2024-02-06 256 瀏覽
岩岩攪掂左公司年結🥹 朋友話同我去食好野賀一賀佢😆 我地揀左係尖沙咀望到維港嘅鮨真❤️Omakase course ($888)有6款刺身、 6款壽司🍣 同埋一款熱食🥰 lunch 黎講都好抵食🫶🏻前菜 🥗水雲長芋溶 - 味道酸酸地😍 做前菜好開胃🤤蟹肉蒸蛋🥚- 裏便超多蟹肉絲🦀 面頭仲有塊魚翅🥰 蒸蛋質地好滑❤️刺身🦐右口魚包海膽🐟 - 面頭加咗柚子皮🍊 同埋海鹽做調味🥰 質感好軟熟😍 包埋海膽味道好鮮甜🫶🏻煙燻過嘅金目鯛🐟- 配左紫蘇葉花🥰 令魚味更特出, 肉質比較結實😍針魚🐟 - 上面用咗薑同埋蔥嚟做調味, 肉質好爽身😍 味道好鮮甜好特別🥰平靜魚🐟 - 脂肪位置因為網燒過😍 所以有的坑紋,上面係柚子胡椒🍊 食落有油脂嘅香味係口腔徘徊❤️大toro 🐟 - 顏色粉嫩,油脂分布平均🫶🏻 入口充滿油香❤️鮟鱇魚肝 - 用慢煮嘅方法,所以食落更加滑身,個醬甜甜地, 食落好creamy 🫶🏻熱食海爐芋配羅白🥬 - 食落帶鰹魚湯味😍壽司🍣深海池魚🐟 - 上面加咗啲醬汁😍 質地好爽身鮮甜❤️昆布滇小白蝦🦐 - 味道超鮮甜❤️新鮮赤貝- 好新鮮爽口🫶🏻太刀魚配wasabi🐟 - 火炙過有魚香,肉質鮮嫩🥰

Omakase course ($888)

前菜 🥗

壽司🍣
深海池魚🐟 - 上面加咗啲醬汁😍 質地好爽身鮮甜❤️

昆布滇小白蝦🦐 - 味道超鮮甜❤️

新鮮赤貝- 好新鮮爽口🫶🏻

太刀魚配wasabi🐟 - 火炙過有魚香,肉質鮮嫩🥰

鰈魚裙邊🐟 - 火炙過d 魚油出晒嚟🥰 食落超香口❤️
馬糞海膽- 片片都好鮮橙色,味道鮮甜, 好creamy 🫶🏻

湯🥣

甜品🍮 - 抹茶紅豆凍
2024-01-12 221 瀏覽
今晚朋友話帶我食好野地點係尖沙咀Isquare 後兩條街就係, 好方便上到去對住個維港海景夠浪漫我地揀左食廚師發辦~先上前菜沖繩水雲加埋溫室蕃茄仔, 味道酸甜, 水雲滑捋捋易入口跟住到四款刺身日本真鯛卷住馬糞海膽, 師傅話唔駛點豉油,就咁食突出番白身魚本身既味道鰤魚表皮先炙完, 令到下面脂肪油份爆出黎拖羅一擺落口就即刻溶化鮟鱇魚肝配上自家醬汁, 食落甜甜地熟食就有小蕪菁同埋海老芋配上松葉蟹肉醬汁食落好甜再到八款壽司深海池魚同帶子食落好鮮甜, 帶子仲配埋鹽既口感好特別白蝦食落比較漿口金目鯛表皮用熱水焯過,令到脂肪凝聚, 油感提升新鮮鯖魚配埋日本蒜蓉,味道估唔到好夾吞拿魚腩食落估唔到係即溶咁, 完全無筋馬糞海膽軍艦海膽份量多到就黎跌出黎鰈魚裙邊先炙過令到油脂散發出黎, 擺係最後食岩岩好魚湯煮到白色, 好鮮味日本依家當造既士多啤梨食落好甜最後食埋甜品抹茶奶凍, 口感順滑又唔會苦~好食師傅每次上菜都會先介紹菜餚, 等我地更加清楚自己每道菜係食緊咩野服務用心, 而且環境又靚!絕對會再黎~
今晚朋友話帶我食好野
地點係尖沙咀Isquare 後兩條街就係, 好方便
上到去對住個維港海景夠浪漫
我地揀左食廚師發辦~

先上前菜
沖繩水雲加埋溫室蕃茄仔, 味道酸甜, 水雲滑捋捋易入口

跟住到四款刺身
鰤魚表皮先炙完, 令到下面脂肪油份爆出黎
拖羅一擺落口就即刻溶化

鮟鱇魚肝配上自家醬汁, 食落甜甜地

熟食就有小蕪菁同埋海老芋
配上松葉蟹肉醬汁食落好甜

再到八款壽司
深海池魚同帶子食落好鮮甜, 帶子仲配埋鹽既口感好特別
白蝦食落比較漿口
金目鯛表皮用熱水焯過,令到脂肪凝聚, 油感提升
新鮮鯖魚配埋日本蒜蓉,味道估唔到好夾
吞拿魚腩食落估唔到係即溶咁, 完全無筋
馬糞海膽軍艦海膽份量多到就黎跌出黎
鰈魚裙邊先炙過令到油脂散發出黎, 擺係最後食岩岩好

