2024-03-13 455 瀏覽
今日因有開心事,兼下午放假,在大圍做完嘢,順便去圍方行過圈,順便醫醫五臟廟。本來想去Open Rice 介紹的另一間餐廳,但見有點逼,行吓行吓見TERA 日係裝修時尚舒服,一於試吓。下午茶餐也有不同選擇,如意粉,亦有Pancake 及Waffle,不如試吓其Waffle 。叫了一個原味Waffle 加Flat White ($98)。等了一會,咖啡到咗,Waffle 仍未到。再過一會,Waffle 到了,樣子看落不錯。有厚厚的cream,加蜜糖及杏片。Waffle 看來亦似焗得香脆,因有濃厚的啡色。不過當我一切開時,已覺得有D唔妥,因為感覺唔到熱騰騰的氣味,兼表面不脆。當然味道亦令人失望,雖然感覺到Waffle有蛋味,但因為唔熱,整個Waffle 變得一點也不脆口,甚至有點韌。 👎🏻👎🏻👎🏻咖啡(Flat White)尚算合格,有咖啡香(不算濃香),奶幼滑及厚度適中。否則$100幾蚊個下午茶,認真呻笨。😞😞😞總結而言,Waffle 可能是okay的,但因放咗好耐(只係我單方面估計),食物變得失色。

2024-03-12
下午茶