2011-05-26 39 瀏覽
趁同事生日,乘機試新蛋糕,見美心出咗隻Opera (法國千層),有迷你版,賣$88,我哋得4個人就啱晒啦,其實見佢出咗段時間,睇樣幾得,都好想試架啦,依次自不然把握機會啦。雖然同正宗嘅Opera無論形狀、層次都好似,但當然唔一樣啦,唔知係咪咁,佢中文名叫「法國千層」,唔用慣常嘅「法式劇院蛋糕」,不過名字嘅嘢都無乜所謂,最緊要係食到一件用心製作嘅靚餅。從網上睇番,Opera源於法國,四四方方嘅形狀代表歌劇院嘅舞台,多層次嘅味道代表跳躍嘅音符。小弟嗰時晌工聯會所學嘅做法(唔知正唔正宗),係用浸有咖啡糖水嘅杏仁海棉蛋糕,配以一層咖啡牛油忌廉(其實係打起嘅牛油加糖霜同咖啡水而成),再一層軟心朱古力漿(黑朱古力溝淡忌廉),一層疊一層,最面淋上鏡面朱古力,再用刀修番正四邊,咁個蛋糕就可以見人喇!好老實,Opera好考手工,整嘅過程都幾煩,小弟試過自己整,失敗告終,自始無再搞過,都係買番嚟食好啲!依次試美心嘅法國千層,雖然係變奏版,真係得喎,朱古力脆脆做餅底,海棉蛋糕浸有咖啡糖水,棄用牛油忌廉,改配朱古力慕絲同咖啡忌廉,感覺輕怡好多,因為牛油忌廉真係肥得好緊要。照樣唔同餡料層層疊疊,質感同味道多層次
層層疊疊,質感同味道多層次嘅配塔

,自始無再搞過,都係買番嚟食好啲

依次試美心嘅法國千層,雖然係變奏版,真係得喎
,朱古力脆脆做餅底,海棉蛋糕浸有咖啡糖水,棄用牛油忌廉,改配朱古力慕絲同咖啡忌廉,感覺輕怡好多,因為牛油忌廉真係肥得好緊要。照樣唔同餡料層層疊疊,質感同味道多層次嘅配塔,各質感都做出應有效果
,海棉蛋糕微微濕潤而帶有咖啡香,朱古力慕絲濃香幼滑,最中層嘅咖啡忌廉雖然咖啡味唔係好重,但輕柔軟滑,而每層均均勻勻平鋪都唔不容易架。唯一要挑嘅係最面嘅鏡面朱古力,好多泡泡,做得唔夠幼細平滑
鏡面朱古力好多泡泡,做得唔夠幼細平滑
一開四,之後就好似平時食嘅個裝凍餅呎吋