2021-06-19
今日經過九龍灣,去咗釜飯專門店。釜飯係香港相對少見。 去到門口,喺以木製為主,幾符合釜飯嘅主題。 進內環境寬敞,坐得舒服。我哋叫咗2 款比較多人推介嘅釜飯。 👀金魂鰻魚釜飯 $138燒汁唔會太鹹或太濃。鰻魚有一大塊,大過我嘅手掌,而且肉質偏有彈性,外表帶點膠質感。 底下鋪咗蛋絲,增加口感。仲有經濟之選,「特」$88(最焦香)同埋「極」$98(油份最高)。🐽原條豬軟骨釜飯$78豬軟骨比較大件,筋嘅膠質幾突出。雖然鰻魚同豬軟骨大大件,幾抵食,但係飯粒有改善空間。其實枱面上有指示教點樣可以食到軟飯同硬飯,但係2 碗釜飯始終係偏硬,🙈少咁啲粘糯口感,差咁啲飯香。 🍌髒髒炸香蕉$22有驚喜, 雖然外皮髒髒,唔太吸引,以為入面係炸香蕉,但食落係香蕉糕,口感軟糯煙韌。可能係我哋本身對釜飯有所期望,釜飯質素剛剛過關。或許串燒甜品會好啲 ,至少炸香蕉係值得一試。 另外,喺平日夜晚繁忙時段,有少部分店員服務態度有待改善,同埋等候落單需時。
我哋叫咗2 款比較多人推介嘅釜飯。
👀金魂鰻魚釜飯 $138
🐽原條豬軟骨釜飯$78
豬軟骨比較大件,筋嘅膠質幾突出。