2017-06-02 419 瀏覽
本來諗住去富臨飲茶,可惜下午茶時段真係太過多人。今日無乜耐性,所以轉地方去左金殿飲茶。金殿唔洗等位係有原因。餐牌點心種類唔多,而且價錢偏貴。食物方面,其實都唔錯。蝦餃有四粒,蝦肉幾爽口,皮唔厚,幾好。馬拉粒好細,不過味道都唔錯,唔太甜。仲有叫左雞扎,綿花雞,一般般啦不過性價比真係偏低,如果唔趕時間都會去返隔離。

金殿唔洗等位係有原因。餐牌點心種類唔多,而且價錢偏貴。

仲有叫左雞扎,綿花雞,一般般啦

不過性價比真係偏低,如果唔趕時間都會去返隔離。

2017-04-02 340 瀏覽
今日老豆話好耐無食過金殿, 所以黎試下, 對上一次黎已經係唔知幾耐之前。首先, 黎到酒樓既第一步, 當然係洗餐具。我本身都唔係一個太奄尖有潔僻既人, 但係D 碗真係未免太過污糟, 成大PAT 漬, 好似無洗過一樣。用熱茶用少少力捽都唔唔甩,突起左硬左1 小PAT。算,當係小事。之後我地點左半份炸子雞, 菠蘿咕嚕肉, 叫左個菜。首先半份炸子雞百幾蚊, 都真係好細下,只可以話大乳鴿少少, 味道正常。之後菠蘿咕嚕肉$88仲正, 咁基本咁穩陣既一個菜式,OMG, D豬肉乾一到一個點, 第一下我以為係骨黎, 以為自己叫左咕嚕骨.......點知係乾+硬姐D肉, 個汁就正正常常, 酸酸甜甜, 索性菠蘿撈飯算。我未試過咕嚕肉係食唔哂。真係無下次, 已經唔係平, 只要求正常質素姐, 咁都做唔到。

首先, 黎到酒樓既第一步, 當然係洗餐具。

算,當係小事。

之後我地點左半份炸子雞, 菠蘿咕嚕肉, 叫左個菜。

之後菠蘿咕嚕肉$88仲正, 咁基本咁穩陣既一個菜式,

2016-08-04 1679 瀏覽
大家約好在美孚地鐵站附近的酒樓午餐, 選了 "金殿宴會廳" .裝修一如其名, 金碧輝煌, 入門的水晶灯式很燦爛, 牆身裝飾也很講究, 有吊燈, 大电視營幕, 座位配了白色枱布及椅套, 很有純潔感. 是婚宴理想酒家.服務生招呼有禮.  餐具齊全, 水滾茶熱, 我們看看点心紙, 很快便点了很多点心:蝦餃: 上枱夠熱, 蝦肉大粒又爽口, 夠新鮮, 皮薄, 厨師手藝及調味不錯.蟹子燒賣:  肉質新鮮賣相好, 調味適中,  豬肉鮮味, 帶少許肥肉, 入口更爽.鮮魷:  有咬口, 略带韧性, 調味一般.牛肉腸:  面皮柔軟, 餡料豐滿,  豉油好味.牛肉球:  肉質好,  一碟有三件, 入口軟綿綿富彈力, 加些喼汁, 更惹味.蘿蔔糕:  煎得香, 一碟三件, 煎得香而不焦, 有少許腊肠和腊肉粒, 味道頗好, 沒有太重的蘿蔔味.蒸排骨:   肉質畧肥, 少骨. 淹得入味. 有紅, 綠椒及鼓汁配合, 頗好.蟹柳鱼肚菇, 很滑, 味道不錯.珍珠雞: 一籠三件, 份量算多也大件, 內饀一般.叉燒包:  包身鬆軟, 醬汁味適當. 叉燒餡多,  口感好.鮮果炸雲吞:  配搭很有特式, 什果粒配料甜美, 炸雲吞
鮮魷:  有咬口, 略带韧性, 調味一般.
牛肉腸:  面皮柔軟, 餡料豐滿,  豉油好味.
蟹柳鱼肚菇, 很滑, 味道不錯.
珍珠雞: 一籠三件, 份量算多也大件, 內饀一般.
鮮果炸雲吞:  配搭很有特式, 什果粒配料甜美, 炸雲吞夠脆口.
鹹水角: 料多皮薄, 夠大隻, 香口脆身, 新鮮炸起但不太油.
流沙飽. 好食, 夠熱, 不太甜.
桂花糕, 糕身軟滑, 味道適中.
糖水:  蕃薯, 芝麻糊 及紅豆沙, 品質一般.
我們品嚐点心之餘, 抬头望向天花, 有小鳥在飛翔, 加添点娛樂性, 哈哈, 我們會再來.
2016-07-31 1091 瀏覽
服務員叫極都唔理,掛住講嘢,要叫好多次先理,明明見到系叫緊佢都可以當無事咁行過,掛住理啲熟客,真系無嘢好講有啲嘢食又凍又唔太好食比想像中差好多,下次都唔會再幫襯呢間。

