2019-05-01 1601 瀏覽
星期日想喺尖沙咀食個late lunch,但又唔想等位同人迫,就去咗夜晚熱鬧但日頭僻靜嘅赫德道搵食。 萬豚屋主打石燒手打烏冬,啱晒我哋胃口。 【三味豚手打烏冬 魚介豚骨濃湯$84】 石鍋烏冬上枱時啲湯仲係翻騰緊,熱辣辣,香味四溢。 不過幾熱都好,食日本拉麵或烏冬,湯底都好重要。 試吓頭啖湯,味道夠濃厚,應該花咗唔少時間熬製。 我哋叫嘅係三味豚,三味豚包括厚切豚肉、薄切豚肉、豚大腸。 豚肉夠肥美,我就鍾意豚大腸嘅爽口同味道。 【大阪風《黃金胡麻担担》石燒手打烏冬$88】 担担麵食過唔少,但担担麵湯底嘅烏冬真係第一次食。 担担麵湯嘅胡麻來自百年老店「大阪和田萬」中懷石料理級別嘅黃金胡麻,好香濃,而且仲加埋担担麵嘅肉醬,好正宗。味道帶微辣,食落更惹味香口。豚肉就好厚切,有豐富肉香同油香。兩個烏冬都加咗溫室豆苗中和吓濃味。 【北海道燒帆立貝(兩隻)$68】 兩隻巨型帆立貝,落咗芝士同沙律醬燒到黃金色。 燒出嚟微焦嘅芝士好滋味,帆立貝就燒完仲feel到好鮮爽。 食完濃味湯烏冬想食啲甜品平衡返,叫咗個【伯爵茶芝士凍餅Cake set】,送咖啡或茶都只係$32,加$5就送特飲或果茶,咁抵,唔叫返s

食完濃味湯烏冬想食啲甜品平衡返,叫咗個【伯爵茶芝士凍餅Cake set】,送咖啡或茶都只係$32,加$5就送特飲或果茶,咁抵,唔叫返set都對唔住自己。 蛋糕Size嚟講都唔算細件,仲有乾橙切片同藍莓,伯爵茶味道嘅甜品一向都係茶色,不過呢個cake就雪白嘅,仲有埋Dressing,觀感相當不錯。凍餅口感似雪糕蛋糕,茶味香濃。
最後仲有本格咖啡同奶茶,係午巿惠顧大阪風《黃金胡麻担担》石燒手打烏冬、Cake set跟餐送嘅。 咖啡幾香濃,不過奶茶就冇乜特別。

石燒烏冬最大賣點就係保溫效果好,我哋一路傾一路食,碗烏冬仲係熱辣辣,啱晒鍾意慢慢品嚐嘅我哋。