魚湯煮到白色, 好鮮味
日本依家當造既士多啤梨食落好甜

最後食埋甜品抹茶奶凍, 口感順滑又唔會苦~好食

服務用心, 而且環境又靚!
絕對會再黎~
2024-01-09
  • 鰈魚裙邊
  • 拖羅
  • 鮟鱇魚肝
  • 深海池魚
2024-01-10 130 瀏覽
年尾出完bonus, 梗係要獎勵下自己黎到尖沙咀鮨真邊欣賞夜景邊食Omakase🌸Omakase 櫻🌸〰️前菜〰️🔺沖繩水雲配溫室蕃茄酸酸甜甜好開胃〰️季節刺身〰️🔺日本真鯛配馬糞海謄卷外面有柚子皮,食落好清新又鮮甜🔺鰤魚冬天季節魚,面層炙完令到皮下脂肪油份揮發哂出黎🔺生拖羅無經過急凍所以d 筋唔會韌,配埋wasabi, 入口即化🔺慢煮鮟鱇魚肝入口軟身,配埋紫蘇花減低油膩感〰️時令酒肴〰️🔺小蕪青配海老芋小蕪青似白蘿蔔咁口感淋身加上松葉蟹肉調既茨好鮮甜而海老芋係芋頭一種,比較粉又軟〰️壽司〰️🔺深海池魚口感爽口🔺新鮮帶子面頭灑上竹炭鹽增添口感同帶出鮮味🔺白蝦用昆布調味,口感較黏🔺金目鯛經過蘋果木煙燻過,面頭配酸梅醬,味道特別🔺新鮮鯖魚無經過醃製,魚味道滑身,日本蒜蓉點綴味道🔺吞拿魚腩半肥瘦所以口感滑身又無筋🔺馬糞海膽軍艦味道鮮甜🔺鰈魚裙邊炙完之後油份爆發,比較肥美〰️湯物〰️魚味濃郁,用上白身魚,𩶘魚等熬成〰️時令水果〰️🔺熊本士多啤梨依家當造,好甜!〰️甜品〰️🔺抹茶奶凍抹茶味香濃又唔甜,口感超滑
年尾出完bonus, 梗係要獎勵下自己
黎到尖沙咀鮨真邊欣賞夜景邊食Omakase

🌸Omakase 櫻🌸
〰️前菜〰️

🔺沖繩水雲配溫室蕃茄
酸酸甜甜好開胃
〰️季節刺身〰️

🔺日本真鯛配馬糞海謄卷
外面有柚子皮,食落好清新又鮮甜

🔺鰤魚
冬天季節魚,面層炙完令到皮下脂肪油份揮發哂出黎

🔺生拖羅
無經過急凍所以d 筋唔會韌,配埋wasabi, 入口即化

🔺慢煮鮟鱇魚肝
入口軟身,配埋紫蘇花減低油膩感

〰️時令酒肴〰️

🔺小蕪青配海老芋
小蕪青似白蘿蔔咁口感淋身
加上松葉蟹肉調既茨好鮮甜
而海老芋係芋頭一種,比較粉又軟

〰️壽司〰️

🔺深海池魚口感爽口
🔺新鮮帶子面頭灑上竹炭鹽增添口感同帶出鮮味
🔺白蝦用昆布調味,口感較黏
🔺金目鯛經過蘋果木煙燻過,面頭配酸梅醬,味道特別

🔺新鮮鯖魚無經過醃製,魚味道滑身,日本蒜蓉點綴味道

🔺吞拿魚腩半肥瘦所以口感滑身又無筋

🔺馬糞海膽軍艦味道鮮甜

🔺鰈魚裙邊炙完之後油份爆發,比較肥美

〰️湯物〰️

魚味濃郁,用上白身魚,𩶘魚等熬成

〰️時令水果〰️

🔺熊本士多啤梨依家當造,好甜!

〰️甜品〰️

🔺抹茶奶凍抹茶味香濃又唔甜,口感超滑
2024-01-09
餐廳有三款價位嘅Omakase Set,呢個$1480嘅櫻套餐已經好豐富,可以試到好多新鮮時令食材,仲可以邊食邊睇夜景1️⃣前菜🔸墨魚松葉蟹蒸蛋口感滑溜,加入左墨魚汁,味道更加香濃2️⃣季節刺身🔹深海池魚肉質肥嫩,味道鮮甜🔹鱈魚白只入口軟林林,鮮味十足,加埋烏魚子粉同紫蘇花一齊食🔹大托羅雪花紋好靚,油脂均勻🔹北海道赤奇蠔大隻爽口3️⃣時令酒肴🔹穴子海鰻魚皮脆卜卜4️⃣壽司八貫🔸鮮帶子加左柚子皮同少少鹽調味🔸牡丹蝦新鮮爽口🔸金目鯛用蘋果木煙燻,用熱水淥過皮下脂肪,口感更煙靭,加上酸梅醬一齊食🔸剝皮魚上面再加上魚肝,唔係全熟嘅魚肝油脂滿溢,入口即溶,一試難忘🔸鰤魚配柚子胡椒,見到網燒後嘅格紋,滿滿油香🔸鰹魚魚味濃郁,加埋薑芽同蔥一齊食🔸馬糞海膽鮮甜到不得了🔸鰈魚裙邊即係右口魚,油而不膩5️⃣湯🔹裙翅清湯6️⃣水果🔹柿7️⃣甜品🔹紅豆奶凍🌸櫻 $1480/位

