2016-07-09 3302 瀏覽
約咗好朋友食午餐,想靜靜地傾吓計,左諗右諗,搵咗中環元創坊嘅The Drawing Room,中環區食午餐最好提早訂定枱,可以响佢地個網頁訂枱嚟到食飯呢日,去到餐廳好少人,有d意外,可能因為今日落雨啦環境舒適,裝修靚每個位都有一張紙同一筒顏色筆侍應送上麵包條,有原味同番茄味午餐餐牌,我地選咗三道菜,包括頭盤、主菜同甜品另外一碟麵包,皮脆內軟,但麵包唔熱,我個人較鍾意食熱嘅麵包頭盤之一,青豆湯伴煎帶子,呢個係朋友食,我冇食另一頭盤,牛肝菌伴慢煮日本蛋配芝士醬,日本蛋又大又黃,蛋味香濃,配搭牛肝菌同清香芝士醬,唔錯主菜有蟹肉、青瓜、甜椒意大利粉,呢個都係朋友食另一主菜,白露筍北海道海膽意大利飯,海膽好creamy好味,意大利飯軟硬度適中,多兩舊海膽更加好甜品有草莓、香橙、羅勒伴芝士雪糕,水果煮得剛好,唔會太淋,酸酸甜甜,芝士雪糕同水果好夾,好味白朱古力八角果凍伴蘋果雪芭,呢個都係朋友食咖啡/茶及三式小點,好特別嘅器皿,熱情果小蛋糕、朱古力馬卡龍同埋椰絲棉花糖,三種都好味,服務都幾好

嚟到食飯呢日,去到餐廳好少人,有d意外,可能因為今日落雨啦
環境舒適,裝修靚
每個位都有一張紙同一筒顏色筆
侍應送上麵包條,有原味同番茄味
午餐餐牌,我地選咗三道菜,包括頭盤、主菜同甜品
麵包籠
另外一碟麵包,皮脆內軟,但麵包唔熱,我個人較鍾意食熱嘅麵包
Green  peas  soup  w/  pan-seared  scallop
頭盤之一,青豆湯伴煎帶子,呢個係朋友食,我冇食
Porcini  mushroom  w/  slow-cooked  Japanese  egg  &  taleggio  sauce
Spaghetti  w/  crab,  zucchini  &  sweet  chili
主菜有蟹肉、青瓜、甜椒意大利粉,呢個都係朋友食
Risotto  w/  white  asparagus  &  Hokkaido  sea  urchin
Strawberries  w/  orange,  basil  &  mascarpone  ice  cream
White  chocolate  &  anise  panna  cotta  w/  granny  smith  sorbet
白朱古力八角果凍伴蘋果雪芭,呢個都係朋友食
2016-07-06