅關係,比較趕忙下食個快餐之中嘅頹餐,豬扒蛋出前一丁,豬扒肉質唔似膠水凍扒,有淡淡的香茅味,出前一丁有出前一丁味,蛋有蛋味,一個人的快餐除左碌下電話☎️外,真係唔知講咩好哈哈,整個心都在想工作上的事情,沒有好好享受當下,可能同是大部份香港人的弊病,要趁WFH時間好好反思。另外檸茶既茶膽係非常欣賞,之前嘅食評都話佢嘅晚飯小菜都好出色,希望下次有機會可以再嚟幫襯。

2020-09-07 0 瀏覽
💛 大澳德發 💛(上)..............................👦🏻👧🏻見幫襯嘅黃店大部分都係九龍新界就決定遠征港島區 繼續試新黃店🥰餐廳出名食大澳嘢 有好多蝦醬蝦乾鹹魚有朋友對蝦敏感 所以就無叫蝦醬嘅嘢 當打冷下一次去就有叫到蝦醬鹹魚嘅嘢 可以留意下個po🤩因為太長 仲有一個卜卜蜆去咗下個po🥰.🔅想知黃店原因請Pm💛..............................🍽三弄脆皮鹹豬手 $158(👏🏻6.5/10).平時油渣係唔食豬手架 因為覺得好乾好鹹呢隻豬手一啲都唔乾 啲肉好腍 調味亦都啱啱好個皮第一下食落好脆 但咬咬下又痴住隻牙😩我地好鍾意佢個醬 有啲似金拱門嘅蜜糖芥末醬點埋個醬食酸酸甜甜咁好開胃🤤.🍽椒鹽鮮魷 $88(👏🏻7/10).個皮上枱又薄又脆 不過食食下會腍咗😣我幾鍾意佢呢隻炸皮有個泡泡圍住咁鮮魷食得出真係好新鮮 好彈牙 條條都好大嚿惹味程度都唔錯 不過我覺得可以再重口味啲如果多翻啲炸蒜同椒鹽就好啦🤤.🍽欖菜肉鬆四季豆 $68 (👏🏻8/10).啲豆好嫩喎 好少喺街食到咁鮮嫩嘅四季豆😈呢道菜就偏重口味 四季豆煸到啲收哂水咁食落超正 價錢又唔算
💛 大澳德發 💛(上)
👦🏻👧🏻見幫襯嘅黃店大部分都係九龍新界
就決定遠征港島區 繼續試新黃店🥰
餐廳出名食大澳嘢 有好多蝦醬蝦乾鹹魚
有朋友對蝦敏感 所以就無叫蝦醬嘅嘢 當打冷
下一次去就有叫到蝦醬鹹魚嘅嘢 可以留意下個po🤩
因為太長 仲有一個卜卜蜆去咗下個po🥰
🔅想知黃店原因請Pm💛
三弄脆皮鹹豬手
🍽三弄脆皮鹹豬手 $158(👏🏻6.5/10)
平時油渣係唔食豬手架 因為覺得好乾好鹹
呢隻豬手一啲都唔乾 啲肉好腍 調味亦都啱啱好
個皮第一下食落好脆 但咬咬下又痴住隻牙😩
我地好鍾意佢個醬 有啲似金拱門嘅蜜糖芥末醬
點埋個醬食酸酸甜甜咁好開胃🤤
椒鹽鮮魷
🍽椒鹽鮮魷 $88(👏🏻7/10)
個皮上枱又薄又脆 不過食食下會腍咗😣
我幾鍾意佢呢隻炸皮有個泡泡圍住咁
鮮魷食得出真係好新鮮 好彈牙 條條都好大嚿
惹味程度都唔錯 不過我覺得可以再重口味啲
如果多翻啲炸蒜同椒鹽就好啦🤤
欖菜肉鬆四季豆
🍽欖菜肉鬆四季豆 $68 (👏🏻8/10)
啲豆好嫩喎 好少喺街食到咁鮮嫩嘅四季豆😈
呢道菜就偏重口味 四季豆煸到啲收哂水咁
食落超正 價錢又唔算貴 送飯一流 推薦!
最抵讚係食晒成碟四季豆都無渣 有認真處理過😍
蠔仔煎蛋
🍽蠔仔煎蛋 $85(👏🏻9/10)
蠔仔正常大細 食落無殼同唔腥 蠔仔份量都算多
入面有啲菜甫同蔥 食落超香口 鹹鹹鮮鮮咁
煎蛋係偏向煎蛋餅嘅類型 煎到金黃色微焦咁
好鍾意呢種煎蛋 食落充滿蛋香🥳
題外話:夜晚6點後每消費滿$100就送$50現金券
我地食$600幾就拎番$300現金劵🤩
當錢用 無話要食夠幾錢先用得 超抵食😳
🎈 大澳德發 (北角)
北角英皇道153號英皇樓地下
2020-07-03
椒鹽鮮魷
欖菜肉鬆四季豆
蠔仔煎蛋
2020-08-23 132 瀏覽
成日喺炮台山覓食,今日試下呢間黃店。餐廳黎講,唔理黃藍,最緊要味道同態度。叫咗個鮮茄金菇南瓜通粉,配餐肉、鮮奶炒蛋、丹麥酥多士、茶走。落單嗰陣都好地地,到個餐一上台,咦,餐肉呢?侍應俾錯咗腸仔。叫個女侍應黎,話:唔好意思呀,我轉餐肉架。點知個侍應話:無餐肉架!吓?咁妳頭先落單嗰陣又唔講?懷疑佢落錯單,於是喺佢行開嗰陣,叫另外一個男侍應黎,問:我轉餐肉架,可唔可以幫我換返?男侍應:無得轉餐肉架!吓。然後聽到隔離台叫餐肉,又有喎!你哋啲侍應落錯單,唔道歉都算啦,換返咪無事囖。死都唔認錯,仲要一個呃我話無餐肉,一個呃我話無得轉餐肉......講大話都夾吓口供先啦......講真,食物味道 OK架,只不過個奶茶杯嘅外觀得人驚少少,同埋服務態度差少少囖。