1️⃣前菜
🔸墨魚松葉蟹蒸蛋
口感滑溜,加入左墨魚汁,味道更加香濃

2️⃣季節刺身
🔹深海池魚
肉質肥嫩,味道鮮甜
🔹鱈魚白只
入口軟林林,鮮味十足,加埋烏魚子粉同紫蘇花一齊食
🔹大托羅
雪花紋好靚,油脂均勻
🔹北海道赤奇蠔

🔸牡丹蝦
新鮮爽口
🔸金目鯛
🔸剝皮魚
上面再加上魚肝,唔係全熟嘅魚肝油脂滿溢,入口即溶,一試難忘
🔸鰤魚
配柚子胡椒,見到網燒後嘅格紋,滿滿油香
🔸鰹魚
魚味濃郁,加埋薑芽同蔥一齊食
🔸馬糞海膽
鮮甜到不得了
🔸鰈魚裙邊
即係右口魚,油而不膩

5️⃣湯

🌸櫻 $1480/位
  • 金目鯛
  • 剝皮魚
  • 鰈魚裙邊
位於尖沙咀亞士厘道的「鮨真」一直都在我的探店名單上,今晚終於相約了好友一齊探店。餐廳有無敵海景,門口佈置優雅,有吧枱,餐枱座位,可以近距離欣賞師傅👨🏻‍🍳手藝,又可以和師傅互動,氣氛感覺良好🔺Dinner Menu 「真」$2000/位✰ 前菜 ✰ 🔶 墨魚汁蒸蛋 墨魚汁味道很濃,蟹肉很鮮甜,墨魚腍滑,蛋很滑溜,蛋中亦食到很多一絲絲蟹肉,鮮艾無窮✰ 季節刺身 ✰ 🔶 真鯛捲海膽 用真鯛包裹著海膽,師傅加了少許鹽提鮮,再有少少柚子皮增加了香氣🔶 鮮帶子上枱時師傅👨🏻‍🍳會拍打一下,令帶子肉收縮,食落口感更爽口,配上wasabi 來吃最夾🔶 煙燻金目鯛先將金目鯛煙燻過,師傅👨🏻‍🍳預先加入了豉油,之後再加上酸梅醬,紫蘇花,入口時有淡淡紫蘇花清香和煙燻味道,酸梅醬令味到再提升🔶 銀鱈魚銀鱈魚是生的,來自北海道,肉質肥美豐腴,帶豐潤魚油香,入口細嫩滑溜,上面加上了日本烏魚子碎,帶少許咸香,不會過咸,加Wasabi一齊食,🔶 鰤魚師傅👨🏻‍🍳用網灸燒過鰤魚,把魚油香氣迫出,入口軟韌適中,脂香四溢,鮮味濃厚獨特,再配柚子胡椒,令人再三回味🔶 拖羅魚腩新鮮無急凍的拖羅魚腩,魚油脂甘香,入口即溶,由於

