2023-07-21 23 瀏覽
今日過天后附近工作。聽聞大坑蓮花宮係法定古蹟,就走一轉參觀一下,參拜觀音娘娘。早有聽聞大坑有好多特色餐廳,所以順便就約個friend喺大坑食嘢。我哋冇特別去訂位,見到呢間舖頭個門面,好有日式居酒屋嘅feel,大家又鍾意食日本嘢,所以就揀咗呢間。入到去雖然係得四張枱,但係細得來好有和風居酒屋嘅感覺,係一個傾偈非常之好嘅地方。食得日式居酒屋,都預咗有啲小貴,但係我哋又想relax下,所以就揀咗個價值$1680嘅極上和牛套餐。試完之後先發現,其實係物超所值。首先係前菜三點。一坐低,就有支豆食。醃咗味噌。擺盤有凍蕃茄,和風煮螺,魚乾仔。平時我有啲驚食貝殼類,但係冇諗過佢呢個一啲腥味都冇,而且仲有少少辣辣地嘅味噌味。魚乾仔送酒一流。之後係刺身五點。冰盤擺得好漂亮,打卡一流,而且好有內涵,因為有油甘魚,拖羅,牡丹蝦,赤背,鯛魚。厚切,全部都好新鮮。然後就係戲肉,主菜焼肉。 店員親自介紹,全部都係坐飛機過嚟嘅A5 熊本和牛,有: 厚切牛舌、和牛嫩肋眼上蓋、和牛上肩胛肉、和牛牛柳、特選和牛厚切西冷。因為係日本產和牛,相信食過嘅人都知道佢同其他地方出產嘅和牛係有分別。咬落去牛嘅油脂,加埋白飯,果種美味真

首先係前菜三點。

一坐低,就有支豆食。醃咗味噌。

之後係刺身五點。

然後就係戲肉,主菜焼肉。

店員親自介紹,全部都係坐飛機過嚟嘅A5 熊本和牛,有: 厚切牛舌、和牛嫩肋眼上蓋、和牛上肩胛肉、和牛牛柳、特選和牛厚切西冷。因為係日本產和牛,相信食過嘅人都知道佢同其他地方出產嘅和牛係有分別。咬落去牛嘅油脂,加埋白飯,果種美味真係一試難忘。牛油嘅香味充斥成個口腔,非常滿足。

除咗和牛之外,盤上都有時令野菜。全部都係日本直送,最鍾意係舊番薯,烤完之後好鮮甜,外脆內軟。

另外side dish 係漬物,御飯,湯。漬物係用味噌,醃製嘅蒜頭,食落去一啲都唔冇蒜頭咁刺激嘅味道。個湯係用好多煙燻製嘅鰹魚乾淆製,非常惹味。

最後係甜品。日本嘅お菓子,都係非常之精緻,顯出師傅嘅工藝,除咗食得,又睇得。外表好似小南瓜,同埋車厘子嘅形狀,入邊咬落去係紅豆蓉。作為一個甜品仔,又唔會太甜膩,一頓飯完美嘅終結。

另外要講嘅係,去得居酒屋,點少得杯中物🍸
我就揀左清酒,南部美人。店員雖然話佢有一啲辛口,但係雪凍左都唔覺辛口,好有米香味。食刺身,同埋和牛,一定要送酒先有日本嘅感覺。

我哋喺度都坐左差唔多兩三個鐘,呢餐晚餐真係非常愉快。睇價錢雖然好似好貴,但係非常之有質素,淨係日本直嘅和牛,已經係值回票價。所以係性價比高。我同朋友都好鍾意,所以如果要搵一個傾偈嘅地方,又可以食地道日本嘢,我會推薦呢一間餐廳。