2025-06-12
身為大埔人當然要來大埔好出名嘅火鍋店打邊爐啦🍲係區內數一數二食物高質!🍲玲瓏浮凸 花膠雞湯鍋店員建議先飲雞湯,超鮮甜!然後再放入雞件煮熟,鍋內有滿滿花膠,飲落口微微黏口成個感覺好滋潤~🐂牛肉拼盤牛肉拼盤包括7款不同部位:頂級安格斯牛小排、本地手切牛頸脊、牛黃喉、澳洲和牛金錢展、牛肉粒、美國頂級雪花肥牛和牛舌,肉質鮮味,份量好多🐖伊比利亞橡果豬上枱有陣陣白煙飄出好夢幻,伊比利亞豬油花呈現大理石紋,肉味香濃沒有豬臊味黃金藏嬌和牛墨魚丸墨魚丸中有墨魚粒有咬口,咬入中心有和牛粒,彈牙之餘又有和牛香氣配搭特別🥬大滾友雜菜拼盤啱晒打邊爐非常需要菜嘅人!好新鮮好大兜!包括蕃茄、金菇、娃娃菜、生菜、油麥菜、粟米、萵荀、紫淮山、蓮藕等。🦪廣島蠔粒粒飽滿,新鮮有鮮味大滾友響鈴拼盤有三件原味響鈴,三件黃金響鈴,新鮮炸起好好味,就咁食卜卜脆,放入湯吸滿湯汁更是美味!個人偏好原味響鈴放入湯,黃金響鈴即食,黃金響鈴裹滿鹹蛋黃超邪惡!火焰焦糖豆腐花估唔到係凍食~木桶盛載的豆腐花,用火槍點燃🔥黃糖將表層燒成焦糖脆脆,欣賞不太甜
🍲玲瓏浮凸 花膠雞湯鍋
🐂牛肉拼盤
🐖伊比利亞橡果豬
黃金藏嬌和牛墨魚丸
🥬大滾友雜菜拼盤
🦪廣島蠔
粒粒飽滿,新鮮有鮮味
大滾友響鈴拼盤
火焰焦糖豆腐花