有啲嘢食又凍又唔太好食

比想像中差好多,下次都唔會再幫襯呢間。

2016-07-31
2016-05-27 1442 瀏覽
由於表姐夫喺加拿大返港,所以我們一家去咗姨媽屋企附近嘅「金殿宴會廳」食晚飯!我們叫咗濃湯菜膽鷄煲翅、菠蘿咕嚕肉、蒜蓉粉絲蒸大元貝、珍菌六味齋煲、金牌燒肉、龍躉兩味:翡翠炒龍躉球同清蒸龍躉頭腩、上湯波士頓龍蝦伊麵、芝士波士頓龍蝦伊麵、金殿脆皮鷄、清蒸沙巴大龍躉同秘製鎮江骨!濃湯菜膽鷄煲翅嘅湯底好濃郁,材料相當豐富!菠蘿咕嚕肉嘅肉質好鬆軟,炸粉亦唔會好厚!蒜蓉粉絲蒸大元貝嘅肉質好嫩滑彈牙,味道好鮮甜!珍菌六味齋煲嘅珍菌味道好鮮甜,南瓜好香甜軟滑!金牌燒肉嘅皮燒得相當香脆,肉質好鬆軟,同唔會好油膩!龍躉兩味:翡翠炒龍躉球嘅肉質好爽甜彈牙!清蒸龍躉頭腩嘅肉質好嫩滑彈牙!上湯波士頓龍蝦伊麵同芝士波士頓龍蝦伊麵都係殼比肉多,但肉質都幾爽口彈牙!金殿脆皮鷄嘅皮燒得好金黃香脆,肉質好嫩滑,唔會有「嚡」嘅感覺!清蒸沙巴大龍躉蒸嘅時間火候控制得恰到好處,肉質非常新鮮嫩滑,味道相當鮮甜!秘製鎮江骨嘅肉質好香滑鬆軟,醬汁嘅味道亦好惹味!
菠蘿咕嚕肉嘅肉質好鬆軟,炸粉亦唔會好厚!
蒜蓉粉絲蒸大元貝嘅肉質好嫩滑彈牙,味道好鮮甜!
清蒸龍躉頭腩嘅肉質好嫩滑彈牙!
上湯波士頓龍蝦伊麵同芝士波士頓龍蝦伊麵都係殼比肉多,
但肉質都幾爽口彈牙!金殿脆皮鷄嘅皮燒得好金黃香脆,
秘製鎮江骨嘅肉質好香滑鬆軟,醬汁嘅味道亦好惹味!
濃湯菜膽鷄煲翅
芝士波士頓龍蝦伊麵
清蒸沙巴大龍躉
秘製鎮江骨
2016-01-15 1171 瀏覽
今午二哥請飲茶。 訂了荔枝角美孚新村的金殿宴会廳, 因為早來了, 才上午十一点, 比較容易有位. 原來我們以為只得 4 人参加, 只訂了細枱, 開茶後, 兩位姪女又通知馬上會到, 要加坐位. 這酒樓的侍應生真好, 很合作又有禮的給我們立即轉中枱, 這種服務怎態度, 值得讚.金殿宴会廳, 店如其名, 裝修金碧輝煌, 金色水晶吊灯, 电視大禮台,非常大方美觀, 座位闊落, 樓底也高。真適合舉行結婚宴會, 做喜慶等. 在此吃午餐, 感覺也開心D.先点鐵觀音茶, 算是水滾茶靚.餐前小食: 是蠶豆, 青肉豆, 花生 和 喬头.二哥選了很多點心,蔥花炸兩粉: 腸粉很滑, 內炸腸皮炸得很脆, 好鬆, 好入口金殿蝦餃皇,蝦肉大粒又爽口, 夠新鮮.再來傳統的牛肉球, 牛肉味美, 鮮甜, 蒸得很滑蟹籽燒賣, 肉質新鮮,賣相好,廚師調味適中.臘味糯米飽, 內有很重臘味, 臘肉臘腸很香口.煎芋头糕, 可見到芋头粒, 臘肉, 臘腸甜味, 香蔥, 品質優, 又煎得香口, 比其他酒樓做得好柴魚花生粥: 粥底很棉, 又熱, 柴魚, 花生也多, 如有香蔥粒更好.煎腸粉,很滑, 有麻醬, 甜醬, 不錯.甜品有: 香芋流沙
今午二哥請飲茶。 訂了荔枝角美孚新村的金殿宴会廳, 因為早來了, 才上午十一点, 比較容易有位. 原來我們以為只得 4 人参加, 只訂了細枱, 開茶後, 兩位姪女又通知馬上會到, 要加坐位. 這酒樓侍應生真好, 很合作又有禮的給我們立即轉中枱, 這種服務怎態度, 值得讚.
先点鐵觀音茶, 算是水滾茶靚.
餐前小食: 是蠶豆, 青肉豆, 花生 和 喬头.
二哥選了很多點心,
金殿蝦餃皇,蝦肉大粒又爽口, 夠新鮮.
再來傳統的牛肉球, 牛肉味美, 鮮甜, 蒸得很滑
蟹籽燒賣, 肉質新鮮,賣相好,廚師調味適中.
臘味糯米飽, 內有很重臘味, 臘肉臘腸很香口.
煎腸粉,很滑, 有麻醬, 甜醬, 不錯.
甜品有: 香芋流沙飽, 內容飽滿, 飽皮白滑,不牙, 甜味適當.
紅棗仁糕, 重紅棗味但不太甜.
再炒了個伊麵. 有干蔥, 草菇, 調味好不太油, Good !
吃來滿意!  要再來.

