Friend 子生日正日,所以約佢黎Trois Cafe 朝聖。室內設計行futurist 路線,以珊瑚紅為主色,配襯🍬糖果綠色。用色大膽,再加上幾何圖案裝飾,簡約、前衞得黎,又不失少女感。Cafe 空間感足,中間放咗一張乒乓枱,客人圍住乒乓枱坐,玩味感十足。行入cafe,就彷如置身於虛幻遊戲空間,如夢如幻。而Cafe 嘅signature 大圓窗,面向大街,無論係街外向內望,抑或係店內向街外看,都別有一番風味。由於係午飯時間,所以我同friend子都叫咗set lunch。🧒🏻Friend子’s choice ($128):1)🥑炸豆腐配香辣蕃茄酸醬 ⭐️⭐️⭐️ 豆腐外脆內滑。個醬望落似牛油果醬,食落creamy, 但係辣味同酸味就唔太明顯。有賣相,但食材各自發揮,缺少咗互相融合嘅美妙。2)🥟素黑松露粉果⭐️⭐️⭐️普通、有黑松露味嘅粉果。不過不失。3)🍔加州素肉扒配炸饅頭⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️有創意、有樣,又有內涵。饅頭炸到恰到好處,香口得黎又唔會太油。食得出麵團係用靚面粉,而且有咬感。素肉扒肉質同漢堡扒相近,味道方面就靠濃郁嘅BBQ醬,再配合埋牛油果同埋車厘茄,無論外貌或者味道,都可以比得上真正嘅漢堡

🧒🏻Friend子’s choice ($128):
1)🥑炸豆腐配香辣蕃茄酸醬 ⭐️⭐️⭐️

2)🥟素黑松露粉果⭐️⭐️⭐️
普通、有黑松露味嘅粉果。不過不失。

3)🍔加州素肉扒配炸饅頭⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
素肉扒肉質同漢堡扒相近,味道方面就靠濃郁嘅BBQ醬,再配合埋牛油果同埋車厘茄,無論外貌或者味道,都可以比得上真正嘅漢堡包。

💃🏻LadyB’s choice($128):
A)🥚鐵觀音茶葉蛋冷麵 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
係糖心茶葉蛋!咸香得宜嘅蛋,滲透住淡淡的鐵觀音茶味,配合埋茶味冷麵,成個前菜好有「禪」嘅味道。

B)🐷吉列黑毛豬配日本🍚+🥗 ⭐️
作為主角,呢個菜都算擔唔起大旗😮‍💨
豬扒肉韌、有筋。Friend 子覺得係黑毛豬肉質韌,而我就覺得係未炸熟。白米飯賣相靚,但太濕太腍。

👯每個餐跟湯同埋甜品。是日係:
i)🍄忌廉蘑菇湯
足料,多蘑菇🍄。但個湯太稀,缺少咗忌廉蘑菇湯應有嘅濃稠感。

ii)🍵綠茶奶凍
好味!😋 綠茶味同鮮奶味配合得恰到好處,唔會話綠茶味搶咗鮮奶味,或者係鮮奶味搶咗綠茶味,口感滑溜香甜。如果話呢餐午餐係一首🎼管弦演奏曲🎶,有高潮(好味😋),有跌宕(味道不似預期😓),咁呢個甜品就為呢首演奏曲作了一個完美嘅終結。🤗

最後,雖然每個菜式嘅盛載器皿都有佢嘅特色,但係所有菜式都放喺一個鐵盆上。呢個presentation同成個餐廳嘅格調,以至裝菜嘅碗碟,有種格格不入嘅感覺,係一個敗筆。

Overall 嚟講,欣賞廚師嗰種創新精神,但係有啲菜式就空有外表、沒有靈魂。不過公平啲,一個set有咁多個菜式,要做到個個都出色,係有一定嘅挑戰性。

環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️