2020-02-18
2092 瀏覽
旺角上海街618 號, 經活化後最大亮點, 一定要數南洋菜【蘇媽 。蘇媽】 第一間店在深水涉時已經好想去試, 可惜聽講經常要等, 所以最後是不了了之。 今天中午時份來到旺角【蘇媽 。蘇媽】 好好彩不需要等,可以直入。 店內枱子排得密密麻麻,大家除下口罩, 全無介心地開餐,真心咩?! 不過正所謂生死有命, 富貴由天, 都唔驚得咁多。 這裡樓底超高,裝潢上很花心思,令客人如置身當放地用餐(由於人客太多, 不便拍照)店員做野好快手,亦有禮貌。 選擇絕對不小,但我們也不餓, 只點了兩款小食【古早味腸粉】 、【咖吔多】、【馬來西亞拉茶】 【古早味腸粉】醬油色澤超深, 未食會以為好咸, 但原來是甜豉油, 加了炸過的肉碎,口感略為硬, 腸粉則煮索味一流,味道傾向重口味。【咖吔多】香而不油,咖吔和牛油比較平均, 不會過份油膩, 但多士非即點即烤,上枱時已凍。 【馬來西亞拉茶】 泡沬超豐富, 但非棉密那種, 所以口感如普通的奶茶無異, 因為奶茶經拉過令溫度降低, 茶夠滑, 茶香未算突出, 但仍然可以一試。
不過正所謂生死有命, 富貴由天, 都唔驚得咁多。
店員做野好快手,亦有禮貌。
選擇絕對不小,但我們也不餓, 只點了兩款小食
【古早味腸粉】 、【咖吔多】、【馬來西亞拉茶】
但仍然可以一試。