2016-01-10
2015-11-29 935 瀏覽
今早兩老往美孚金殿宴會廳飲早茶,這兒環境不錯,早上還有孖寶優惠,盅頭飯又有特價,特別適合區內老人,以往是早上7:30開始營業,後來延遲至8:00,來的次數少了。這是工資上漲的必然結果,加上來港一年可領綜援,大大減少服務員的生力軍,各處茶樓多欠服務人手。欖豉排骨飯 $5.8飯底靚、欖角好味、排骨略嫌骨多肉少,且整體份量稍少,不過$5.8的收費,算是接受。香芹雞絲腸、香滑奶皇飽(孖寶) $23.8金殿盛載腸粉的碟子頗具特色,腸粉滑、雞絲瘦而不老,配合香芹,十分好味,附帶一條菜芯,賣相吸引。奶皇飽夠香滑,剛蒸好,熱騰騰,好食。雙菇浸魚肚、鬆軟蜂巢糕(孖寶) $18.8魚肚以上湯浸透,份量算是可以,配合兩種菇類,有益健康。蜂巢糕少甜鬆軟,正是我的所好,兩款點心收$18.8,抵食。

欖豉排骨飯 $5.8
欖豉排骨飯
$5.8

香芹雞絲腸、香滑奶皇飽(孖寶) $23.8
香芹雞絲腸
香滑奶皇飽
奶皇飽夠香滑,剛蒸好,熱騰騰,好食。

雙菇浸魚肚、鬆軟蜂巢糕(孖寶) $18.8
雙菇浸魚肚
魚肚以上湯浸透,份量算是可以,配合兩種菇類,有益健康。
鬆軟蜂巢糕
蜂巢糕少甜鬆軟,正是我的所好,兩款點心收$18.8,抵食。