叫個女侍應黎,話:唔好意思呀,我轉餐肉架。

點知個侍應話:無餐肉架!

吓?咁妳頭先落單嗰陣又唔講?

侍應:無得轉餐肉架!

吓。

然後聽到隔離台叫餐肉,又有喎!

早餐
2020-08-11 193 瀏覽
今日要去揾朋友,一落車就落大雨,唯有去最近呢間茶記食飯~呢間餐廳裝修都好靚同新淨,衛生有做足,抵讚!今日星期一,有啲特價餐,但我同朋友都冇揀到,因為其他餐都好特別好吸引咁!我叫左個蕃茄濃湯稻庭烏冬配椒鹽雞中翼($52)呢個餐有配一個蒜茸包同一杯熱飲,我就加$3轉左紅豆冰~個蒜茸包真係超正!好香同脆卜卜,新鮮!蕃茄湯烏冬一上菜就聞到超香既蕃茄味啦!仲有好多粒蕃茄粒,超足料架!而烏冬就夠晒彈牙同煙un~最正都係個椒鹽雞中翼,炸到金黃香脆,炸粉又唔會好厚,雞肉熟晒得黎又唔會「鞋」,調味都啱啱好!朋友叫既是日午餐既咖哩牛腩飯($55)咖哩超大碗,個碗底全部都係牛腩黎!啲肉多到佢男仔都食唔晒!咖哩有少少辣,食得好過癮,唔食得辣既朋友都食到~飯粒係粒粒分明唔會太唸/太硬,牛腩同薯仔都燜得夠唸,正!
今日要去揾朋友,一落車就落大雨,
唯有去最近呢間茶記食飯~
呢間餐廳裝修都好靚同新淨,衛生有做足,抵讚!

今日星期一,有啲特價餐,但我同朋友都冇揀到,
因為其他餐都好特別好吸引咁!