🔺Dinner Menu 「真」$2000/位

🔶 煙燻金目鯛

🔶 銀鱈魚

🔶 鰤魚

🔶 拖羅魚腩
新鮮無急凍的拖羅魚腩,魚油脂甘香,入口即溶,由於油份重,所以加多點wasabi一起吃,再加美味。

🔶 鯖魚
新鮮無醃製過的鯖魚,油脂特別豐潤,肉質細緻嫩滑,更帶來滿口脂香,簡單地用一點蔥去帶出味道

🔶 安康魚肝
用了慢煮方法去烹煮安康魚肝,口感幼滑,帶有奶油般的質地,十分美味

壽司 ✰
🔶 平靜魚🍣
口感爽口,魚味濃郁,味道有點像油甘魚

🔶 牡丹蝦🍣
新鮮牡丹蝦,没有急凍過,所以蝦味一會更濃郁, 口感彈牙

🔶 剝皮魚🍣
剝皮魚刺身上層是剝皮魚魚肝,因為魚肉味道較為淡口,所以配上濃味的魚肝,提升味道

🔶 中拖羅🍣
我自己覺得半肥瘦的中拖羅口感最佳,油脂剛好,甜美無比

🔶 馬糞海膽🍣
來自北海道的馬糞海膽,味道濃郁,口感嫩滑,超級鮮甜

🔶 鮫鰈魚🍣
鮫鰈魚炙燒過,吃起來油脂豐厚、口感溫順又甜,齒頰留香

✰ 熱食 ✰
🔶 日本宮崎A4和牛🐮
和牛表面輕輕煎香,肉味香濃,口感緊緻滑順, 霜降均勻散佈,脂肪豐富,清爽不油膩,肉質嫩而多汁,入口即溶

✰ 湯 ✰ 🍲
🔶魚湯🐟呈奶白色,師傅話用了很多時間熬製,味道非常鮮甜🤤

✰ 水果 ✰ 🍑
🔶富有柿,甜度特高,香味極濃

甜品
🔶紅豆奶凍,十分香濃

鮫鰈魚

魚湯
富有柿
紅豆奶凍
2024-04-11 0 瀏覽
🍱餐廳:鮨真 (尖沙咀)🍽️類別:日式刺身廚師發辦💯推薦指數:6.5/10≡※≡※≡※≡※≡※ 🍑桃仔推薦的「櫻」套餐🍑 ≡※≡※≡※≡※≡▪️前菜:粒貝BB▪️刺身四款:北海道帶子、平政魚、拖羅、慢煮胺慷魚肝▪️和食:金鯛潮煮、魚翅清湯,▪️壽司八件:深海池魚、針魚、牡丹蝦、金線鯛、海膽、三文魚籽、燒右口魚邊▪️甜品:夕張蜜瓜、抹茶奶凍味道方面,印象最深刻的是金鯛潮煮,表面的魚鱗炸至金黃酥脆,底下的魚肉仍能保持軟滑,可見師傅精湛的廚藝技術。配搭鮮香的魚湯,和各款薯菜吃,口感層次一流。.壽司方面,小編挺喜歡這幾款:針魚魚味略淡,但帶優厚油脂,入口滿口油香味;金目鯛油分豐潤,口感軟熟,搭配酸梅醬吃味道挺特別;深海池魚相當甘甜,口感清爽;海膽鮮甜味及口感十足,沒有一絲苦味。.餐廳位於海旁附近的大廈高層,室內設計融合了兩面落地玻璃,讓客人能近距離觀賞周遭繁華商廈的璀璨夜景,眺望遠方維港的壯麗景致,搭配美酒佳餚,浪漫至極,非常適合情侶前來慶祝。💰: $1280+ p.p≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※😍整體評分 味道:🌟🌟🌟🌟性價比:🌟🌟🌟環境:🌟🌟🌟🌟🌟服
🍱餐廳:鮨真 (尖沙咀)
🍽️類別:日式刺身廚師發辦
💯推薦指數:6.5/10

▪️前菜:粒貝BB
▪️刺身四款:北海道帶子、平政魚、拖羅、慢煮胺慷魚肝
▪️和食:金鯛潮煮、魚翅清湯,

▪️甜品:夕張蜜瓜、抹茶奶凍

💰: $1280+ p.p

😍整體評分
味道:🌟🌟🌟🌟
性價比:🌟🌟🌟
環境:🌟🌟🌟🌟🌟
服務態度:🌟🌟🌟🌟
2024-04-10 0 瀏覽
尖沙咀一向都多好嘢食,有海景有海鮮😄呢間廚師發辦影得唔錯,食材質素高午餐刺身六品、壽司六品、一款和食、湯、甜品👍🏻😁每一件嘅份量都唔細,所以食完好飽,非常之推介佢哋和食,松葉蟹肉春捲一級棒!前菜醋汁水雲落左啲蘋果調味,食落去有少少酸味好開胃。茶碗蒸好吸引因為上面有好多三文魚子同蟹肉😍三文魚子好甜好好食。水八爪魚 成條水八爪魚白雪雪好靚,師傅用心將合適嘅厚度切出嚟,食落去有口感,佢哋嘅吸盤仲好食😀爽爽地平政魚拎去網燒🌟好肥美,油分逼出來會見到有坑紋所魚肉表面多油光,加入柚子胡椒,油脂味豐富。金目鯛加入酸梅醬後火炙,令到魚味更突出,肉質結實北海道真蠔食落去酸酸地,原來系加咗自家洋蔥醬😀蠔味道口感幾香拖羅 顏色同紋理都咁靚,唔使點樣調味拖羅切出嚟咩都無加,啖啖魚油香。慢煮鮟鱇魚肝食落去滑身,上面有好多橙色油脂,顏色鮮明上面落咗紫蘇花,味道更加特別 松葉蟹肉春捲超級吸引,睇落去冇咩看頭,咬落去就一流😍入面超爆多蟹肉,佢哋嘅醬汁都系用蟹膏整,雙重蟹滋味。食嗰陣仲系熱到出煙,勁正!壽司新鮮帶子落少少Wasabi、青檸、日本醬油已好夠味昆布醃白蝦一件壽司就有20幾只蝦,全人手剝殼。落岩鹽一滴豉油輕輕

