2016-05-30 291 瀏覽
黎到深水埗,行到熱辣辣,自然就想搵間小食醫下個肚,嘆下冷氣。咁啱,有間出名豆腐花店,唔使想,就走入去食番碗豆腐花,這裡,仲保留著50-60年代的裝修,好有懷舊感覺。石磨豆腐花不是隨處可以吃,只有這間先有得食,所以到這不可不吃。一碗熱騰騰的豆腐花,未食,都已經嗅到濃濃黃豆噶香味,食一啖滑不留口,豆花慢慢地在口溶化,豆香味停留在味蕾,非常嫰滑,好似bb肌膚一樣,清甜糖水,恰到好處,沒有遮蓋豆的香味,與一般用機器磨的豆花不可相提並論,吃出傳統的口味。除左豆腐花出名外,煎釀豆腐,都你不可缺少的小食,入口外脆內軟,釀上果皮鯪魚肉,果皮香味將魚肉提升,豆味四溢,豆腐很有質感嫰滑,鯪魚肉煙韌彈牙,配上豆瓣醬食,食慾大增!正!