我叫左個蕃茄濃湯稻庭烏冬配椒鹽雞中翼($52)
呢個餐有配一個蒜茸包同一杯熱飲,
我就加$3轉左紅豆冰~
個蒜茸包真係超正!好香同脆卜卜,新鮮!
蕃茄湯烏冬一上菜就聞到超香既蕃茄味啦!
仲有好多粒蕃茄粒,超足料架!
而烏冬就夠晒彈牙同煙un~
最正都係個椒鹽雞中翼,炸到金黃香脆,炸粉又唔會好厚,
雞肉熟晒得黎又唔會「鞋」,調味都啱啱好!

朋友叫既是日午餐既咖哩牛腩飯($55)
咖哩超大碗,個碗底全部都係牛腩黎!
啲肉多到佢男仔都食唔晒!
咖哩有少少辣,食得好過癮,唔食得辣既朋友都食到~
飯粒係粒粒分明唔會太唸/太硬,
牛腩同薯仔都燜得夠唸,正!
2020-07-23 390 瀏覽
有人話要判別一間茶餐廳嘅好與壞,就要試吓佢個乾炒牛河夠唔夠好食,夠唔夠鑊氣今日黎到炮台山食lunch,又重臨大澳德發,決定試下佢個牛河成個午餐都只係需要$49,好抵而黎到之後就更加經驗,成個乾炒牛河好有鑊氣,但又唔會炒燶咗(之前係第二間食試過好燶),d配料又足,芽菜同蔥等等,其實令到成個牛河更有口感同更加香,十分出色👍🏻👍🏻,喜出望外❗️❗️❗️整體來講係好好食既牛河,鍾意食既朋友千祈唔好錯過

乾炒牛河

成個午餐都只係需要$49,好抵

整體來講係好好食既牛河,鍾意食既朋友千祈唔好錯過
乾炒牛河
2020-05-24 662 瀏覽
今天陽光明媚,最適合到室外走走🌞我沿著鰂魚涌海濱長廊散步,一直走到炮台山這裡來~時間是下午兩點多,就來個下午茶吧☕️沒想到下午茶時段的堂食顧客還蠻多,整家店基本上是坐滿的。看完餐牌,我一開始想要點蠔仔泡飯🦪,可惜當天沒有蠔仔,那我就改了個普普通通的紫菜墨魚丸湯河。原來這碗河粉可不算太普通~紫菜很爽脆,墨魚丸彈牙帶油香👍🏻
今天陽光明媚,最適合到室外走走🌞
我沿著鰂魚涌海濱長廊散步,一直走到炮台山這裡來~
時間是下午兩點多,就來個下午茶吧☕️
沒想到下午茶時段的堂食顧客還蠻多,整家店基本上是坐滿的。
原來這碗河粉可不算太普通~紫菜很爽脆,墨魚丸彈牙帶油香👍🏻
2020-05-16
2020-05-02 602 瀏覽
今日開工前要食早餐,黎到呢間區內出名既大澳德發,平時排曬長龍,可能今日因為時間尚早,所以直入😍😍今次叫左港式早餐,$35,先有碟腸+炒蛋+丹麥多士,丹麥多士好鬆軟,淡淡香味,正炒蛋夠香夠滑,好食😋至於主食就叫左沙嗲牛肉公仔麵,貪佢夠飽肚,沙嗲味濃,肉唔會太un,好食👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻整體黎講不過不失,不過其實佢最出名係d小菜,下次有機會要黎試下佢既晚餐先得😂😂期待!
炒蛋夠香夠滑,好食😋

期待!
2020-05-01 592 瀏覽
都係果句:明既唔使解釋,唔明既亦唔聽得入解釋。早餐訓晏左,食唔到,落嚟食午餐,佢整個最平嘅午餐我,問佢有冇啲貴夾唔飽,竟然同我講話冇。跟住指左個咖哩豬扒飯,老實正常可以「切落可以」咖哩正常。跟住行去時代食下午茶!5DN1S
都係果句:
明既唔使解釋,
唔明既亦唔聽得入解釋。
早餐訓晏左,食唔到,

