2019-10-12 419 瀏覽
在大坑與天后之間,有一間以熱誠*來制作食物的餐廳。這餐廳午餐只提供意粉,dinner是美國菜,不過筆者只在午餐時段到訪,𧫴集中討論意粉的表現。午餐價錢雖劃一定價$118,但實際只是連加一$75,並無限ice tea添飲,且份量十足,非常抵食!(筆者甚至認為在垃圾意粉充斥的香港,這意粉收$100也不為過)這個價錢雖然不會使用handmade pasta,麵條不能夠帶給你的蛋香和彈性,但是卻物超所值,例如麵條al dente就太基本,還有意粉上還放上了大量芝士(與員工傾談中透露是mozzarella & parmesan混合使用)。加上環境舒服,週末午餐時人不多,只是整個餐廳只有一名員工,比較需要耐性等待你的高汁午餐。*熱誠是指有心機和不同的嘗試以提升味道

*熱誠是指有心機和不同的嘗試以提升味道
Carbonara  pasta
Pesto  pasta
Seafood  pasta
2019-10-05 301 瀏覽
The one which is highly recommend in Tai Hang. The Manager is a very nice lady. The food is delicious & we’re very satisfied. I felt the Chef & Manager hugely heartful when talking about the food & dessert. We said that treasure to support this restaurant again & again.
2019-09-29 359 瀏覽
當晚叫了Set Dinner。頭盤是蜆肉,十分新鮮及肥美。主菜是與別不同的牛扒,外面鬆脆,裏面多汁。聽老闆娘講煑發毫不簡單,她一路煑一 路林上橄欖油, 所以能造成外脆的效果。 甜品是芝士蛋糕,有濃厚的芝士味,但又不太甜,加上薄薄的糖漿十分惹味。 最後來一杯蒸餾咖啡, 令這餐添上完美的句號。 這餐有一半時間和老闆娘交談,我發覺她是一位十分有心的人,所以能做到每味菜都保持高水準。可惜現時的環境令她生意大減,希望她能平安度過,在大坑區繼續提供高質的食物給我們。
  • USDA Prime Grade New York Strip Loin
The restaurant in-charge is very nice and helpful.Their food is yummy and sizeable. Really like their services and food.
2019-08-15 580 瀏覽
無寫過食評但覺得食物高質,而老闆十分用心經營,customer service 好好,所以要表揚下。第一次嚟間餐廳。環境不錯,幾舒服。我地三個女仔嗌左一份 Argentinian cube roll ribeye。觀察左一陣先知道成間餐廳得老闆娘一個,由落單、煮嘢、serve 客、埋單都係佢落手落腳做。 😱當時2點鐘,有另外兩台客,所以老闆娘分身不暇。雖然係咁,但都聽到老闆娘不忘問其他客人feedback,用心服務。由於等左好一段時間份ribeye 都未到,所以老闆娘送左客Bolognese spaghetti。🍝因爲無食早餐太肚餓所以無影相 意粉唔會過淋/過油、煮得啱啱好。啖啖蕃茄肉、牛肉配合埋香草、芝士,幾好味!Argentinian cube roll ribeye 顧名思義係阿根庭進口嘅肉眼。Ribeye 好大塊好厚,配菜係Asparagus, 薯仔同紅蘿蔔。 Medium rare 啱啱好。用左香草黎醃、配合埋肉眼本身嘅油脂,十分香口,濃而不肥膩。實在係好大塊,我地三個女仔食得好飽。 😋食到咁上下,老闆娘問我地食物如何。又斟左檸檬茶比我地,非常親切。🥰突然間老闆娘遞左碟生日蛋

第一次嚟間餐廳。環境不錯,幾舒服。

我地三個女仔嗌左一份
Argentinian cube roll ribeye。

因爲無食早餐太肚餓所以無影相

Argentinian cube roll ribeye

突然間老闆娘遞左碟生日蛋糕,原來係朋友order 比我嘅驚喜! 賣相非常靚。✨

之後同老闆娘吹左一陣水。相信依頭嘅餐廳係依兩個月營業得好艱難。 但好多嘢e.g. Cream cheese, cheesecake 都係佢落手落腳整。而且佢好注重食物材料!

實實在在咁感受到老闆娘嘅用心經營!一定會繼續支持依間良心小店!
2019-08-12
Argentinian cube roll ribeye
2019-08-12 393 瀏覽
諗住午市會有套餐可以叫就嚟試下,原來好少選擇😥仲要好貴😵Bovini chicken salad ($168)諗住食一碟健康D嘅,點知原來雞係炸嘅🙄餐牌冇寫。沙律汁係甜嘅芥末醬,個人唔鍾意Fish cake ($178)超鹹🤢事後廚師解釋佢地整函果陣落多咗一次,有向我地道歉。都好大粒,但係實在太貴😓。Spicy seafood pasta ($118)個番茄汁好水,但係都有辣味嘅。海鮮都多👌🏻Carbonara ($118)係比較普通嘅Carbonara,汁唔係好夠,份量就唔少嘅。Australian grilled lamb chops 6pcs ($698)都大舊,係家庭式嘅煮法。但係羊架比較多肥膏,薯菜比較油膩😕。最後都送返個甜品俾我地。奶凍唔錯,但係蛋糕上面果層唔知係咩黎嘅😅餐廳唔大,得我地一臺人😓午餐冇午市定食好貴😥食物都等左45分鐘先上,唔會再幫襯😢
諗住午市會有套餐可以叫就嚟試下,原來好少選擇😥仲要好貴😵

