2020-09-03
自從今年肺炎喺香港肆虐後,好多人都吾去得旅行,本人比較好彩,可以喺二月趕得切去一趟俄羅斯。時至今日都差吾多7個月,時間過得話咗快,真系好想去旅行!尤其系台灣🥺台灣嘅夜市真系好吸引,又多野食又多野行,呢家都仲未有得去旅行,去咗食台灣菜就當去咗了。最近有一間人氣台灣菜,聽聞仲要系台灣人主理,令人更感覺味道有一定嘅水準。下午一點幾去到,都講緊等咗1個中15分鐘,阿木台灣麵其實都已經hit咗一排,所以絕對冇諗到時至今日仲系咁多人排隊😱台灣菜嘅價錢一般黎講都偏向便宜,呢度當然都吾例外,牛肉都一碗要60幾蚊實屬正常價錢。野食方面,仲有各式各樣嘅便當、小食、蛋餅等等,都幾多款式啊。呢度最出嘅系牛肉麵,咁緊系要試吓啦!本身我吾中意食蔥同埋酸菜,走咗蔥同埋酸菜睇落好清🙊首先講吓牛肉先,牛肉系牛𦟌部分,加埋有4塊,每一塊都非常厚🤩咬落口好軟稔!湯底香濃,麵條小小軟但不失嚼勁,一隻字講曬,好食。次次食台灣菜都一定會食鹽酥雞,份量適中。鹽酥雞同樣系整得好好,咬落系脆脆哋,但吾會好似出面啲台式餐廳嘅鹽酥雞咁油膩。雞肉都熱辣辣,質感嫩滑。呢個菜式系真心推介🙌🏼吾系間間台式餐廳都有蛋餅。蛋餅外皮好林,裡面系有勁多肉
紅燒牛肉麵
鹽酥雞
呢個菜式系真心推介🙌🏼吾系間間台式餐廳都有蛋餅。蛋餅外皮好林,裡面系有勁多肉鬆😍但多到蓋過咗芝士味🙈🤭整體黎講口感都豐富👍🏼
芝士肉鬆蛋餅
碗食台灣菜又點可以吾食芋圓?芋圓系超大份❣️材料有兩色芋圓、仙草、紅豆、綠豆、珍珠、薏米,好豐富啊。芋圓就冇話好煙韌,軟軟哋加埋味芋頭同埋地瓜嘅味都出嘅。其餘幾款配料加埋都幾清甜☺️
綜合芋圓嫩鮮草