2015-08-31 675 瀏覽
今晚我們約咗親戚去美孚新邨嘅「金殿宴會廳」食晚飯!我們叫咗粉葛鯪魚煲豬𦟌湯、清蒸斑頭腩、翡翠炒斑球、梨山汁焗肉排、金殿脆皮鷄、冰白賞肉梅、龍芽炒鴨舌、豉油皇炒麵同揚州炒飯!梨山汁焗肉排係用雪梨嚟做醬汁,酸酸甜甜非常惹味同開胃!金殿脆皮鷄炸得幾香脆,肉質嫩滑!冰白賞肉梅係梅菜蒸豆腐,梅菜嘅味道幾甜,唔會好鹹,豆腐亦好嫩滑!龍芽炒鴨舌嘅鴨舌應該係無經過汆水,所以味道有啲怪!豉油皇炒麵嘅麵質好爽口彈牙,唔會太油膩!揚州炒飯唔算太出色,不過不失!
今晚我們約咗親戚去美孚新邨嘅「金殿宴會廳」食晚飯!
我們叫咗粉葛鯪魚煲豬𦟌湯、清蒸斑頭腩、
翡翠炒斑球、梨山汁焗肉排、金殿脆皮鷄、
冰白賞肉梅、龍芽炒鴨舌、豉油皇炒麵同揚州炒飯!
梨山汁焗肉排係用雪梨嚟做醬汁,酸酸甜甜非常惹味同開胃!
金殿脆皮鷄炸得幾香脆,肉質嫩滑!
冰白賞肉梅係梅菜蒸豆腐,梅菜嘅味道幾甜,
唔會好鹹,豆腐亦好嫩滑!
龍芽炒鴨舌嘅鴨舌應該係無經過汆水,
所以味道有啲怪!
豉油皇炒麵嘅麵質好爽口彈牙,
唔會太油膩!揚州炒飯唔算太出色,不過不失!
揚州炒飯
梨山汁焗肉排
清蒸斑頭腩
粉葛鯪魚煲豬𦟌湯
2015-04-11 944 瀏覽
清明節拜祭完先人,家族八人就留待喺美孚o既「金殿宴會廳」用膳;為怕假日人多冇位,小肥早兩星期前已經訂定枱。踏入「金殿宴會廳」正門,地下右手邊為接待處及候座室,左手邊有部升降機,正前方為一條綑滿絲帶及花球o既樓梯,設備完善華麗 。餐廳一樓大堂o既樓底同地下一樣非常高,配上天花閃亮o既水晶吊燈,更顯得餐廳氣派十足,「金殿宴會廳」個名改得真係貼切。大堂四周都有電視機,家中老少成員同為欣賞。女士們唯一對洗手間o既衛生略有微言。週日全廳滿座,樓面伙計、傳菜員及經理都忙得團團轉,雖然佢地o既態度並非惡劣,不過好多時就算餸菜到咗,都冇人得閒將其呈上餐桌,人手似乎唔多足夠。相反地,廚房效率卻出奇地高,上菜紙寫明7:06pm成功落單,第一道餸五分鐘內已送上 ,其他菜餚亦四十分鐘內到齊,單據例出埋單時間為8:05pm,繁忙時間晚餐一小時搞掂,「美孚廚油」o既高速當真唔講得笑 ! 金殿脆皮雞($108/隻):此乃餐廳特價三寶之一,假期及週末o既單價比閒日貴十蚊。金殿招牌雞不但如其名般脆皮,就連雞胸肉都好夠軟嫩,點上甜甜o既豉油更覺香口,係特價食品中必吃之選 ! 例湯之花生眉豆雞腳湯($98):小

