2020-11-12 2536 瀏覽
除咗日本,台灣都係令人好掛住既地方~今晚同朋友就去咗一間好地道既台灣料理店食晚飯~ 個名好得意,叫做✨哈豆✨✨哈豆✨位於官塘一棟工業大廈內,不過位置一d都唔難搵ga~好犀利!我地7點半去到已經full house, 😜好在有book位ja~佢個餐牌好有特色,因為係上面既食物全部都係手繪圖畫而非相片~ 好文青feel呢!枱上放咗點餐紙,寫好後就可以交俾server~ 嘢食嚟到先見真章,講下我地食乜先!🔸百香果糖檸雞飯惹味鹽酥雞配上酸酸甜甜的百香果醬汁,好開胃又減輕油膩感~ 有些青菜及滷蛋做配菜~🔸台式滷水拼盤 (牛肉、雞翼、豬腳、豆腐、滷蛋)全部都很入味! 本人尤其愛黃金肥瘦比例的豬腳跟豆腐la😋 🔸芋泥奶凍吐司配甘梅番薯條呢個真係非一般的吐司~ 鹹的甜的箱子般的吐司都吃過,把奶凍切片夾在中間的真的第一次吃~ 麵包跟奶凍形成黑白相間、加上淡紫的芋泥,賣相實在滿分,吃下去口感很特別(奶凍被壓下去時、是會有點狼狽),麵包再脆一點更好。甘梅番薯條也是加分的,熱烘烘脆卜卜!🔸阿華田豆漿這個實在超可愛啦!一杯胚芽豆漿,旁邊是阿華田雪條,味道濃得你會有衝動把整條雪條吃光😂 沒有啦!吃了兩口就把它放到
除咗日本,台灣都係令人好掛住既地方~

✨哈豆✨位於官塘一棟工業大廈內,不過位置一d都唔難搵ga~

嘢食嚟到先見真章,講下我地食乜先!

🔸百香果糖檸雞飯
百香果糖檸雞飯

🔸台式滷水拼盤 (牛肉、雞翼、豬腳、豆腐、滷蛋)
全部都很入味!
本人尤其愛黃金肥瘦比例的豬腳跟豆腐la😋
台式滷水拼盤

🔸芋泥奶凍吐司配甘梅番薯條
呢個真係非一般的吐司~ 鹹的甜的箱子般的吐司都吃過,
芋泥奶凍吐司

🔸阿華田豆漿
這個實在超可愛啦!一杯胚芽豆漿,旁邊是阿華田雪條,
味道濃得你會有衝動把整條雪條吃光😂 沒有啦!吃了兩口就把它放到豆漿裡面~ 混起來又是另一番風味!
阿華田豆漿

🔸桂圓紅棗茶
剛巧唔舒服既日子又到,喝這個補補佢就最好啦!不會太甜的~
桂圓紅棗茶

好喜歡這裡牆上的圖畫,真的好想念 台灣啊❣️
2020-10-30
台式滷水拼盤