Bovini chicken salad ($168)

Fish cake ($178)

Spicy seafood pasta ($118)
個番茄汁好水,但係都有辣味嘅。海鮮都多👌🏻

Carbonara ($118)
係比較普通嘅Carbonara,汁唔係好夠,份量就唔少嘅。

2019-07-26 344 瀏覽
The foods and wine are really good. We really enjoy. The beef and the lamb are juicy. The proportion is large.We definitely will come again. Please noted that the restaurant only accept cash. 😊
2019-07-20 286 瀏覽
#周末的中午#综合评价:这是一家价格不菲的西餐厅,主打牛排。中午有58元特价的Pasta,并没有点。选择了单点菜单上的鱼肉三明治,制作时间略长,旁边桌的pasta都端上了很久,我的三明治才到。一盘端上来,典型的美式做法,配上薯条加少量沙拉,蛋黄酱。好在三明治一面烤的酥脆,薯条口感很面,两块鱼肉煎后自带香味。踩雷的是,酱汁用了蛋黄酱,吃起来口味太重。送了免费玻璃瓶饮料可以喝,猜测是店家自制的冰红茶,略甜了,不过喝以来跟上瘾,喝完一杯后没止住又喝了第二杯。
#周末的中午#

[1人食]综合评价:这是一家价格不菲的西餐厅,主打牛排。

中午有58元特价的Pasta,并没有点。

一盘端上来,典型的美式做法,配上薯条加少量沙拉,蛋黄酱

2019-07-20
2019-06-24 459 瀏覽
星期六的中午去食,人少少,可能我去得晚,全部意粉58加一,八款我挑一款去試下,結果好好味,感覺煮法很地道,好似真係去咗義大利咁,我好鍾意,一定會再去。老闆熱情貼心服務。
2019-04-09 1234 瀏覽
好久沒更新openrice的食評,要找一家想寫又有東西可寫的好難啊,而且太花時間這家想寫主要是想捧一下場,生意好像不太好,但食物質數高可以推薦一下站六晚上約了好姐妹聚餐,選了大坑這家餐廳,意外發現那邊的都不滿桌這家餐廳單點比較貴,一個主菜像Seafood Pasta就要400多套餐顯然就是超值次選,餐湯+沙律+兩味主菜 1200多,3人份來講很合理我們特別升級了Tomahawk Steak(才多100元),在外面點一份Tomahawk Steak就要一千多,實在是良心餐廳呀重點是所有菜式都烹調得很有水準,絕對是抵食又好食

重點是所有菜式都烹調得很有水準,絕對是抵食又好食
前菜

鮮帶子沙律

龍蝦義大利寬麵

Tomahawk Steak 戰斧牛扒
題外話/補充資料: 1. 本來點餐時沒留意價錢,吃到Tomahawk Steak時以為套餐要再加1300多埋單,手上沒太多現金結果朋友要衝出門找櫃員機提款。結帳時發現這麼豐富的晚餐才1500多(連加一),實在是超值,不得不推薦 2. 餐廳最近應該是易手了,暫時不能信用卡付款,要吃的話記得多帶現金啊 3. Waiter/ Waitress 服務都很用心,知道我們想拍照先把Tomahawk Steak端上桌再到廚房幫我們切好,非常細心,又告訴我們哪裡有ATM,哈哈 4. 不過生意可能不是很好,老闆是個外國老人整晚在發愁,拿著酒杯走來走去,又很擔心我們用餐的感覺不好想跟我們聊天,有點搞笑
2019-04-06
前菜
鮮帶子沙律
龍蝦義大利寬麵
2019-02-21 1169 瀏覽
朋友話想食牛扒,上Open rice search到呢間見評語幾好,又好彩俾我即日book到枱就嚟試吓。平日夜晚嚟,客唔算多,小店氣氛情調都不錯,靜靜地傾計最啱。點咗個Ribeye嘅set dinner, 二百幾蚊唔算貴。南瓜湯夠甜夠濃夠熱👍🏻,蜆appetiser算鮮甜,medium 牛扒煮得香同埋啱啱好(唔會過生過熟),以呢個價錢享受到呢個環境同埋食物&服務質素我覺得超值,值得推介!👍🏻👍🏻
平日夜晚嚟,客唔算多,小店氣氛情調都不錯,靜靜地傾計最啱。
2019-02-21
  • USDA Prime Grade Rib Eye Steak 14oz
2019-02-09 990 瀏覽
細細間嘅steakhouse,成間餐廳坐滿的話,大約可以cater 20人。因為怕肥,便想早點吃,電話預約了六點半 。又因為怕放工peak hour, 便想早點到, 結果五點九就到左。原打算坐低叫杯酒等朋友到,卻發現餐廳未開門。 內有一英國佬(後來發現是男老板)熱情安頓我,仲話抱歉要我等,送左杯紅酒俾我。 後來我朋友六點左右到,他也送了一杯紅酒。男老板Andrew一直熱情和我們傾談到六點半左右,然後專心做doorman,也讓我和友人有了享受食物和聊天的時間。傾談期間 Andrew的太太 也是餐廳的chef 手拿著兩袋餸進來,明顯係岩岩去買完餸。 中小型的餐廳有個好處,廚房自己去揀餸。食物選擇不多, 我地order 左一份大嘅500g Argentina cowboy steak 兩個人分。 食物賣相一般,但好好味。欣賞這間選擇不多,但好味嘅餐廳。 老板同廚房都有heart 唔係下下計住今餐可以賺你幾多 而係用心做好 期待你會再去。 我當然會再去 要支持呢種精神同廚藝。價錢 每人三百蚊可以落樓 每人兩個course 加一杯酒。良心!七點前happy hour。 wine 買一送一
細細間嘅steakhouse,
成間餐廳坐滿的話,大約可以cater 20人。

