2021-03-30 5309 瀏覽
今日行經尖沙咀, 去到 海港薈,本身打算簡簡單單 午餐一番,點知見到他們 "植系肉" 新系列 ,估唔到又比到 新驚喜 我。我們點左 蜜汁欖角植系雞肉, 一上菜已經有一股濃郁香味散發。咬落口感同 真肉 十分相近, 外皮鬆脆,欖角野味。味道調配得十分剛好 ,非常推薦。甘香啤梨果, 一上台已經非常吸睛,加上百力滋配搭,令普通的鹹水角 以嶄新奪目嘅啤梨果形像示人。鹹水角內涵出眾,冬菇蝦米肉粒非常香口野味,外皮酥脆鬆化,好味到我都忍唔住食完一隻接一隻。今次都有叫 蟹粉小籠包。每次都不會令我失望。肉質鮮嫩多汁。湯汁十足,絶對可以用皮薄餡靚嚟形容。五彩繽紛 就第一次 點, 擺盤一流,可以一次過試到幾款不同點心。黑金流沙包,奶皇千層糕,十分鬆軟,鹹蛋黃和奶黃味道濃郁,味道一試難忘。松露野菌餃,一咬開已經有陣陣松露香,包著滿滿的雜菌,完全係絕配。包原隻鮑魚燒賣,鮑魚比燒賣大。口感十足。最後,蝦餃實在做得太出色。蝦餃皮薄得嚟又晶瑩剔透,多粒原隻蝦仁,很彈牙而且鮮味十足,因為太好味的關係,所以再額外叫多一籠蝦餃,實在吃不停口。蒸排骨,食得出係新鮮豬肉整,鮮甜肉嫩,仲有墊底的芋頭蒸得粉淋,又吸收咗排骨和金銀蒜

包原隻鮑魚燒賣,鮑魚比燒賣大。口感十足。

蒸排骨,食得出係新鮮豬肉整,鮮甜肉嫩,仲有墊底的芋頭蒸得粉淋,又吸收咗排骨和金銀蒜豆豉醬汁的精華,味道簡直冇得輸。

加上可以品嚐美食之餘,也可以飽覽維多利亞海景,直得推介。
2021-03-29
  • 松露野菌餃