金殿脆皮雞
例湯之花生眉豆雞腳湯($98):小肥對花生敏感,故未有飲用。長輩形容湯品唔算油膩,味道正常,冇乜特出,亦冇乜問題。
例湯之花生眉豆雞腳湯
例湯之花生眉豆雞腳湯
金華雞汁燴津白($78):XO仔平時好怕食津白,因為去到邊啲菜都係咁大樖(「棵」),未食見到都驚!「美孚金殿」個師傅真係細心,將津白切成幼絲,令蔬菜更易入口,再以濃甜o既雞汁打芡,面頭囇上金華火腿粉,造出香甜嫩脆於一身o既正菜,當真美味非常
金華雞汁燴津白
上湯浸皇帝苗($78):相比起下,皇帝苗就勁失色啦!皇帝苗除咗外表鮮綠,上湯味道香濃之外,其毫不嫩口o既菜質可以話係劣呀,仲食到我地成枱人啲碟上面都係揸
,叫不得!
上湯浸皇帝苗
上湯焗蝦球伊麵底($128):蝦球伊麵係堂細妹小龍女o既愛好菜式之一,所以一有機會我地都會叫黎食。軟腍入味o既伊麵面有六隻大蝦球,蝦球本身好夠爽脆甜美,唯一缺憾係層炸皮過厚
上湯焗蝦球伊麵底
椰香南瓜荔芋肉排煲($78):煲物滾熱辣,入面o既肉排屬半肥瘦,又爽又多汁,配菜o既南瓜好夠腍身,芋頭則偏硬,個人覺得個汁液過於奶狀,整體負多於正。
椰香南瓜荔芋肉排煲
桂花頭抽焗豬頸角($88):豬頸角疑似經過炸、炒、焗三個工序,除咗外皮同之前食嗰啲蝦球一樣咁厚之外,豬頸角又乾又嚡又硬
,同個甜甜o既醬汁唔多夾囉!
桂花頭抽焗豬頸角
蒸水蛋($68):家中嫲嫲只能吞食腍滑o既食物,經理哥哥都算唔話得啦,特意叫廚房蒸咗個餐牌上冇o既淨水蛋比老人家食,感激萬分!喺毫無預備下,水蛋o既面層都能蒸得軟滑味濃,大家都覺滿意合格。
蒸水蛋
薑蔥焗桶蠔($168):薑蔥焗蠔用煲上,熱力充沛,大大隻o既桶蠔又夠軟腍,不過問題同蝦球及豬頸角一樣,都係層炸皮太厚,師傅實在有需要改調炸漿之厚度。
薑蔥焗桶蠔
薑蔥焗桶蠔
其他收費:
汽水每罐$12
白飯每碗$12
晚芥每位$10
花生每碟$10(八人枱有兩碟)
花生
除咗升降機及洗手間外,「金殿宴會廳」環境金碧輝煌,係設宴o既好地方。週日假期,迫滿人客,廚房效率仍然高企,唯一樓面伙計未能配合。食物價廉,質素有所參差可說在所難免,某程度上亦可接受,難怪食店客似雲來,無一空席!如果師傅可於炸製食品加以改良,相信餐廳門外好快會排出人龍!
2015-04-05
金殿脆皮雞
金華雞汁燴津白
上湯焗蝦球伊麵底
2014-12-28 790 瀏覽
今晚是堂妹大日子,堂妹揀了美孚金殿宴會廳,地點十分方便,就在MTR附近,十分容易找到這間酒樓,7:30開席就是要8:30才上菜,金殿宴會廳是第一次光顧,我覺得服務都幾好 ,環境都OK,,不過,味道稍為咸咗些小,就算乳豬晤點汁都咸,乳豬皮好脆口,條魚稍為淡咗些小,我覺得整體都OK ,金殿宴會廳整體一般味道:整體稍為咸咗些小,可以接受,只是一般環境:地點方便,地方夠大服務:我覺得OK

