2021-06-02
邊個話天氣熱唔可以打邊爐嫁😕 今日約朋友去了一間食物同服務都幾高質的餐廳👍醉胡爐相信好多人都知道打邊爐最緊要係湯底的道理,所以今次和友人選了:🌞夏季限定湯底: 🍲金翅花膠乳鴿湯本人想講這湯底真係補而不燥材料真係好足,先講乳鴿份量係有一隻,花膠大量,仲有少量的翅和金華火腿粒,識食的我當然第一時間飲啖湯先啦😉果然有驚喜乳鴿味好出,仲有少少黏口,好有膠質😋適合男女老幼飲👍最重要係唔會有味精飲完唔會口渴😍🐄手切頂級安格斯肥牛因為本人唔食牛所以朋友選細碟,但份量都唔少😗先講牛的顏色十分鮮豔好紅好搶眼,油脂分佈比例脂肪唔算多食落口好鬆化,有入口即溶的感覺,沾上醬汁食味道一流🐷秘制蝴蝶腩原來除左🐄有蝴蝶腩其實豬都有,一上碟的時候本人心諗會唔會叫錯食物,因為睇賣相和食的味道都好似牛腩的味道,食落都係有花椒八角味仲有桂皮香葉味,肉質的顏色都偏深色,味道食落口感好"林"唔黐牙,加上冇豬的膻味,小編都幾鍾意食😋手工乾貝帶子餃漲卜卜的餡料只睇相應該都感覺到,餡料入面真係有乾貝絲和帶子絕對冇呃人😂味道好鮮吸埋湯汁一齊食雙重鮮真心正👍蟹籽蝦丸,黑松露墨魚丸本人覺得必點的食物之一,因為這餐廳的丸類食品做得幾出色,口
醉胡爐
🌞夏季限定湯底: 🍲金翅花膠乳鴿湯
🐄手切頂級安格斯肥牛
🐷秘制蝴蝶腩
手工乾貝帶子餃
蟹籽蝦丸,黑松露墨魚丸
本人覺得必點的食物之一,因為這餐廳的丸類食品做得幾出色,口感好彈牙又爽口尤其蝦丸好夠鮮,建議唔駛沾醬汁食,食原味道先食到佢的精髓😎
醉胡爐酒泡鴨舌
本人第一次食醉鴨舌,味道好重花鵰和清酒的味道,鴨舌質地好爽口,味道除左酒味仲有淡淡的鴨味😂好岩用黎佐酒或作開胃菜😗
老友鬼鬼
其實即係酒炸👻+墨魚膠,脆卜卜的酒炸鬼撞上彈牙QQ的墨魚膠再沾上泰式辣醬一齊食真係完美的組合,令人一口接一口😋好開胃👍
冰豆腐
味道就視乎湯底,因為本身豆腐沒什麼味道,佢作用就好似海棉甘吸哂湯底的精華十分入味😋
竹蔗茅根水
打邊爐熱氣飲佢就最適合不過,清熱氣之餘又消暑👍👍