2019-08-22 1941 瀏覽
呢間新開既[廚師發辦懷石料理],位於中環蘭桂芳地段,係一間高質廚師發辦,真心推薦得過👀。佢地既料理大部分都係自己研究出黎,而且全人手製造出來,真係精緻得黎仲好巧功夫,擺盤同亦十分講究😎。真係可以話唔單止食佢既好味,仲食佢地既心機呀❤️。-呢度坐位唔多,但係都幾有格調,金光閃閃✨,坐係邊都可以望到廚師整野食💯。-▪ 懷石料理既價位 由💰1380 至💰1980 不等。今次我地食既係💰1380。-📌Appetizer - 京都豆腐(👅:7.8/10)由豆腐,腐皮同魚啫喱組成;腐皮有香濃豆香,配以底層既清清豆腐,無須加任何調味都已鮮味十足;再配上魚啫喱,單係製作既手功都已值得欣賞。📌八全(👅:8.5/10)🔻玉子🥚夾蝦:蛋香味濃,中間夾左白蝦,上面仲有金箔。🔻明太子配日本白粟米🌽:香脆外皮又保留到粟米既清甜,入面夾住明太子令食物更有口感。🔻八爪魚配士多啤梨醬🐙🍓:八爪魚質感鬆軟,味道新鮮,有海水味之感😍;士多啤梨醬清甜,兩個配合得幾好。🔻鮮百合南瓜:個質感好正,好似薯蓉質感,入口南瓜味🤤。🔻無花果啫喱:味道清新微甜😋。🔻松葉蟹肉:外面沾滿的是松菜碎,包著魚肉蟹肉蟹膏,口感外脆內黏,又幾彈牙,好特

📌Appetizer - 京都豆腐(👅:7.8/10)

📌八全(👅:8.5/10)
🔻玉子🥚夾蝦:蛋香味濃,中間夾左白蝦,上面仲有金箔。
🔻鮮百合南瓜:個質感好正,好似薯蓉質感,入口南瓜味🤤。
🔻無花果啫喱:味道清新微甜😋。
🔻松葉蟹肉:外面沾滿的是松菜碎,包著魚肉蟹肉蟹膏,口感外脆內黏,又幾彈牙,好特別🤩。

📌💎牡丹蝦 (👅:9/10)
脆片有三隻口味: 蟹味、墨魚味和玫瑰味。淨係呢個心思同功夫已經值得一讚。
牡丹蝦他他配脆片真原來咁夾🤩😍😍,蝦質感黏黏淋淋,配上唔同味既脆片都各有千秋。比較推薦墨魚同玫瑰味,純香味道好正🤤。

📌剝皮魚 和 池魚(👅:8/10)
前者入面包左魚肝,口感溶中帶魚鮮香;後者係醃左既池魚,有種令人想不停夾黎食既感覺,味道略帶油香,肉質厚真爽口☺。

📌湯物 - 花竹蝦湯(👅:9/10)
面頭塊似薄皮點綴了個蝦湯,花竹蝦加上魚肉彈牙爽口,鮮味十足,湯底鮮甜亦厚不用多說了。

📌黑松露海膽飯(👅:9/10)
配有海膽蓉、魚籽和海膽泡沫
陣陣松露香配海膽和海膽蓉,真係perfect match。海膽鮮甜,入口即溶。師傅建議撈匀曬先食,面頭灑上既魚鹹香更係點綴色彩,全部野係埋一齊都好夾🍚。

📌 翠鱗金鯛魚 配龍蝦汁(👅:9/10)
又係一道有心思的菜式。 一片片透脆魚鱗黏在魚肉上面。魚肉嫩滑,配上龍蝦汁🦞更係昇華整道菜式味道😍😍🤤。

📌鹿兒島A4和牛(👅:9/10)
配有洋蔥、枝豆醬、日本XO醬和蒜片。
牛肉軟腍香濃牛味,鎖到肉汁同油香。配上既醬,我推薦XO醬,十分惹味。燒過既洋蔥入口香甜,唔會令人抗拒 ❤️。

📌黑松露Risotto +麵豉湯
黑松露同菇菌味濃郁撲鼻,配以蒜片作點綴。採用日本糯米飯,會有少少黏口感。好想食多碗呀😗。

📌3.6 牛乳抺茶奶凍 自家製丸子
最後以奶凍作總結。抹茶雖甘苦,但奶凍就正好中和個味道。丸子🍡糯米味香❤️。

總結:讓人難以忘懷的一餐❤️。有機會真想男朋友請多次🤭。