味道:整體稍為咸咗些小,可以接受,只是一般

環境:地點方便,地方夠大

服務:我覺得OK
2014-12-28
  • 乳豬
  • 龍蝦伊麵
2014-11-20 643 瀏覽
街坊酒樓, 本來無咩要求, 但亦唔係差成咁 !!!!! 叫左晚飯三寶>>龍蝦芝士伊麵, 臘味炒介蘭, 蒜蓉蒜扇貝先嚟個臘味炒介蘭, 成碟油淋淋, 明白臘味係日肥嘢, 但都唔係成碟比油浸ga, 又無味!! 再等多15分鐘, 嚟個龍蝦芝士伊麵, 凍冰冰?! 芝士與伊麵根本撈唔埋!! 而且一點龍蝦味都無????? 好難想像,自己食緊咩??!!! 又明白, 特價晚飯三寶吖嘛, 唔好咁多要求!  又再多等15分鐘,扇貝依然無影, 催一催部長, 部長話: 啱啱開緊, 心諗即係漏單啦! 又再等多15分鐘,仲未嚟, 皇夫同另一伙記講: 再check下扇貝, 唔嚟, 就取消埋單吧.  點知, 個伙記寸爆錶!!! 咁你埋單啦!!!!!!!!!!!  面上寫住, "根本唔想做你生意, 走啦"埋單$238, 又茶介, 又加一, 酒樓價錢, 但茶記不如的質素 及 服務!!!! 一定無下次
街坊酒樓, 本來無咩要求, 但亦唔係差成咁 !!!!!

叫左晚飯三寶>>龍蝦芝士伊麵, 臘味炒介蘭, 蒜蓉蒜扇貝

, 又無味!!

面上寫住, "根本唔想做你生意, 走啦"

一定無下次

2014-11-19
2014-08-25 735 瀏覽
探親戚兼飲茶, 老太太帶我們到此家。  一進入大門口, 知客小姐已醒目地上前打招呼:「X老太, 嚟飲茶呀!」隨即幫我們按升降機鈕掣。親戚愛靜, 選擇了近門口的座位, 原來內堂有一個巨幕正在播放TVB節目, 難怪入面很熱鬧。店方稱慶祝開業一周年, 下午茶茶位每位收 $4 (原價$7)平日下午茶點心售價是由$13.80開始起跳, 不過亦有多款點心是以特惠價出售, 低至$4.80。$4.80的日式燒茄子, 看外觀ok ... 微皺的茄子皮與半圓的炸鯪魚肉, 形態ok無話求求其。  茄子沒有害我舌頭有受苦的刺刺感, 表皮薄薄, 肉質綿綿, 而炸鯪魚肉也沒有魚腥味, 怕魚者也能吃得到。$9.80的香橙馬拉糕, 圓滾滾的表面看似滑溜, 扯開綿綿的馬拉糕會聞到有橙香, 食落鬆軟, 挺身, 好味。$11.80的鮮竹牛肉球, 三球都較為細粒不過肉質及肉味也沒有鬆泡泡的鬆肉粉味, 牛肉球裏有馬蹄肉增加層次口感, 鮮腐竹也滑溜。$11.80的安蝦鹹水角, 送上檯時是室溫溫度, 外殼稍為有點硬, 內餡有一隻小蝦仁及少量肥肉碎。$14.90的高樑三色糕, 熱辣辣的出爐, 糕身煙韌晶瑩, 甜味少而且多豆, 驟眼所

香橙馬拉糕
高樑三色糕
$14.90的高樑三色糕, 熱辣辣的出爐, 糕身煙韌晶瑩, 甜味少而且多豆, 驟眼所見有脫皮綠豆、黑豆、白豆及紅豆。
燒汁浸魚肚
$16.80的燒汁浸魚肚, 厚身魚肚吸收了高湯的味道, 底層也有多件吸滿酸甜燒汁的麵筋, 兩者皆有軟綿口感。
鮮蝦菜苗餃
$16.80的鮮蝦菜苗餃, 半透明的餃皮能隱約見到多量的菜苗及蝦肉, 餃皮有點韌韌。
鮮蝦燒賣皇
$16.80的鮮蝦燒賣皇, 燒賣皮幼滑, 面頭蝦肉下面是有嚼頭的豬肉, 加上冬菇絲, 係咁囉!
軟滑薑汁糕
$16.80的軟滑薑汁糕, 熱辣辣送上檯, 彈牙質地越食越有老薑糖水味, 真是有暖胃的感覺!
魚肚棉花雞
$18.80的魚肚棉花雞, 魚肚有3厚件, 軟綿綿, 還有1件冬菇及蟹柳, 奇怪是雞肉是雞肶肉也可以蒸到粗糙的質感。

