2016-03-27
堅尼地城一直比我的感覺都係無乜娛樂無乜消遣的地方,地鐵2014年尾通車後我都仲未試搭到呢個站,今晚機會終於都黎啦最近自己似乎對法國餐產生左份愛好,同朋友約食食飯都會提意去食法國菜,而今次就揀左位於堅尼地城海旁的Bistronomique, 出左地鐵站行7-8分鐘左右就到,餐廳面向住維港寧靜的角落,有種舒適的感覺,餐廳分為倆層,下層就以廚房同室外餐座為主,今晚有少少雨我們選擇坐上層,全層大約20個座位,生意好好坐無虛值坐底後order左支sparkling water750解解喝(鬼叫自己口水多)就開始睇下個menu,首先order4隻gillardean,法國生蠔界的Hermes,肉質肥厚,海水,蠔味細膩有層次跟住就係steak tartare,未食前我原本好有保留,因為我自己對生鮮牛肉,生蛋黃都覺得難接受,但在朋友極力推介下,就試下,一試後我人生又要改寫,原來都幾好味,一d都唔難接受,除左無怪口感,鮮牛肉剁碎後撈埋蛋黃,酸黃瓜,香菜末,同醬汁,配上法包一齊食好開胃去到主菜當然係為左佢而黎Lobster Bouillabaisse,原隻波士頓龍蝦開邊,加上藍口,蝦,魚的濃湯,真係好值得