水八爪魚

平政魚

金目鯛
加入酸梅醬後火炙,令到魚味更突出,肉質結實

北海道真蠔
食落去酸酸地,原來系加咗自家洋蔥醬😀蠔
味道口感幾香

拖羅

慢煮鮟鱇魚肝

新鮮帶子落少少Wasabi、青檸、日本醬油已好夠味

昆布醃白蝦
一件壽司就有20幾只蝦,全人手剝殼。落岩鹽一滴豉油輕輕調味已經好好食

太刀魚
視覺享受因為師傅即場火炙,加了醃好的漬物,主要系食佢嘅口感,肉結實有咬口

吞拿魚赤身
呢舊壽司整得好靚,😃顏色靚,蕃入面加咗蔥,令成個味道提升,蔥同魚味道夾。

馬糞海膽
分量好多顏色鮮橙色✨極度新鮮,入口甜

右口魚
竟然有魚仲正過拖羅😍燒完之後入口即溶,好肥好香

最後有師傅自家制嘅抹茶紅豆奶凍,唔會過甜,而且抹茶味道香濃。
2024-03-29 10 瀏覽
好耐冇食omakase,約咗好朋友見面,當然要食好啲環境舒適, 望到遠處會展海景lunch set $8886種刺身,6種壽司,1種和食先嚟食水雲,酸酸甜甜,幾開胃再食蟹肉絲三文魚籽蒸蛋, 蒸蛋夠滑流日本東星斑配柚子皮酸汁,淡味魚,比較淋深海池魚配芥末加醬油 ,近魚腩位,肉質實,爽口太刀魚,燒過表皮香氣撲鼻,配上芥末莖,不用醬油也夠味,微微帶辣針魚,上有薑芽蔥芝麻,肉質軟淋鰤魚,網紋燒香配上柚子胡椒醬,油脂味較重松葉蟹肉海老芋, 海老芋表面炸到香脆,似蝦味又似芋頭。蕪菁為日本蘿蔔,清甜爽脆右 為半肥瘦toro,無雪味左 為全Toro, 油脂味重烏貝,用手拍打會立刻收縮,新鮮,海水味重平政魚,爽口,口感層次分明剝皮魚配魚肝,肉身偏甜,魚肝輕輕灼過,口感好creamy鰈魚裙邊,油脂味重,燒完魚油香味出哂黎靖魚,無醃過,為生刺身級別,滑溜好多馬糞海膽配紫菜,夠香甜夠滑溜最後飲埋麵豉湯暖胃,加上抹茶紅豆奶凍。大滿足
好耐冇食omakase,約咗好朋友見面,當然要食好啲

環境舒適, 望到遠處會展海景

lunch set $888
6種刺身,6種壽司,1種和食

先嚟食水雲,酸酸甜甜,幾開胃
再食蟹肉絲三文魚籽蒸蛋, 蒸蛋夠滑流
日本東星斑配柚子皮酸汁,淡味魚,比較淋

深海池魚配芥末加醬油 ,近魚腩位,肉質實,爽口
針魚,上有薑芽蔥芝麻,肉質軟淋

鰤魚,網紋燒香配上柚子胡椒醬,油脂味較重
右 為半肥瘦toro,無雪味
左 為全Toro, 油脂味重

烏貝,用手拍打會立刻收縮,新鮮,海水味重
平政魚,爽口,口感層次分明
剝皮魚配魚肝,肉身偏甜,魚肝輕輕灼過,口感好creamy

鰈魚裙邊,油脂味重,燒完魚油香味出哂黎
靖魚,無醃過,為生刺身級別,滑溜好多
馬糞海膽配紫菜,夠香甜夠滑溜

最後飲埋麵豉湯暖胃,加上抹茶紅豆奶凍。大滿足
2024-03-12 10 瀏覽
尖沙咀海景靚靚廚師發辦,午餐有刺身6品、壽司6品,以及1和食、甜品👍🏻😁整體都非常非常豐富,佢隻杯印有餐廳名整得好靚前菜有水雲上面加咗啲蘋果同埋醋,食嘅時候有少少果香。茶碗蒸好正,上面有一絲絲蟹肉同三文魚子,非常鮮味😀水八爪魚 師傅拎咗成條手臂好長嘅水八爪魚出嚟,輕輕將佢設成一片片,拍一下八爪魚即刻會收縮,睇得出非常新鮮,仲有吸盤,平時都好少見,加咗少少柚子調味,食落有海水香。平政魚師傅將佢拎去網燒,將佢嘅油分逼出來,所以會見到魚肉表面好多油光澤,加柚子胡椒,食落惹味。金目鯛加左酸梅醬之後火炙,魚皮香肉厚大大啖咬北海道真蠔落左自家洋蔥醬😀食落有少少酸酸地更鮮味,蠔口感creamy幾香拖羅 師傅直接將拖羅切出嚟咩都無加🌟食佢嘅原汁原味,油指豐富。慢煮鮟鱇魚肝佢哋嘅鮟鱇魚乾質素非常好,見到好多橙色油脂,咬落去香滑鬆軟,上面落咗紫蘇花,自己本身好鍾意呢種香味,覺得好正和食松葉蟹肉春卷🌟🌟🌟超好食,睇落去平平無奇只係春卷,拎上手嗰陣熱辣辣,咬落去就會見到一絲絲蟹肉🤓啲餡料係爆曬,好多好多蟹肉,可以點少少蟹麵豉醬撈埋就會更加好食!壽司新鮮帶子落少少Wasabi、青檸、日本醬油已好夠味昆布醃白蝦白