跟住行去時代食下午茶!
5DN1S
2020-05-01
紀念日
2020-04-06 766 瀏覽
行完山經過砲台山見到呢間大澳德發當然要試試啦,由於疫情關係,人不多,好快安排座位,而家出街食飯成日都好似包場咁,希望疫情盡快過去,大家回到正常生活。我地叫左個大澳特色蝦乾蝦醬肉眼根籠仔荷葉蒸飯$128, 好大籠兼份量足夠,好多肉,蝦乾,三個人都夠食,我地兩個人慢慢食,好彩最終都食哂唔駛嘥嘢。另外叫左個小炒王,有水準之餘,驚喜係份量好大,又有鮮蝦比較特別,蒜心好多,食極都有,唔孤寒,好難得,仲要收$78蚊,抵。最好係送兩碗例湯,但一啲都唔例水,完全係真材實料老火湯,令人意外。由於疫情關係,食滿100蚊送50,200蚊送100,仲要一張過,唔迫你分幾次食,一個月之內再食,食110蚊只需俾10蚊,值得支持小店。

2020-04-03 468 瀏覽
打工仔食lunch,最重要是快、靚、正,加上價錢合理就Perfect,好味更加係Bonus。之前來過一次吃午餐,沒有什麼印象,但今次點了蕃茄濃湯讚岐烏冬配椒鹽雞中翼實在有驚喜!烏冬實在是太滑太出色了,我和同事都一邊食一邊讚烏冬很滑,湯底也不錯,有真正的蕃茄蓉,午餐還有跟蒜蓉包,讚!加$3轉了熱檸檬薏米水,用了黑白奶杯上,別有一番風味。另一同事則點了葱油雞扒煎蛋紅腸撈公仔麵,非常惹味及地道的茶餐廳菜色。

蕃茄濃湯讚岐烏冬配椒鹽雞中翼

加$3轉了熱檸檬薏米水,用了黑白奶杯上,別有一番風味。
熱檸檬薏米水

葱油雞扒煎蛋紅腸撈公仔麵

2020-03-27
熱檸檬薏米水
2020-04-03 288 瀏覽
原來炮台山有很多不同的黃色茶餐廳,除了有時代冰室(著名KOL蕭若元開的)、龍門冰室(最支持香港人的茶餐廳,之前吃過一次),還有這一間大澳德發茶餐廳。室內環境很大,有不少座位,文宣是有的,不算特別多,但老闆就一定是黃人,因為有聽對他對香港新聞的睇法。是日午餐選擇了咖哩吉列豬扒飯,凍央配一個普通例湯。飲品和湯是正常的水準,不必多提。吉列豬扒沒想到這樣龐大,又脆卜卜,好好味!咖哩就略縑不夠濃,味道是夠的,但更濃的話可以撈飯。55元,在香港吃到一塊咁大的吉列豬扒,很不錯啦!

55元,在香港吃到一塊咁大的吉列豬扒,很不錯啦!
咖哩吉列豬扒飯
2020-03-28
咖哩吉列豬扒飯
疫症之下,人心遑遑。大家都減少出行社交。這是我近十天以來唯一一次外出食飯,尤其難得。外出工作後,閒錢多了,日本菜、印度菜、泰國菜,都可以任意選擇。但最後還是港式的撚手小菜,最令我有歸屬感。這是屬於香港人的味道。不少良心高質食店,在現時嚴峻的環境之下無奈結業。大澳德發在逆市下推出現金券回贈,(印象中是)埋單200元送一張100元現金券,埋單100元送一張50元現金券,須於一個月內使用。我跟友人便是因有現金券,所以再一次光顧。當然價錢以外,味道也十分重要。曾光顧大澳德發5次以上的我,可以拍拍心口跟大家說:不論是食物還是員工絕對是水準以上。我與好友二人共點了三碟小菜,兩肉一菜,分享同一碗飯和湯。湯是我至愛的蕃茄薯仔湯,十分足料,和友人對分,大家也有湯料可吃。第一碟小菜是西蘭花爆炒帶子龍躉球,148元。帶子、龍躉十分鮮味,肉質彈牙,西蘭花清新爽口有蒜香。第二碟小菜是冰鎮咕嚕肉。這是我們第二次再叫的小菜,可見令人回味﹗咕嚕肉酸酸甜甜,外脆內軟。值得一提的是,員工見我們遲遲未起筷,特地過來提醒要先把冰塊撥走,十分貼心。第三碟小菜是大澳鹹香雞,半隻108元,也是我們屢次再叫的小菜。食雞最怕「鞋口」,

