2017-10-03
位於大埔火車站附近嘅拉麵小店,放左學同埋男朋友過黎一齊食。平時雖然成日落大埔,但係都真係好少行開呢邊,呢日行過先知開左咁多間新食店。拉麵店細細間,入面用左深木色設計做主要裝潢,寧舍舒服😌睇下個menu,用全彩再加好多插圖,好靚,好比心機。呢度有啲特色飲料,一啲都唔單調,唔會淨係得可樂、或者抹茶嘅選擇今次叫左檸檬梳打,清清地,又夠氣,正!有5款拉麵比你揀,我地都有3款想食,所以決定每人叫唔同款試下。我今次叫左:焰鳴拉麵拉麵menu都好個人化,務求跟你嘅喜好制作一碗你鐘意嘅拉麵比你。焰鳴係一個辣嘅拉麵,本身有啲辣肉再加啲辣粉,搞拌之後拉麵唔會淨係純粹得辣,好似融入左喺本身嘅豬骨湯底,湯底好濃郁,但又唔會好杰特別鐘意附送嘅櫻花蝦,令到食起上黎有口感又有淡淡蝦味叉燒大大塊架!軟殻蟹超正嘅原隻軟殻蟹上碟,大大隻,又多膏,炸粉一啲都唔多!炸雞份量都幾多下~~靚靚玄子其實佢係一粒冇味嘅水狀啫喱咁,好似水晶球🔮,本來以為好易爛,但原來佢好Q彈調味嘅話由旁邊嘅糖漿同粉去放上去幾特別嘅日式甜品!
拉麵店細細間,入面用左深木色設計做主要裝潢,寧舍舒服😌
睇下個menu,用全彩再加好多插圖,好靚,好比心機。
今次叫左檸檬梳打,清清地,又夠氣,正!
我今次叫左:焰鳴拉麵
特別鐘意附送嘅櫻花蝦,令到食起上黎有口感又有淡淡蝦味
叉燒大大塊架!
軟殻蟹
超正嘅原隻軟殻蟹上碟,大大隻,又多膏,炸粉一啲都唔多!
炸雞
份量都幾多下~~
靚靚玄子
調味嘅話由旁邊嘅糖漿同粉去放上去
幾特別嘅日式甜品!