水八爪魚

平政魚

金目鯛
加左酸梅醬之後火炙,魚皮香肉厚大大啖咬

北海道真蠔

拖羅
師傅直接將拖羅切出嚟咩都無加🌟食佢嘅原汁原味,油指豐富。

慢煮鮟鱇魚肝

和食
松葉蟹肉春卷🌟🌟🌟

新鮮帶子落少少Wasabi、青檸、日本醬油已好夠味

昆布醃白蝦
白蝦來自白山灣,入口甘甜真的好吃,有淡淡昆布香。

太刀魚
即場火炙,加了醃好的wasabi漬,肉結實有咬口🌟

吞拿魚赤身
呑拿魚最瘦位置,飯加了蔥令成個味道提升,好香好香

馬糞海膽
海膽份量好多視覺效果一流✨多到就嚟跌晒出嚟,馬糞海膽非常之甜入口即溶

右口魚
勁肥,入口即溶慢慢係口中溶化

抹茶紅豆奶凍
最後有師傅自家製嘅甜品,成個午餐就完咗大滿足!
2024-03-11 4 瀏覽
聽人講鮨真非常味美,呢日難得約咗一個外國返嚟嘅朋友去嘗試一下,果然非常優質鮮美,十分值得推薦👍🏻👍🏻金箔黑松露茶碗蒸呢杯茶碗蒸好特別,裏面有金箔同黑松露,味道濃郁香甜,好食到想見底。刺身𩶘魚真鯛馬糞海膽刺身:呢個刺身好新鮮,𩶘魚同真鯛肉質鮮嫩,配上馬糞海膽,好滑好鮮美。象拔蚌象拔蚌係一種海鮮,佢嘅肉質彈牙,味道鮮甜,好適合生吃。剝皮魚紫蘇花呢道菜好有創意,剝皮魚肉質鮮嫩,配上紫蘇花,味道清新開胃。針魚薑花呢個菜用咗針魚同薑花,針魚肉質鮮嫩,薑花增加咗一啲辣味,好開胃。柚子胡椒網燒鰤魚腩呢道菜有柚子同胡椒嘅味道,燒烤嘅鰤魚腩肉質鮮嫩多汁,好美味。太刀魚wasabi漬太刀魚是一種魚類,呢道菜用wasabi漬醃製,味道辣辣地,好開胃。中拖羅大拖羅呢個菜用拖羅裹著中拖羅,炸得香脆,外脆內軟,好好食。螢光魷魚新鮮昆布呢道菜有螢光魷魚同新鮮昆布,魷魚軟嫩,昆布增添咗一啲海味。炸物金鯛松皮燒金鯛松皮燒係用金鯛同松皮炸製,外脆內嫩,好好味。海老芋、蠔呢個炸物有海老同芋頭同蠔,炸得香脆,口感豐富。壽司日本東星斑日本東星斑壽司新鮮,肉質鮮美,好滑好鮮。深海池魚深海池魚壽司口感細緻,味道鮮甜,好開胃。煙燻金

金箔黑松露茶碗蒸

刺身

象拔蚌
象拔蚌係一種海鮮,佢嘅肉質彈牙,味道鮮甜,好適合生吃。

剝皮魚紫蘇花
呢道菜好有創意,剝皮魚肉質鮮嫩,配上紫蘇花,味道清新開胃。

針魚薑花

柚子胡椒網燒鰤魚腩

太刀魚wasabi漬

中拖羅大拖羅
呢個菜用拖羅裹著中拖羅,炸得香脆,外脆內軟,好好食。

螢光魷魚新鮮昆布
呢道菜有螢光魷魚同新鮮昆布,魷魚軟嫩,昆布增添咗一啲海味。

炸物
金鯛松皮燒
金鯛松皮燒係用金鯛同松皮炸製,外脆內嫩,好好味。

海老芋、蠔
呢個炸物有海老同芋頭同蠔,炸得香脆,口感豐富。

日本東星斑
日本東星斑壽司新鮮,肉質鮮美,好滑好鮮。

深海池魚
深海池魚壽司口感細緻,味道鮮甜,好開胃。

煙燻金鯛目鯛
煙燻金鯛目鯛壽司有煙燻味,魚肉鮮嫩,好美味。

小白蝦
小白蝦壽司新鮮,肉質爽脆,味道鮮美。

鳥貝
呢隻鳥貝真係好靚仔,佢嘅外形好特別,質感滑滑地,食落嘅口感好豐富。而且佢嘅味道好鮮甜,令人回味無窮。

群翅清湯
呢碗湯好清爽,湯底澄澈透明,入口滑順。湯裏面有群翅,嚐落有一種淡淡嘅海味,好滋味。而且湯裏面仲加咗啲蔬菜,食落好健康。

鮨真 (尖沙咀)
地址:尖沙咀亞士厘道17-19號20樓
2024-03-11 5 瀏覽
期待已久,同好耐冇見朋友仔食野,約左尖沙咀鮨真食omakase呀!入到黎,地方都幾大,除左bar枱,另一邊仲有order枱,一行8至10人都冇問題。坐低先黎個三文魚子茶碗蒸,裡面仲有絲絲蟹肉。另外個冷食係水雲配蘿白,酸酸甜甜既seaweed,好開胃。第一道係日本東星班、柚子皮配酸汁,淡味魚,食落腍身。深海池魚,魚腩位,超爽口。太刀魚,將表皮燒香,不用點豉油直接食,上面食用Wasibi莖磨蓉,帶微微辣。針魚,上面有薑芽、芽蔥令清甜魚味更突出。野生鰤魚,劃左坑,再炙過,配上柚子胡椒,油脂口感豐盈。右邊係半toro, 左邊係all toro再肥美一點,因為本身有油脂,可以放多啲wasibi黎食。松葉蟹肉海老芋,海老芋因為食落有蝦味而命名,表面炸到燶香,食落又真係似蝦味芋頭。另外一件係蕪菁,日本蘿白,爽甜清脆。平政魚,皮下脂肪白色,食落爽口。剝皮魚,連魚肝一齊用刺身,肉身淡口,魚肝就creamy。鳥貝,用手拍打落去會收縮,代表新鮮,食落海水味重。鯖魚,生食刺身,同平時食開醋鯖魚唔同,魚味濃少少,食落滑啲,夠肥先可以做刺身。馬糞海膽,食落偏甜一點。鰈魚裙邊,輕輕炙過,油脂爆發。最後飲番個暖胃麵豉

