2017-10-01 147 瀏覽
想靜靜地又享受到酒店級扒房美食,所以特別行入少少,來到大坑與天后之間的「Bovini」,來扒房當然要食牛扒,呢度仲好岩情侶來,因為環境舒服又夠空間感,服務貼心,連安排上菜都做得好好。主打二人套餐,分別有3-4道菜,價錢$699-1099/2位,所以都幾吸引。如果多人來,仲可以散點菜式,組合變化好自由。呢度的餐包估唔到係蒜蓉包,最近食西餐都是烘熱的小餐包,所以久違了的蒜香真係令我食慾大增。塗滿蒜蓉香草牛油烘得香脆,飄來陣陣蒜蓉香味,加上香草味,我地食哂整個麵包。Classic Caesar Salad擺盤好優美,用玻璃碗裝著沙律,已經拌勻醬料可直接食,羅馬生菜新鮮爽口,凱撒沙律醬味道偏濃重,都幾滋味。最喜歡用一整片煙肉,而且烘得超乾超脆口,配同是烘得透徹的麵包,口感變得豐富。Home-made Crab Cake with Tartar Sauce蟹餅頗大份,兩人套餐每道菜都夠大份,兩人食剛好。蟹餅外層的麵包糠炸得夠香酥,蟹肉一絲絲真材實料,不乾也不會太濕,控制得剛好,配他他醬更美味。不過蟹餅一角炸黑了點。Wild Mushroom Soup蘑菇湯有濃濃菇菌味,creamy順滑,沒有松露
如果多人來,仲可以散點菜式,組合變化好自由。
蒜蓉包
Classic Caesar Salad
Classic Caesar Salad
蟹餅頗大份,兩人套餐每道菜都夠大份,兩人食剛好。
不過蟹餅一角炸黑了點。
Wild Mushroom Soup
蘑菇湯有濃濃菇菌味,creamy順滑,沒有松露強勁的味,所以好溫和易入口。
Lobster Bisque
十分濃鮮的龍蝦味,加上龍蝦膏的咸鮮味,整個湯都好濃稠幼滑,而且有龍蝦肉好彈牙,很令人回味。
可以比美酒店級的味道。
USDA Prime Grade New York Strip Loin 14oz
主菜升級為高級的美國Prime級(最高級)的牛扒,有14安士足夠兩人享用,我們點了五成熟。
仲有牛形餅乾裝飾,廚師很有心思,果然用心製作。
牛肉呈現迷人的粉紅色,肉質很有彈性,入口每咬一下,都感覺肉的回彈感,越食越喜歡的獨特口感。
而且會流出濃郁肉汁,正因半熟才更肉香鮮味。
Cream Corn
Side  Dish 有三款選擇,Sauteed Mushroom/Cream Corn/Onion Ring,想香口一點可揀洋蔥圈,但我地會選少點負擔的粟米。
用忌廉焗粟米,再放上芝士焗香,好香甜濕潤的粟米,令口味緩和清新一下。
Molten Chocolate with Home-made Vanilla Ice Cream
套餐不包甜品,但不可錯過呢度的甜品
超巨形心太軟才加$100就有,難得少見的巨形,所以必點。
記得前幾年到洲際酒店的酒吧,特別去點個抹茶心太軟同朋友慶祝生日,因為超巨形,就如呢度的size,大約要幾百元。

所以來這裡食飯或慶祝都必點,不敢說味道一樣,但極相似啦,雖酒店做的外型更美觀,不過要感受巨形心太軟就來食啦。
中間放了球冰凍雲尼拿雪糕,與熱辣辣又香濃的朱古力心太軟同食,絕配!美味!完美!
朱古力流心效果理想,熱如岩漿慢慢流出,雪糕正好中和朱古力甜膩,還有實在質感的鬆軟蛋糕,好好味。

除了我點的套餐,多朋友聚會的話,有更多選擇,全部都好吸引,要約朋友來。
2017-09-28
蒜蓉包