2023-05-19
放題真係令人非常興奮,唔需要再將就個價錢,食到肚皮脹卜卜咁樣確係非常幸福。🤪而家嘅放題店講求款式多選擇多,不過今次發掘到蝦蝦燒呢一度更加係海鮮愛好者嘅福音。😚實現真正嘅海鮮自由,呢度環境非常闊落。周圍都佈滿左一剛剛嘅活蝦以及喺自助吧,見到源源不絕嘅新鮮海鮮。🤤叫得蝦蝦燒當然主打嘅就係佢哋嘅蝦,🦐喺水入面見佢哋係一層淺藍色,佢哋幼長嘅螯亦都係一大特徵。🦐夾嘅時候都要小心比佢哋生猛嘅身體抖動易整濕自己。🦐呢一款嘅蝦,因為係新鮮自己燒,同樣都係肉質結實,味道上就稍為清淡少少,所以就非常需要靠調味料架所見灑上自己鍾意嘅口味。 🦐有辣椒粉有孜然粉,經典嘅燒烤風味。🦐之後出到去海鮮區就絕對令人非常驚嘆。🐚有帶子有蠔有鮑魚有貴妃蚌仲有一系列嘅原條鮮魚,🐚源源不絕咁樣供應,確保食到滿足先好離開🐚以我自己當然最鍾意就係佢哋嘅帶子,🤍新鮮切開殼,露出潔白嘅帶子肉同埋肥美嘅膏,燒嘅時候就可以放下層避免個殼燒到裂開。🤍最緊要配埋牛油同埋蒜蓉,燒完之後,變得更加緊致,大大嚿膏,又鮮甜又軟滑實在令人難以抗拒,🤍帶子肉亦都係千絲萬縷,同樣原味或者加埋調味料咁樣食都可以得到一樣嘅新鮮🤍至於鮑魚,🩵都係另外一個搶手貨,
大帶子
至於鮑魚,🩵都係另外一個搶手貨,新鮮程度仲可以見到佢哋郁動緊,🩵燒嘅時候就要剪走個殼先燒,大約幾分鐘就OK。🩵一口size啱啱好,非常彈牙又唔韌🩵
除咗海鮮耍家之外,肉類亦都表現得唔輸蝕。 強烈推薦羊架同埋牛肉串。🥩
牛肉串就有正宗燒烤嘅感覺,而每一粒嘅牛可以見到脂肪均勻分布,🥩燒嘅時候就會油香四溢更加香,一咬仲會爆油汁,適合配埋辣椒粉,加強口味。🥩
至於羊架,🥩更加係驚喜。一塊塊連骨一齊燒就更加香,樣嘅脂肪位,完全保護晒,肉質唔會變硬,🥩越燒越有火。肉質仲比想像中更加淋,絕對係高質。食多幾舊都唔怕Heavy🥩
飲品款式多,當然不在話下。🍶而呢一度更加推出埋韓國真露燒酒,呢個畫面更加有韓劇感覺。🍶而且仲有幾款味道,未試過嘅當然把握呢個機會盡情飲多幾杯食多幾round . 🍶享盡新鮮嘅海洋陸地放題🍶
蝦蝦燒 (佐敦)
佐敦白加士街10-24號永富大廈1樓