話說學生年代(十年前...)第一次食重慶涼麵就係幫襯「津津好好味」(舊舖:津津-好金の味),從此我就愛上咗。不過當時佢仲係喺砵蘭街舊舖,佢好犀利地由專做外賣,變到近年搬咗去長沙灣道有得堂食嘅舖位👍。搞笑嘅係每次經過舖頭,佢出面都係放滿咗啲裝住發泡膠餐盒嘅紙箱😅,絕無例外。我間唔使都會自己去幫襯,買外賣番Office食。但呢日就決定帶埋個鍾意食辣嘅同事去試下😝。無論新舖定舊舖都好,佢永遠都係有咁多人幫襯,堂食同外賣訂單均源源不絕🥡。小店賣嘅食物款式好少😳,基本上就係雲呑仔、涼麵同酸辣粉。不過咁都好,集中賣幾樣招牌菜好過樣樣都賣,但又無樣精!大涼麵($20),我大大話話應該食過起碼廿次,我敢講佢多年嚟仍然能保持一貫高水準🍜。首先,份量真係多,因為係拌麵、無湯,所以成大碗裝住滿滿嘅麵。今次嘅麵條好爽身、彈牙,可能因為係新鮮整起,放得唔耐,好食!重慶涼麵有得揀辣度,我哋要咗小辣🌶,所以食起上嚟隻辣的確係相當皮毛。反而食到尾覺得酸味更出,但唔係鹹酸菜嗰種。啲汁同芽菜集中喺底,所以建議要撈匀先食。喺夏天食佢,真係有消暑嘅作用☀️。大雲呑($32),小店有得揀大雲呑或者小雲呑,但唔好誤會佢係講雲吞Si
涼麵
雲呑
大雲呑($32),小店有得揀大雲呑或者小雲呑,但唔好誤會佢係講雲吞Size,事實上佢係指份量🤣。大雲呑有20隻,小雲呑則有12隻。另外,你仲要揀嘅係湯底辣度,以及要唔要蔥芫茜。
雲吞
雲呑自身方面,佢係迷你嗰種🥟,但又未到扁肉咁細。雲吞皮又薄又滑,而肉餡就偏小,不過都啱啱好。但由於塊皮好大,超級索湯,一開始食時要小心燙親🙈,我驚佢熱多過辣,哈哈。湯底我哋亦揀咗小辣,唔好俾佢個樣嚇親,同樣地辣度唔濃烈,不過去到尾段就好油。由於個湯落咗好多芝麻,所以非常香口。
雲呑係由小店自家製作,我諗大媽們包幾多都賣得哂,因為真係好多人買。好多街坊會買生雲吞返屋企自己再煮🏠。
豆漿
豆漿($7),🥛枝裝豆漿係入貨番嚟的,原味同黑豆漿都有,味道正常,無乜特別好講。
由於政府限制關係🚫,堂食座位須減少同埋要有足夠距離。小店好守規矩,但又好唔識變通,因為只要佢加番塊隔板,就可以坐多枱人。佢而家將原本可以坐9個人嘅位置,變成坐得2個人...。啲圓櫈無位放,搞到一地都係😂,成個陣咁,好好笑。
題外話,老闆嘅服務態度愈來愈差,個個客入到去都比佢指點,又逼人哋落咗單先好坐低😩。大佬,你間鋪有幾大呀?個餐牌喺正入口走廊上方,企喺度睇又阻住人...。
總括嚟講,食物質素仍然係高,價錢大眾化!但唔知係咪因為食多咗同類型菜式,我又覺得味道再無以前嗰種驚艷。另外,就算幾好食都好,亦唔代表你可以串得起囉!開門做生意唔應該咁嘅態度🙏🏻。最後,如果堂食Share嘢食就未必太方便,我估佢未必畀多個兜你。
2020-09-02
涼麵