環顧四周都似是街坊多, 而且是以上了年紀的食客為多, 不知道是否因為電話的收訊不佳甚至是無網絡, 好似看不見有低頭族, 很多客人都是開心愉快地傾偈嘆茶!
2014-08-25
$53.30 (下午茶)
香橙馬拉糕
高樑三色糕
燒汁浸魚肚
軟滑薑汁糕
轉角果間酒樓排長龍相對金殿無人等位,我地梗係轉地點入去都知裝潢係一配合婚宴用途特大螢幕配舞臺,同埋牆身都有好多電視不過場中後有兩條大柱,如果坐後面就乜都睇唔到不過我地係黎食lunch... 唔使理佢d柱啦四個人點咗七樣點心,兩個鳳爪排骨煲仔飯,一碟排骨炒麵潮洲粉果個皮好晶螢通透,不過好易爛,好黏,餡料好足,都ok ge雙菇浸魚肚,見黎見去都係秀珍菇,何來雙菇?? 不過魚肚好好味,而且唔係好油,good排骨炒麵意料之外細,四個人,每人一小碗就分晒,反而排骨相對地覺得好似好多XO醬炒蝦米腸好好食,唔辣,鍾意食辣就或者會失望。沙爹牛栢葉,有點兒怪,沙爹味淡,而且食開薑葱牛栢葉,呢隻味還未接受得到...不過service 認真麻麻,係度吹水多過食野。我同傳菜講,可唔可以叫d樓面過黎執下野,佢話,唔叫得ga,佢地高級過我,會俾人鬧ga除咗呆咗,我都唔知俾咩反應佢。
轉角果間酒樓排長龍
相對金殿無人等位,我地梗係轉地點

入去都知裝潢係一配合婚宴用途
特大螢幕配舞臺,同埋牆身都有好多電視
不過場中後有兩條大柱,如果坐後面就乜都睇唔到
不過我地係黎食lunch... 唔使理佢d柱啦

四個人
點咗七樣點心,兩個鳳爪排骨煲仔飯,一碟排骨炒麵
XO醬炒蝦米腸好好食,唔辣,鍾意食辣就或者會失望。

不過service 認真麻麻,係度吹水多過食野。
我同傳菜講,可唔可以叫d樓面過黎執下野,
佢話,唔叫得ga,佢地高級過我,會俾人鬧ga
除咗呆咗,我都唔知俾咩反應佢。
2014-03-15
  • 鳳爪排骨飯
  • XO醫炒蝦米腸
  • 雙菇浸魚肚
2013-07-24 593 瀏覽
筆者早前曾經到位於尖沙嘴isquare的金殿海景宴會廳飲茶,覺得點心做得頗為出色。近日獲悉美孚開了一間新分店,上星期日便約家人到美孚金殿宴會廳飲茶。宴會廳的位置十分方便,從美乎地鐵A出口只要步行兩分鐘便到達。宴會廳內的佈置以金色為主,十分高貴華麗。我們一共點了八件點心。1. 芝士蘿蔔千絲酥 ($26.8) – 這個千絲酥的外皮非常鬆脆香口,咬開後更散發陣陣的芝士幽香。2. 金殿蝦餃皇 ($26.8) – 蝦仁十分爽口彈牙,皮薄而軟,粒粒晶瑩剔透。3. 潮州蒸粉果 ($16.8) – 粉果皮煙靱又不會太厚,餡料充足,筆者最喜愛花生香味和口感。4. 柱侯蒸鳳爪 ($20.8) – 鳳爪非常入味,肉質亦夠軟腍。5. 爽滑牛肉腸 ($23.8) – 腸粉滑溜,牛肉醃得夠味,加上特製豉油,效果更佳。6. 豉汁蒸肉排 ($20.8) – 排骨鮮嫩無比。7. 鮮竹牛肉球 ($16.8) – 牛肉十分嫩滑,粉和肉的比例剛剛好。8. 鳳爪排骨飯 ($35) – 煲仔飯軟硬適中,鳳爪排骨亦夠腍。總括而言,點心做得十分出色,價錢亦公道抵食。筆者亦留意到侍應的欣勤有禮,服務態度不錯,值得一讚,難怪金殿可以在短

