2022-03-14
位於銅鑼灣嘅豪華日式螃蟹專門店-蟹慶🦀由日籍料理達人Kei San親自監製🇯🇵前菜、刺身、浜燒、蒸蟹、丼飯雜炊一應俱全🤩而且會搜羅各地名蟹,好似北海道鱈場蟹、松葉蟹、毛蟹等等😍鍾意食蟹嘅朋友絕對唔可以錯過😚今次我就試咗蟹慶會席套餐🦀好豐富有刺身、甲羅燒、蟹腳、飯等等😍夠晒開心🥳🥗前菜(3點)前菜前蟹肉沙律、芥末魷魚同醃製蒜頭🧄蟹肉沙律味道清新,夠晒開胃😙而且仲會有蟹子喺上面添🤩🐟精選廚師發辦刺身由廚師發辦嘅刺身有四款,分別係赤蝦、深海池魚、鯛魚同帶子😍刺身新鮮美味😋🥚蟹肉蒸蛋蟹慶將蟹肉加入茶碗蒸🦀蟹肉嘅鮮甜融入滑嫩嘅蒸蛋中🥚每一啖都散發著蟹肉嘅鮮甜😛入面重有三文魚子、銀杏同雜菇🍄🦀蒸鱈埸蟹(半隻)鱈場蟹係全球公認肉質最鮮甜飽滿多汁🤩品質最優嘅蟹種🦀肥碩鮮嫩又扎實嘅蟹肉,肉質鮮甜而且多膏😛大大隻嘅鱈埸蟹啖啖都係肉🤤蒸過嘅鱈埸蟹能夠保留海鮮原味🌊🦀浜燒鱈埸蟹腳鱈場蟹最美味精華,就在於蟹腳飽滿鮮甜多汁嘅肉,經浜燒後味道更香🦀蟹甲羅味噌燒蟹蓋內放滿蟹膏😍香氣四溢,蟹膏甘甜細滑,令人回味無窮🤤就咁食或者配法式小吐司一齊食都咁正😙🍤極品蟹腳天婦羅盛合天婦羅口感酥脆,令人食到停唔到口😛就算唔用蘸料都
🥗前菜(3點)
🐟精選廚師發辦刺身
🥚蟹肉蒸蛋
🦀蒸鱈埸蟹(半隻)
🦀浜燒鱈埸蟹腳
🦀蟹甲羅味噌燒
🍤極品蟹腳天婦羅盛合
天婦羅口感酥脆,令人食到停唔到口😛就算唔用蘸料都可以品嚐到天婦羅嘅原味🍤
🍚松葉蟹釜飯
蟹慶將日本產珍珠米、上湯、銀杏以及松葉蟹肉等食材放入鍋煮成釜飯🍚米飯吸收咗食材同蟹肉嘅精華自然特別鮮美🥰職員並會即場將三文魚子、黑松露及蔥粒,放入釜飯度一齊炒,令味道鮮上加鮮😍
蟹慶會席除咗以上美食之外仲會有埋湯同甜品添🤩蟹肉湯味道鮮甜🥣而甜係係蕨餅同抹茶奶凍🍵夠晒滿足🥳