西蘭花爆炒帶子龍躉球

冰鎮咕嚕肉

第三碟小菜是大澳鹹香雞,半隻108元,也是我們屢次再叫的小菜。食雞最怕「鞋口」,大澳鹹香雞不單不「鞋口」,還十分香嫩。鹹味不是死鹹,而是淡淡的鹽香,拌飯一流。
大澳鹹香雞

提外話,我前幾次光顧時曾點大澳酒香蒸咸鮮馬友,我向來不太喜歡蒸魚,但母親是水上人的朋友卻是大讚。大澳德發有不少水上人的菜式,喜歡此道的朋友可以一試。

埋單誠惠近400元,員工回贈150元現金券,笑言「唔畀你哋走」。食物這樣高質,就是沒有現金券,我也會再來!
2020-03-30
現金券
西蘭花爆炒帶子龍躉球
冰鎮咕嚕肉
大澳鹹香雞
前居東涌,久不久便會沿行山徑到大澳去,借行山運動筋骨、欣賞大自然美景之餘,順道可一嚐大澳的漁村美食,一舉三得!自搬離東涌後,跟大澳好像疏遠了!某天在網上搜尋食肆,怎料給我搜到城市裡的大澳漁村風味,急不及待當晚即出發到「大澳」去!這家城市裡的大澳離炮台山港鐵站不遠,不用行山、也不用舟車勞頓,正合跟我家的為食老人家同來!主理大澳漁村菜式的「大澳德發」,沒有華麗的裝潢,有著與茶餐廳相若的隔局,大概來得雅緻一點,不過這並不是重點,重點是漁村風味是中式菜餚,主打中菜的黃色食店在坊間罕有得很,加上大澳特色主題,「大澳德發」好像為我的盲點開創了新視域!自認識了「大澳德發」後,我們在一個月內共到訪了三遍,原因是城市裡的大澳風味實在令人如癡如醉!好了,是時候分享「大澳德發」的菜式,次序先以最喜歡菜式來排列!第一道推介是招牌生死戀 HK$178。菜名甚有愛情悲劇感,實際是馬友鹹鮮魚與大澳鹹魚的配搭,故取名生死戀,非常貼切,且更是招牌推介,所以第一次到訪便嘗試了!漁民製作鹹鮮魚的技術不容置疑,火喉亦到位,馬友入口細嫩、鹹度溫和,正好將魚鮮引出,又不會對大澳鹹魚扣成衝突!採用了優質的大澳霉香鹹魚,入口爽婂交雜

