位於銅鑼灣加路連山道「炊豕店」已經開業多年,仍然是我最鍾意嘅小店之一。平日中午時間真係超多人,所以我哋特登等過左2:00 先至去幫襯,果然唔使再排隊,開心可以直入,因為店子不大,所以座位間距離也較迫,而枱與枱之間以透明膠版分隔好,令客人安心食飯也十分重要。剔好心水食物就遞紙給店員,基本上不須五分鐘,兩個大碗飯已送到面前。我可以話你知,如果冇叫過「蔥油豬扒飯」$64就咪話幫襯過,必點!蔥油堅多;多到傾瀉,撈飯食絕對一流,飯用上珍珠米,口感更軟糯香口。而厚炸豬扒;肉香 juicy ,無油膩感,簡單得黎又超級正!「切粒叉燒豆角煎蛋飯」$64賣相明顯踏實好多,不過材料多到可以將飯完全蓋過。滿滿的切粒叉燒和豆角,豆角十分爽口,加埋嫩滑的炒蛋,雖然不及「蔥油豬扒飯」惹味,但好有家常小菜味道。飯真係好多,但甜豉油墊左底,食到尾先發現,建議食之前先大兜亂應該更美味。見小食咁抵,好貪心咁點左「肉燥凍豆腐」$22凍豆腐夠冰凍,加上超多肉燥及肉燥汁,醬汁夠濃,微辣,和豆腐的清淡平衡得好好。Coke Zero $6蜂蜜生薑茶$6

位於銅鑼灣加路連山道「炊豕店」
已經開業多年,仍然是我最鍾意嘅小店之一。

「切粒叉燒豆角煎蛋飯」$64

賣相明顯踏實好多,不過材料多到可以將飯完全蓋過。
滿滿的切粒叉燒和豆角,豆角十分爽口,

見小食咁抵,好貪心咁點左「肉燥凍豆腐」$22

Coke Zero $6