最近工作繁忙,經常都要同business partner 開會,又黎到食晏時間,一於就帶埋佢地去尖沙咀九龍酒店既龍逸軒,歎下佢地最新主打既「商務午市套餐」先~———————————————————🥢商務午市套餐🥢🥢前菜頭盤 (蜜汁叉燒、尖椒皮蛋 及 香辣脆金磚)三款前菜各有特色,我至愛呢度既蜜汁叉燒,肥瘦適中又夠厚身,食落啖啖肉,醬汁甜甜地得黎散發出玫瑰露香氣,夠出色!🥢點心拼盤 (晶瑩鮮蝦餃、蟹籽蒸燒賣 及 雪梨鹹水角)呢度既點心一向都高質,套餐仲包括三款經典點心,有齊晶瑩鮮蝦餃、蟹籽蒸燒賣及雪梨鹹水角,我就推介晶瑩鮮蝦餃,蝦餃皮盈富其實晶瑩剔透,餡料爆滿,蝦肉彈牙有口感,食得好滿足!🥢是日廚師湯品 (冬瓜清補涼老火湯)清熱下火嘅冬瓜清補涼老火湯啱晒我地!湯料十足,加入清補涼湯料、薏米、豬肉及冬瓜煲制,清甜得黎又滋潤,忙碌上班一族要補一補!🥢蟲草花蒸斑球大大力推薦呢一道蟲草花蒸斑球!擺盤精美,用上迷你籠仔上菜,斑球肉質嫩滑,鮮味十足,配以蟲草花既獨特香氣,加埋自家調制古法醬油,成個組合無得彈!🥢櫻花蝦炒玉蘭芥蘭鮮嫩爽脆,加入XO醬及櫻花蝦翻炒,層次感十足!🥢金菇銀芽原隻鮑魚炆麵最後呢

———————————————————
🥢商務午市套餐🥢

🥢前菜頭盤 (蜜汁叉燒、尖椒皮蛋 及 香辣脆金磚)

🥢點心拼盤 (晶瑩鮮蝦餃、蟹籽蒸燒賣 及 雪梨鹹水角)

🥢是日廚師湯品 (冬瓜清補涼老火湯)

🥢蟲草花蒸斑球

🥢櫻花蝦炒玉蘭
芥蘭鮮嫩爽脆,加入XO醬及櫻花蝦翻炒,層次感十足!

🥢金菇銀芽原隻鮑魚炆麵
最後呢款金菇銀芽原隻鮑魚炆麵令人一試難忘!粗麵爽彈,用鮑魚汁撈勻,入口夠滑順;上邊既原隻鮑魚炆煮得夠哂入味,口感煙韌,大滿足!

🥢生磨黑芝麻糊 及 芒果拿破崙
生磨黑芝麻糊係同事力推之選,質地濃稠,滿滿芝麻香氣,香甜得黎又暖胃,甜品首選!

🥢芒果拿破崙係餐廳主打之一,芒果夠香甜juicy,拿破崙餅式又夠酥脆,甜品由酒店餅房自家制作,質素有保證!

———————————————————
餐廳:龍逸軒(九龍酒店)
地址:尖沙咀彌敦道19-21號九龍酒店2樓
2024-02-13