因為怕肥,便想早點吃,電話預約了六點半
。又因為怕放工peak hour, 便想早點到,

七點前happy hour。 wine 買一送一。 如早到坐低記住order 左先。
2019-02-08
  • MoltenChocolateWithHome-madeVanillaiceCream
  • Argentinacowboysteak
2019-01-28 876 瀏覽
二人晚餐,使用提早用餐的折扣,但屢屢忘了手機食先,只因食物質素喜出望外。頭盤「Vongole」(白酒蜆),白酒汁為底,加上惹味的蒜蓉及辣椒粒,頗有泰式風情,實際上此餐廳有不少菜式都帶泰國味。蜆不只大隻,而且新鮮。「Lobster Parpadelle」(龍蝦寬條麵),龍蝦質素及得上fine dining,你說不夠大隻?不懂吃才想吃大龍蝦。白汁有香濃蘑菇味,並有不少燈籠椒絲吊味。「Lamb Chop」(羊架)有三條骨及六條骨選擇,選了三條骨,一上桌就嚇呆了,所以忘了拍照!因為這裡一條骨,等於你去其他西餐廳、或在超市買三條骨。三條骨的份量,適合一位食肉獸獨食(也不用吃其他東西),或者兩位分享。調味充足,實在不用點附上的黑椒汁,煮得接近全熟,但肉質實而不硬,充滿肉味,骨邊的羊脂令人洋溢幸福感。在鄰桌見到不少人吃牛扒,那些是我最想吃的三成熟,可能很多人接受不了,但這正是高手才煎得出來的三成熟,下次要試。點了甜品「Chocolate Fondant」(流心朱古力),只賣$38,極之超值,我也不去深究是否現場造出來的。假如你是用折扣來吃,就多點一些甜品飲品吧。總結:食物的用料及烹調,一千元一個頭的

總結:食物的用料及烹調,一千元一個頭的扒房都未必會給你。假如不用折扣,對不少人可能偏貴,但很多騙人的西餐廳,收同樣價錢,只會給你低兩級的食物。有折扣就不用多想了,想食生日飯的朋友,光顧這裡最好(離天后港鐡站五至七分鐘步程),絕對不用幫襯又貴又一般的尖沙咀扒房。
Vongole
Chocolate fondant
2019-01-27
2019-01-19 608 瀏覽
Two hr wait for main dish. No apologies. Service is rude. When we asked about the status of the food, she said "yeah yeah". Will never come back again.
2018-12-27 394 瀏覽
聖誕節對食肉獸來講,食大餐並唔係食雞而係要食牛排。而大坑有好多個性獨特嘅小餐廳,於是決定隨心睇下有邊一間想食,發掘下新餐廳!黎到Bovini steakhouse,我哋揀咗肉眼同西冷牛排黎試吓兩者嘅分別。前面係西冷牛排後面係肉眼牛排上盤時已經一件件切開初頭都擔心啲肉汁流失晒但原來係白擔心除咗非常juice,仲好濃郁!肉眼牛扒入口較西冷鬆化,有綿軟的感覺。唯一美中不足就係我哋叫五成熟,但上枱嘅肉質已有八九成熟。好彩係塊牛排係高質,就算八九成熟都好好食
聖誕節對食肉獸來講,食大餐並唔係食雞而係要食牛排。

前面係西冷牛排
後面係肉眼牛排
上盤時已經一件件切開
初頭都擔心啲肉汁流失晒
但原來係白擔心
除咗非常juice,仲好濃郁!

肉眼牛扒入口較西冷鬆化,有綿軟的感覺。
唯一美中不足就係我哋叫五成熟,但上枱嘅肉質已有八九成熟。
好彩係塊牛排係高質,就算八九成熟都好好食