坐低先黎個三文魚子茶碗蒸,裡面仲有絲絲蟹肉。
另外個冷食係水雲配蘿白,酸酸甜甜既seaweed,好開胃。

第一道係日本東星班、柚子皮配酸汁,淡味魚,食落腍身。

深海池魚,魚腩位,超爽口。

針魚,上面有薑芽、芽蔥令清甜魚味更突出。

野生鰤魚,劃左坑,再炙過,配上柚子胡椒,油脂口感豐盈。

平政魚,皮下脂肪白色,食落爽口。

剝皮魚,連魚肝一齊用刺身,肉身淡口,魚肝就creamy。

鳥貝,用手拍打落去會收縮,代表新鮮,食落海水味重。

馬糞海膽,食落偏甜一點。

鰈魚裙邊,輕輕炙過,油脂爆發。

最後飲番個暖胃麵豉湯。

仲有甜品抹茶紅豆奶凍。
2024-03-05 10 瀏覽
鮨真 (尖沙咀)尖沙咀亞士厘道17-19號20樓廚師的創意和技巧,讓人對料理的多樣性和美味性有了更深的體驗。這樣的食物給人一種愉悅的感覺,讓人對美食充滿了期待和渴望。金箔黑松露茶碗蒸:這道茶碗蒸非常特別,裡面添加了金箔和黑松露,讓味道濃郁香甜,每一口都令人想要一探究竟,美味到讓人捧心。刺身:𩶘魚真鯛馬糞海膽刺身:這份刺身非常新鮮,𩶘魚和真鯛的肉質鮮嫩,搭配上馬糞海膽,口感滑順,味道鮮美。象拔蚌:象拔蚌是一種海鮮,肉質彈牙,味道鮮甜,非常適合生吃,帶來一種獨特的享受。剝皮魚紫蘇花:這道菜相當有創意,剝皮魚的肉質鮮嫩,搭配上紫蘇花,味道清新開胃,讓人驚艷不已。針魚薑花:這道菜選用了針魚和薑花,針魚的肉質鮮嫩,薑花的辣味增添了一抹開胃的風味,令人食指大動。柚子胡椒網燒鰤魚腩:這道菜融合了柚子和胡椒的風味,燒烤的鰤魚腩肉質鮮嫩多汁,美味無比。太刀魚wasabi漬:太刀魚是一種魚類,這道菜使用wasabi漬醃製,味道辣辣的,非常開胃,刺激味蕾。中拖羅大拖羅:這道菜以拖羅裹著中拖羅的形式呈現,炸得香脆,外酥內軟,令人愛不釋手。螢光魷魚新鮮昆布:這道菜以螢光魷魚和新鮮昆布為主要材料,魷魚肉質軟嫩,昆
鮨真 (尖沙咀)
尖沙咀亞士厘道17-19號20樓

刺身

螢光魷魚新鮮昆布:這道菜以螢光魷魚和新鮮昆布為主要材料,魷魚肉質軟嫩,昆布帶來了一絲海味,口感豐富。

炸物:
金鯛松皮燒:金鯛松皮燒使用金鯛和松皮炸製而成,外酥內嫩,味道香脆可口,令人回味無窮。

海老芋、蠔:這個炸物結合了海老、芋頭和蠔,炸得香脆,口感豐富,每一口都帶來滿滿的驚喜。

壽司
日本東星斑:這份壽司選用了新鮮的日本東星斑,肉質鮮美,口感滑順,帶來一種極致的享受。

深海池魚:深海池魚壽司口感細緻,味道鮮甜,讓人食指大動,令人難以忘懷。

煙燻金鯛目鯛:煙燻金鯛目鯛壽司帶有煙燻的風味,魚肉鮮嫩,美味可口。

小白蝦:這道壽司選用了新鮮的小白蝦,肉質爽脆,味道鮮美,帶來一種清新的口感。

鳥貝:這隻鳥貝外形精美,質感滑滑的,口感豐富,味道鮮甜,令人回味無窮。

群翅清湯:這碗湯清爽宜人,湯底澄澈透明,入口滑順,湯中加入了群翅,帶來淡淡的海味,味道鮮美。此外,湯中還添加了蔬菜,讓整個湯品更加健康美味。
2024-02-15 13 瀏覽
食材一般煮法一般環好一般唔明點解咁多 like同唔明點解有自信收咁貴尖沙咀其他立食鋪都好過佢有生之年都唔會去再食情人節 book 咗跟住老婆嬲到反我枱話要自己 choose 餐廳原來要屈200字先可以評分……………………………………………………………………………………………………………………………….……………………………………………………………….………………………………………………………………………………Cheat
食材一般
有生之年都唔會去再食