我們一共點了八件點心。
芝士蘿蔔千絲酥
金殿蝦餃皇
潮州蒸粉果
柱侯蒸鳳爪
6. 豉汁蒸肉排 ($20.8) – 排骨鮮嫩無比。
左上: 爽滑牛肉腸 右上: 豉汁蒸肉排 左下: 鮮竹牛肉球 右下: 鳳爪排骨飯
總括而言,點心做得十分出色,價錢亦公道抵食。筆者亦留意到侍應的欣勤有禮,服務態度不錯,值得一讚,難怪金殿可以在短時間內擴充業務!
無論從店舖的名字,又或是舖內富麗堂皇的裝潢,大家可以知道,這間“宴會廳”除了一盅兩件之外,亦主打婚宴及酒席。新張期內更設項優惠,十分經濟實惠。遲些一定要約家人再來品嚐美食!
2013-07-21
芝士蘿蔔千絲酥
金殿蝦餃皇
潮州蒸粉果
柱侯蒸鳳爪
2013-07-23 359 瀏覽
是晚一家人晚飯, 跟我慶祝生日, 其實能夠跟家人們一同晚飯, 再玩玩橋牌, 無憂無慮, 真是恩典. 晚飯的地點就選了這裡, 當試試新地方吧.晚上六時許來到, 人客還不太多, 但之後就要大排長龍. 有興趣的朋友, 還是要早點前來吧. 這裡地方不算大, 擺位是幾擠逼的. 看看餐牌, 價位不算太便宜, 起碼跟區內的其他酒樓相比, 就是比較貴. 因為大家還不算太肚餓, 就只要了三款菜色.老黃瓜煲唐排豬展 $98: 7分, 是晚的老火靚湯是老黃瓜煲唐排豬展, 一客$98, 就要一客分喝吧. 份量十足, 分起來有接近十碗. 是煲得幾有火候, 老黃瓜差不多全都溶化掉了. 湯的味道是幾清甜的, 沒有師傅的痕跡.紅酒焗牛尾煲 $88: 8分, 店方有好幾款一哥是晚推介的菜色, 就從中揀選了紅酒焗牛尾煲. 這道菜色做得不俗, 紅酒汁入味, 牛尾亦幾淋, 媽媽就最喜歡吃紅腰豆.鮮蝦荷葉飯 $98: 8分, 單尾的就是列作必食推介的鮮蝦荷葉飯, 店方信心那麼大, 原來又真的是幾有水準的, 飯粒夠乾身, 帶荷香的味道, 用料十足, 蝦肉亦幾新鮮.紅豆沙: 店方還送上糖水, 就是紅豆沙, 甜度適宜, 不會太稀太水
老黃瓜煲唐排豬展
老黃瓜煲唐排豬展
鮮蝦荷葉飯
紅豆沙: 店方還送上糖水, 就是紅豆沙, 甜度適宜, 不會太稀太水, 當然還未到起沙的程度, 但也收貨有餘了.
紅豆沙
本來整體的感覺一直還不俗, 但最後當我們向經理落單要吃壽包的時候, 他轉頭就忘記了, 等了好一會兒覺得不對路, 再三追問才確認是漏了單, 那經理還特意不理睬我們, 解釋也沒有. 如果我們不追問的話, 不知道要等到甚麼時候才有人發現呢? 服務方面, 實在是不合格. 不過計及這裡的食物質素, 還算是不錯的, 希望店子上了軌道後各項事情會有改善啦.
雖然在酒樓吃不到壽包, 但回到家一家人同吃超級市場買來的壽包, 其實是一樣的溫暖呢.
鮮蝦荷葉飯