2021-01-05
第一次來尖沙咀鮨真食 omakase lunch. 因為好多正評,而且夠平,300-400 就有一個 lunch set , omakase 來講算幾平。我地一早booked bar table , 可以睇住廚師準備食材, 店員提示,只可用饍個半鐘,fine 都夠嘅。來到當天,鮨真坐落於比較舊的商廈,環境尚可接受,但小小的 bar table 竟坐了八個人。老實講,好迫。連揸筷子都擔心撞到隔離座位的客人。一啲都唔放鬆。即上有三位廚師工作,要照顧八位客人加上堂食的其他客戶,很很忙。他們手啱定用完全冇停過手,我做顧客睇見都覺得佢辛苦。當然,佢亦都冇時間去好好介紹食材,先係簡單講食物名。食 omakase 就係為咗放鬆relax同埋食物質素好, 但呢間餐廳食嘢一啲都唔放鬆,會唔會再去。
Lunch Omakase