情人節 book 咗跟住老婆嬲到反我枱
話要自己 choose 餐廳

原來要屈200字先可以評分
………………………………………………………………
……………………………………………………………….
……………………………………………………………….
………………………………………………………………
………………
Cheat
2024-01-29 22 瀏覽
同朋友和周圍搵食嘅時候話呢間我omakase午餐好抵食個景又靚,所以就過咗嚟試吓🥳我哋坐喺廚師嘅枱向着海景,估計如果放煙花都應該睇到🎆*Lunch Omakase $888**刺身六款*-水雲+紫蘇葉酸酸甜甜醬汁加上滑滑的水雲同埋紫蘇葉嘅味道-日本蕃茄非常清甜-右口魚海膽加上柚子皮同海鹽,完全唔需要點醬汁都可以食到鮮味-煙燻金目雕配紫蘇葉花 點少少豉油更加可以提升層次感,煙熏味重肉質軟-針魚薑芽+蔥有啲似薑蔥蒸魚幾特別-網燒平正魚有油香味加上柚子胡椒感覺好惹味-大toro + wasabi點Wasabi同埋豉油一齊食油脂感重-鮟鱇魚乾慢煮所以質地好滑身,配上甜甜嘅醬汁超creamy,超級推介🌟*和食一款*-海老芋頭+蘿蔔配上鰹魚湯汁,感覺似係食緊關東煮嘅味道*壽司六款*-深海池魚-昆布漬小白蝦口感黏黏嘅小白蝦配上微微昆布漬的味道好特別-新鮮赤貝好爽甜-炙燒太刀魚加Wasabi食更加突出魚味-馬糞海膽滿滿嘅馬糞海膽好重鮮味-鰈魚裙邊好重油脂香,自己個人鍾意食油香感比較重嘅魚麵豉湯抹茶紅豆奶凍

*Lunch Omakase $888*

*刺身六款*
-水雲+紫蘇葉
酸酸甜甜醬汁加上滑滑的水雲同埋紫蘇葉嘅味道
-日本蕃茄
非常清甜
-右口魚海膽
加上柚子皮同海鹽,完全唔需要點醬汁都可以食到鮮味
-煙燻金目雕配紫蘇葉花
點少少豉油更加可以提升層次感,煙熏味重肉質軟
-針魚薑芽+蔥
點Wasabi同埋豉油一齊食油脂感重
-鮟鱇魚乾

*和食一款*
-海老芋頭+蘿蔔
配上鰹魚湯汁,感覺似係食緊關東煮嘅味道

*壽司六款*
加Wasabi食更加突出魚味
-馬糞海膽
滿滿嘅馬糞海膽好重鮮味
-鰈魚裙邊
好重油脂香,自己個人鍾意食油香感比較重嘅魚

麵豉湯
抹茶紅豆奶凍

2023-12-26 18 瀏覽
尖沙咀的「鮨真」一直都有來,因為有無敵靚海景,而且食材新鮮,師傅手藝好,服務又貼心。今次帶同我外國回港的朋友去食Omakase 。今晚豪師傅為我烹調櫻 $1480/位前菜墨魚松葉蟹蒸蛋墨魚汁濃郁,蟹肉鮮甜,雞蛋滑溜季節刺身🐟🦪深海池魚,肉質紮實,魚味濃鱈魚白只加烏魚子, 這個季節白只非常肥美,大托羅,鮮味十足北海道赤奇𧐢, 大大隻,爽甜美味壽司🍣鮮帶子,大大粒配上柚子皮,更鮮味新鮮牡丹蝦,即日運送,唔係冰鮮嗰隻,所以鮮味無窮煙燻金目鯛加上酸梅醬,紫蘇花,美味剝皮魚再加上魚肝,魚肝味道濃郁,配上清淡的剝皮魚口感,絕配網燒鰤魚配柚子胡椒,鰤魚燒香後油分甚高鰹魚,肉質鮮美鮫鰈口魚裙邊,油份高,包上紫菜,不油膩,魚質鮮甜馬糞海膽, 我的至愛,新鮮美味時令酒肴穴子海鰻,燒香,外脆內軟裙翅清湯水果 柿奶凍

今晚豪師傅為我烹調
櫻 $1480/位

墨魚松葉蟹蒸蛋
墨魚汁濃郁,蟹肉鮮甜,雞蛋滑溜

季節刺身🐟🦪
深海池魚,肉質紮實,魚味濃
鱈魚白只加烏魚子, 這個季節白只非常肥美,
大托羅,鮮味十足
北海道赤奇𧐢, 大大隻,爽甜美味

壽司🍣
鮮帶子,大大粒配上柚子皮,更鮮味

新鮮牡丹蝦,即日運送,唔係冰鮮嗰隻,所以鮮味無窮

煙燻金目鯛加上酸梅醬,紫蘇花,美味

剝皮魚再加上魚肝,魚肝味道濃郁,配上清淡的剝皮魚口感,絕配

網燒鰤魚配柚子胡椒,鰤魚燒香後油分甚高

鰹魚,肉質鮮美

鮫鰈口魚裙邊,油份高,包上紫菜,不油膩,魚質鮮甜

馬糞海膽, 我的至愛,新鮮美味

時令酒肴
穴子海鰻,燒香,外脆內軟

裙翅清湯
水果 柿