第一道推介是招牌生死戀 HK$178

漁民製作鹹鮮魚的技術不容置疑,火喉亦到位,馬友入口細嫩、鹹度溫和,正好將魚鮮引出,又不會對大澳鹹魚扣成衝突!採用了優質的大澳霉香鹹魚,入口爽婂交雜、香氣濃郁,一筷挾上馬友與一小束鹹魚,美妙得無法言語,老媽、老公跟我當晚無法跟白飯絕緣!
如果您喜歡重口味,惹味卜卜蜆煲配鴛鴦米泡飯 HK$148 肯定是必吃!
卜卜蜆配上大量蒜蓉,還有芫荽和小量指天椒,與魚湯同煮!
烹調過程,侍應會不時為食客留意卜卜蜆的進度,煮好了我們便立即起筷,我們三人每人約吃了兩至三飯碗的卜卜蜆,鮮甜的蜆肉,加上重重的蒜香和微辣,雖重口味,但卻來得很醒胃!
吃完卜卜蜆,故事還未完結,隨後侍應會將鴛鴦米加入蜆湯內,一會烹調成惹味的泡飯!
超鮮味、超濃厚的泡飯,實在捨不得不吃!
大澳出產名物不少,蝦醬是其中之一,於是我們要來這一道招牌蝦醬蒸肉眼筋 HK$78
蝦醬沒有下得很重,比預期來得輕柔可親,反而那嫩滑彈牙、口感層次突出的肉眼筋,在豬肉肉價昂貴的時期,五十元的瘦肉也只是一塊,更何況質優的肉眼筋,份量真的不少,令我們喜出望外!
生炒骨是最受一家老幼歡迎的菜式,雖然不是漁村風味,但看到不少食客都點上,事必有因,我們來試一試吧!甜酸菠蘿生炒骨 HK$78 墊了冰塊,外層酥脆,甜酸汁來不造作,起碼沒有最怕的死甜,而肉質更是討人歡心,一咬彈牙帶爽勁,從而可知質量上乘!
三弄脆皮鹹豬手 HK$158 亦是不少座上客的菜式!百分百脆香不油的豬手皮,讓人充滿快感,有人欲吃脆皮而棄肉,當然不能得呈;其實皮下桃紅的豬手肉,絕不肥膩、也不繃硬、亦不過鹹,絕對是水準之作!
老媽、奶奶和小孩最喜歡香口之物,這道金磚豆腐拼脆炸墨魚餅 HK$128,灑上黑芝麻同炸,果真金黃奪目,且能滿足兩個需要。老人家愛薄脆軟心配炸香蒜的金磚豆腐,而小朋友較喜歡啖啖肉的脆炸墨魚餅!
墨魚餅彈牙、帶嚼勁,內有粗粒的墨魚肉,喜歡的話可蘸上酸甜醬,我自己較欣賞原味!
將炒花甲加入煎米粉底是「大澳德發」的特色,欲一試的話,大家可選豉椒炒花甲皇配香煎米粉底 HK$128

豉椒汁做得不錯,花甲也鮮嫩,唯鑊氣不足,若火喉盛一點,必定更惹味!
煎米粉底半脆半腍,大可趁新鮮品嚐脆感!
從小到大,最喜歡的是家裡做的鹹雞,「大澳德發」的鹹雞又如何?且試試招牌大澳鹹香雞 HK$108(半隻) 便知曉,人多可點上整隻!

招牌大澳鹹香雞的優點是沒有過鹹、醃味勻稱、選雞不過大不過肥、肉質扎實!整體不差,怪不得不少獨個兒的客人會點上鹹雞飯作晚餐!
老媽戒掉了椒鹽鮮魷,不過奶奶卻沒有,於是椒鹽鮮魷 HK$88 又來了!炸皮酥脆,魷魚也頗新鮮,混上椒鹽,惹味得一下子便消失了!一家人,每人一件,旨在滿足口癮而已,不用太介意壞膽固醇吧!
試過了招牌生死戀,愛魚的我們再來嘗試大澳雪菜蒸黃花魚 HK$108
閃爍的魚貝盛上剁碎的雪菜,一試下原來還混上麵豉醬,為極級細緻嫩滑的黃花魚肉添上幾分惹味,配搭不錯、亦富新鮮感!不過愈吃愈過鹹,下回或可輕放一點,相信效果會更理想!
我最喜歡湯浸的蔬菜,因為較炒菜少下油,相對健康,所以每次到「大澳德發」都會點上地寶魚湯鮮腐竹浸時蔬 HK$72,而自家熬製的魚湯更是超足料,味道鮮香甜美,是可以喝的魚湯!而在幾款油麥、菜心、生菜等,對白菜情有獨中!白菜不會浸得太腍,入口仍帶點爽口,是我喜歡的質感,如有老人家可要求多煮一會!
我喜歡吃酸菜魚,但原來奶奶、大姑、家姐也喜愛,於是酸菜魚 HK$178 出現了!個人喜歡呈米黃而濃厚的湯底,可是「大澳德發」的較清寡,再者所選的酸菜偏甜,這兩大要點令酸菜魚的吸引力下降!
但魚肉意外地討好,入口彈牙厚實,原來是選用了青衣魚魚肉,真的假不了的魚滋味!
老爺、大姑和我也是蒸水蛋的粉絲,櫻花蝦肉碎蒸水蛋 HK$68 是餐牌上唯一一道蒸蛋菜式!

