疫症越來越嚴重,不少人WFH,但仍然有好多人要承受每天急速的節奏。這間坐落在繁忙中環IFC的餐廳,環境佈置得很有台灣味道。播住柔和的歌曲,不知道會否令你暫時忘卻香港的壓抑,回味起當初去台灣時的慢活呢?我一直期待已久既蟹黃油拌麵今次終於可以一嘗,又真係無令人失望。蟹油,蟹粉,蟹醋分次序咁落。我覺得個醋係唔需要落曬已經夠鮮味。蟹粉份量都幾多又夠香濃,啲蟹殻都清得夠乾淨,以依個價錢都算性價比唔差。另外叫左個花膠鮑魚湯雞灌麵,啲花膠都幾大塊。但鮑魚就無辦法,都係用罐頭鮑魚。不過都唔算太細隻。仲有依個雞湯飲落都幾舒服,唔會好溜。小食大部分就不過不失,而且雞翼都炸得幾乾身,唔油膩,仲食到香茅同薑蓉香味。最後叫左杯紫薯雪絨黑糖薑母鮮奶,衰鬼又幾好飲喎!果個紫薯cream打得輕身又夠濃紫薯味,啲細細粒容易食既小芋圓食下食下都唔少。仲有杯飲品本身已經半糖左,唔需要特意減甜又幾貼心。

鮑魚花膠湯灌麵
蟹黃油拌麵