2012-05-17
住o係上水多年, 有時都會問自己點解咁大懵, 連「四眼仔」、「陳六記」呢o的名店都會走漏眼無幫襯. 自從早排迴歸Openrice 之後, 俾我搵番一間又一間近在咫尺, 屬於自己區o既美食店, 太好喇! 我會續間續間食均佢地, 將我o既感想同大家分響. 今次就以「四眼仔」作為開始啦!我先後o係5月1日同5月6日趁公眾假期o黎呢度食腸粉. 講到「四眼仔」, 我雖然唔係經常o黎粉嶺, 多年o黎對聯和墟o既街道同食肆都算熟悉, 點解我每次經過呢道都錯過o左, 我都好莫名其妙; 可能係因為佢係一間位處角落頭o既蚊型舖, 兼且以前唔係咁多人識o既原固吧. 今時今日, 連區外o既人都專登走o黎呢度幫襯, 由朝到晚到見到排隊買腸粉同小食o既人龍, 想我再走漏眼, 難咯!5月1日假期當日晏晝o黎到, 預o左要排隊. 呢度不設任何座位, 如果揀o係處食, 就要企街, 否則就要打包擰走. 貼o係舖面o既食品價錢牌 (見下圖):好大張同好清楚, 方便我未落單都可以心裡盤算好要食乜同埋用幾多錢去食. 從價錢牌所見, 舖頭只供應腸粉、牛肉球、粉果、魚旦同燒賣, 價錢同基本消費以粉嶺區o黎講, 算係相當公道.落
落單時, 原本諗住用HK$14一次過食齊咁多樣o野, 點知個伙記話粉果已經賣哂, 真係晴天霹靂! 唔怕, 今次就食少一樣 (見下圖), 再加埋5月6日早上o既 “粉果補完計劃”, 兩次食齊所有食品唔係問題o丫. 味道同質素如何? 立即介紹:
除o左食品之外, 呢度o既環境同服務都值得一提:
環境: 之前講過, 唔打包o既話, o係度食就要喳住隻碟企街, 自然唔及「明記」咁可以好遊閒咁坐低一路食, 一路望出面o既街景. 好在, 身處o既和豐街同聯盛街並非繁忙街道, 唔使驚車來車往, 食埋o的死氣同灰塵. 而企街亦有企街o既特色, 可以一路食, 一路o係舖頭隔離間金舖window shopping, 真係別有一番風味.
服務: 舖位內o既2, 3位伙記經常都忙到唔停手, 不停咁切腸粉, 拂小食, 為客人落單, 落醬, 收錢, 乜都做齊. 不論客人多寡, 佢地o既服務態度都保持得相當好, 好有禮貌. 值得讚!
總結: 呢度o既腸粉同各式小食價錢吸引, 質素穩定, 同埋伙記o既服務態度好. 即使冇得堂食要企街, 即使唔係住o係粉嶺, 我都會繼續返o黎幫襯. 因為客人o既口碑, 就係靠呢間小小店舖o既努力不懈, 日績月累咁賺返o黎o既. 名氣? 咪就係咁樣o黎o架囉.