2016-05-27 1442 瀏覽
由於表姐夫喺加拿大返港,所以我們一家去咗姨媽屋企附近嘅「金殿宴會廳」食晚飯!我們叫咗濃湯菜膽鷄煲翅、菠蘿咕嚕肉、蒜蓉粉絲蒸大元貝、珍菌六味齋煲、金牌燒肉、龍躉兩味:翡翠炒龍躉球同清蒸龍躉頭腩、上湯波士頓龍蝦伊麵、芝士波士頓龍蝦伊麵、金殿脆皮鷄、清蒸沙巴大龍躉同秘製鎮江骨!濃湯菜膽鷄煲翅嘅湯底好濃郁,材料相當豐富!菠蘿咕嚕肉嘅肉質好鬆軟,炸粉亦唔會好厚!蒜蓉粉絲蒸大元貝嘅肉質好嫩滑彈牙,味道好鮮甜!珍菌六味齋煲嘅珍菌味道好鮮甜,南瓜好香甜軟滑!金牌燒肉嘅皮燒得相當香脆,肉質好鬆軟,同唔會好油膩!龍躉兩味:翡翠炒龍躉球嘅肉質好爽甜彈牙!清蒸龍躉頭腩嘅肉質好嫩滑彈牙!上湯波士頓龍蝦伊麵同芝士波士頓龍蝦伊麵都係殼比肉多,但肉質都幾爽口彈牙!金殿脆皮鷄嘅皮燒得好金黃香脆,肉質好嫩滑,唔會有「嚡」嘅感覺!清蒸沙巴大龍躉蒸嘅時間火候控制得恰到好處,肉質非常新鮮嫩滑,味道相當鮮甜!秘製鎮江骨嘅肉質好香滑鬆軟,醬汁嘅味道亦好惹味!
菠蘿咕嚕肉嘅肉質好鬆軟,炸粉亦唔會好厚!
蒜蓉粉絲蒸大元貝嘅肉質好嫩滑彈牙,味道好鮮甜!
清蒸龍躉頭腩嘅肉質好嫩滑彈牙!
上湯波士頓龍蝦伊麵同芝士波士頓龍蝦伊麵都係殼比肉多,
但肉質都幾爽口彈牙!金殿脆皮鷄嘅皮燒得好金黃香脆,
秘製鎮江骨嘅肉質好香滑鬆軟,醬汁嘅味道亦好惹味!
濃湯菜膽鷄煲翅
菠蘿咕嚕肉