深黑的豉油嚇了我一跳,生怕蒸蛋被豉油弄得過鹹,幸好豉油只有色而無味!蒸蛋質感滑溜,可是櫻花蝦和肉碎跟蒸雞蛋有點貌合神離,未能湊合出蒸蛋的香氣和神韻,有點可惜!
順道要一提,「大澳德發」的老火例湯也不錯,切記不要浪費!
最後,真心希望檸檬薏米水可以改進一下,除了甜味,檸檬香來得不太自然,而薏米味道亦十分淡薄,完全不是我杯茶!

到訪三遍,「大澳德發」會為客人送上消費額一半金額的現金卷,心想究竟我在「懲罰」你,還是你在「懲罰」我!無論如何,我們也捨不得這城市裡、既便利又美味的「大澳德發」,大家都要加油啊!
2020-01-04
  • 招牌生死戀
  • 惹味卜卜蜆煲配鴛鴦米泡飯
  • 甜酸菠蘿生炒骨
  • 三弄脆皮鹹豬手
  • 金磚豆腐拼脆炸墨魚餅
2019-12-31 540 瀏覽
今日黎到炮台山食飯,黎到呢間附近好出名嘅大澳德發佢本身最出名係當中富大澳特色嘅小菜,但一個人又食唔到咁多,所以都係叫個常餐算,點知有驚喜❗️❗️❗️芝士豬扒湯公仔麵常餐 $53芝士味好濃,熱溶左嘅芝士撈埋公仔麵一流香港好多餐廳都有芝士麵,但未必間間都有呢度咁好食麵包係丹麥麵包,好鬆軟,蛋炒得算滑,不錯💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻豬扒炸得岩岩好,唔會過老,唔會太燶豬扒本身肉汁多,好味😋😋😋😋整體黎講有驚喜,係附近值得一試
今日黎到炮台山食飯,黎到呢間附近好出名嘅大澳德發

芝士豬扒湯公仔麵常餐

芝士豬扒湯公仔麵常餐 $53

芝士味好濃,熱溶左嘅芝士撈埋公仔麵一流
香港好多餐廳都有芝士麵,但未必間間都有呢度咁好食

麵包係丹麥麵包,好鬆軟,蛋炒得算滑,不錯💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻

豬扒炸得岩岩好,唔會過老,唔會太燶
豬扒本身肉汁多,好味😋😋😋😋

整體黎講有驚喜,係附近值得一試
芝士豬扒湯公仔麵常餐
2019-12-11 450 瀏覽
行過竟然見到早餐到中午12點! ! !對於懶人來講中午12點前的早餐真的比較難搵,竟然在炮台山就找到一間。地點在地鐵站的對面,珍珠奶茶 茶一旁邊。叫左個set, 千層多士好食(好大牛油味,大塊d 更好),沙嗲牛米粉唔錯!炒蛋炒得好滑好滑,腸仔都係炸過再上碟,個人來講$34的早餐做得非常有心。起碼係用心做的小店!!大家可以再試試!!主要幫襯因為員工有禮貌,好人,有正義感!任坐卡座!食物暖心暖身!香港人加油!!
行過竟然見到早餐到中午12點! ! !

主要幫襯因為員工有禮貌,好人,有正義感!任坐卡座!
食物暖心暖身!香港人加油!!