2017-09-06
去大埔墟買屋企野,行到過去突然之間見肚餓,天氣又熱食啲濕濕地野就最好。本來想去食牛腩麵,但見到對面行仔有一間門面好靚嘅拉麵,見到原來都好多推薦喎, 咁就一於入去試吓。拉麵湯底都會有四款,我自己鍾意食辣就叫咗焰鳴。今日佢嘅限定湯底係芫荽豬骨濃湯加帶子,應該都會幾特別,不過第一次都係試咗佢個辣底先,另外叫咗幾串串燒過下口癮。佢嘅拉麵都有兩款揀有直面同曲面,見湯底係豬骨湯所以揀咗直面普通軟,冇咁heavy。配料就揀咗豬軟骨,啖啖肉應該好正。辣度方面我咁食得辣梗係揀三辛!拉麵一到,睇個樣都已經相當驚喜!好多櫻花蝦,一定好香口。試一啖湯先,味道真係好濃郁,配爽口嘅直面簡直無敵!豬軟骨夠大件又入味,雞蛋流心。重點係佢個辣醬,肉碎夠多又夠辣!食到出晒汗個感覺相當之爽。食完個面,串燒到汁燒牛舌睇得見咁juicy,牛肉味又香濃,果然係人氣之選!大蔥串燒竟然充滿牛油味,好香,有驚喜!墨魚咀選用左汁燒,好少見,冇平時咁乾身,保留返墨魚鮮味。鹽燒雞軟骨,做得好香口,加埋七味粉夠晒邪惡!估唔到大埔都有咁出色嘅拉麵小店!下次試吓佢個限定湯底先。
拉麵湯底都會有四款,我自己鍾意食辣就叫咗焰鳴。
,配爽口嘅直面簡直無敵!
豬軟骨夠大件又入味,雞蛋流心。
重點係佢個辣醬,肉碎夠多又夠辣!食到出晒汗個感覺相當之爽。
食完個面,串燒到
汁燒牛舌睇得見咁juicy,牛肉味又香濃,果然係人氣之選!
大蔥串燒竟然充滿牛油味,好香,有驚喜!
墨魚咀選用左汁燒,好少見,冇平時咁乾身,保留返墨魚鮮味。
鹽燒雞軟骨,做得好香口,加埋七味粉夠晒邪惡!
估唔到大埔都有咁出色嘅拉麵小店!下次試吓佢個限定湯底先。