餐廳: 大蕃薯
資訊:

2021-03-21 644 瀏覽
聯和墟出名多好野食,唔少人仲會影慕名以來。早排就去了聯和墟揾朋友仔交收,順便食個Brunch。今次去食群記豬手旁邊的一間Cafe。除了餐廳名叫大蕃薯,就連食物都係以蕃薯為主。Lunch有成18個,選擇困難症有難了 (笑)每個午餐都會包一個紅/白餐湯,我同朋友仔不約而同都揀了忌廉湯。湯夠晒熱,口感Creamy而且超級足料。煎雞扒伴甘薯蘋果沙律,份量其實都唔少。雞排煎得幾香口,重點係唔算太肥。沙律除了有爽脆清甜的蘋果,仲有餐廳招牌的蕃薯!蕃薯軟滑,而且蕃薯味好香,好食!我就揀了蕃薯奶茶,佢有冷熱選擇,而我今次就試了熱蕃薯奶茶。佢的質地及口感比一般奶茶更厚身一點,味道同一般的奶茶分別不太大,佢的茶味香而不苦澀,感覺都不錯。朋友每次食都要放棄餐飲,而比錢散叫的甘薯奶昔!今次佢叫了杯甘薯紅豆奶昔,我偷飲了一啖,入口幼滑,而且唔會有冰粒。唔飲真係唔知蕃薯都可以做奶昔!==============================我係一個愛寫字愛分享的吃貨!如果鍾意我分享的,我邀請您訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續發掘有咩CP高的冰糧!(敬禮)

忌廉湯

煎雞扒伴甘薯蘋果沙律