2011-03-23 36 瀏覽
同Honey 去元朗必食, 平日比較少人, 但星期日,假期等超多人等位, 所以通常都是閒日去, 早市比較平, 兩個人必食如下:蒜蓉蒸鮮魷, 是我兩至愛之選, 成碟滿滿的鮮魷鋪了滿滿的蒜蓉, 好正, 新鮮材料, 不用太多其他調味, 清清哋, 已好鮮美, 我覺得十幾蚊好抵食, 因為鮮魷在街市是很貴的, 所以我們必食,哈哈… 冬筍鮮蝦餃, my honey最愛, 大大粒的蝦餃,皮簿, 蝦肉爽口, 彈牙, 還有大大片冬筍, 其他酒樓較少有 砌玉燒賣, 亦是其他酒樓少見的, 啲豬肉是一小粒粒狀的, 很有咬口, 好味, 豉汁蒸鳳爪, 蒸排骨, 好有住家的感覺 奶皇馬拉糕, 味道很香, 極鬆軟 記得食過一次灌湯餃, 個餃超多料, 脹脹的, 內裡裝滿了材料, 竟然有金華火腿呀, 不過食完之後已經飽了一半, 因為太大了… 鐘意來飲茶原因是點心好味, 抵食, 外邊食不到的味道, 環境及侍應比人有一種圍村感, 好親切, 同時喜歡他的點心不會用太重調味來令食品好味, 全是靠食材本身之味道而來.
, 所以通常都是閒日去
早市比較平, 兩個人必食如下:

蒜蓉蒸鮮魷, 是我兩至愛之選
, 成碟滿滿的鮮魷鋪了滿滿的蒜蓉, 好正
, 所以我們必食,哈哈…

冬筍鮮蝦餃, my honey最愛, 大大粒的蝦餃,皮簿
, 蝦肉爽口, 彈牙, 還有大大片冬筍, 其他酒樓較少有

豉汁蒸鳳爪, 蒸排骨, 好有住家的感覺

奶皇馬拉糕, 味道很香, 極鬆軟

記得食過一次灌湯餃, 個餃超多料
, 脹脹的, 內裡裝滿了材料
, 竟然有金華火腿呀
, 不過食完之後已經飽了一半, 因為太大了

鐘意來飲茶原因是點心好味, 抵食, 外邊食不到的味道

2011-03-07
$50 (早餐)