2019-01-28 4418 瀏覽
又到年尾, 要諗去邊度食團年飯是頗頭痛的, 很多中式酒樓都爆滿, 也有很多又貴又唔好食的大集團中菜。朋友係西洋波會 member, 建議呢間西洋波會! 我們最近都黎過幾次食晚餐, 印象大大改觀了。因為朋友說它現任的主廚是由鳳城過檔而來的。朋友帶我們來過幾次, 炸子雞同蝦多士超好食!所以今次又由朋友幫忙 book 枱了, 由於近年尾, 餐廳已不提供晚餐散座了, 即是全部改作一圍的菜單, 分半席及一席計。椒鹽鮑魚鮮嫩又香口。黑椒牛仔骨比較油, 但很惹味。發財好市大利, 豆苗吸收了蠔豉及燒肉的精華, 好味!蝦多士是散叫, 後加的!可以在酒席上 on top 再下單散叫。一如以往, 蝦肉彈牙, 多士鬆脆!姬松茸燉螺頭湯, 非常足料。黑松露腰果炒蝦仁, 一般啦。腰果不夠脆, 上枱已淋了。因為是半席, 魚比較細條, 但蒸得剛熟, 魚肉嫩滑!瑤柱扒時蔬!炸子雞一隻, 依然皮脆肉嫩, 水準之作!蓮子百合紅豆沙, 有 D 水, 唔夠杰。家人後加了兩客雪糕涼粉。

朋友帶我們來過幾次, 炸子雞同蝦多士超好食!

椒鹽鮑魚鮮嫩又香口。

黑椒牛仔骨比較油, 但很惹味。

發財好市大利, 豆苗吸收了蠔豉及燒肉的精華, 好味!

蝦多士是散叫, 後加的!
可以在酒席上 on top 再下單散叫。

一如以往, 蝦肉彈牙, 多士鬆脆!

姬松茸燉螺頭湯, 非常足料。

黑松露腰果炒蝦仁, 一般啦。腰果不夠脆, 上枱已淋了。

因為是半席, 魚比較細條, 但蒸得剛熟, 魚肉嫩滑!

瑤柱扒時蔬!

炸子雞一隻, 依然皮脆肉嫩, 水準之作!

蓮子百合紅豆沙, 有 D 水, 唔夠杰。

家人後加了兩客雪糕涼粉。