2021-12-06 46 瀏覽
嚟到大埔食滷味就食得多,車仔麵都係第一次,今次就嚟到郭仔記試吓呢度出名嘅車仔麵。門口已經見到車仔麵嘅價錢唔算貴,招牌面仲做緊特價。餐廳位置整潔,用具、醬料擺放有序,不過除咗有唔同嘅車仔麵套餐之外,亦都有單點嘅自選車仔麵。見到個個材料咁豐富,又想食晒唔同嘅材料,我哋今次就冇揀到車仔麵套餐,反而係嗌咗兩個唔同嘅麵。油麵 - 豬紅、牛筋腩、滷蛋油麵 - 生炸豬扒、瑞士雞翼、咖喱魚蛋一上碟見到車仔麵分量十足,油麵嘅口感同其他舖頭唔同,稍為幼身但係麵條較滑,豬紅唔易碎、無腥味,牛筋腩非常入味唔會硬骨骨。瑞士雞翼值得一讚,內外都充滿咗瑞士汁嘅味道,生炸豬扒口感鬆軟,唔會炸完就乾晒。意外驚喜係檸檬茶同奶茶嘅茶底,味道仲正過啲茶餐廳嘅味道,唔知道係檸檬新鮮定係茶底新鮮呢?🍋食完兩碗車仔麵之後我哋兩個都意猶未盡,仲嗌左小食添- $18一碗碗仔翅,分量相當大,同車仔麵湯碗相若!食到最後都捧住個肚走,如果食完晚飯唔夠飽嘅話,大埔嘅街坊見不妨落嚟買下小食,又多一個食車仔麵嘅好選擇啦!喜愛程度:🍜🍜🍜🍜🍜

油麵 - 豬紅、牛筋腩、滷蛋

油麵 - 生炸豬扒、瑞士雞翼、咖喱魚蛋

喜愛程度:🍜🍜🍜🍜🍜