2021-02-24 1040 瀏覽
來旺角向長輩拜年,午飯就順便在附近解決。有人話想食潮州菜,上網見到好多人推介太子道西呢間「陳儀興尚潮樓」,即刻打電話去訂位。餐廳位於一幢有超過八十年歷史,由古迹建築物改建而成的精品酒店內。室內設計帶古典格調,牆身上掛滿了潮州特色裝飾品及潮州刺繡,加上巨型黑白相片、竹簾、籐製屏風等,裝潢古樸雅致,令人賞心悅目。翻開餐牌,食物選擇都幾豐富,除了潮州菜館必備的滷水鵝、潮式粥品等外,還有多款精雕細琢的潮州手工菜,如清燉荷包鱔、玉枕白菜、富貴石榴蟹等。我哋點左兩碗潮州白粥 ($13@)、鵝肉雙拼 ($188)、汕頭煎蠔烙 ($118)、普寧豆醬煮海魚 ($198) 同 肚肉苦瓜煲 ($128)。白粥煮得啱啱好,是傳統的潮州做法,米粒剛開口,不會太綿,水的分量亦唔會過多,入口有米香。鵝肉雙拼:揀左鵝肉拼鵝紅,鵝件分量十足,肉質柔嫩細緻,鵝皮鬆化軟潤,入口油香豐富,蘸醋吃減低了濃膩感,令味道更鮮明。滷水汁非常香濃,帶八角香料味,跟鵝肉十分匹配。鵝紅水準亦唔錯,夠晒大件,夾起唔會散開,既滑溜又入味。另外呢客汕頭煎蠔烙亦很值得推介,廚師掌握煎的技巧十分了得,烙餅不散,外邊香脆、內裡嫩滑,蠔仔下得很慷慨,
另外呢客汕頭煎蠔烙亦很值得推介,廚師掌握煎的技巧十分了得,烙餅不散,外邊香脆、內裡嫩滑,蠔仔下得很慷慨,粒粒肥美,絕對係真材實料!

普寧豆醬煮海魚
:海魚選用了黃花,魚身約有 8 吋長,用普寧豆醬、香芹和薑絲來烹調,一點豉油也不用,黃豆散發天然鹹香,令新鮮海魚更為鮮甜,入口完全無腥味,充份顯現出潮式煮魚的妙處!
肚肉苦瓜煲:平日自己喺屋企都鍾意煮下苦瓜食,呢個苦瓜煲亦做得很不錯,苦瓜煲得好腍,入口帶微甘,肚肉肥瘦剛好,好啱我口味,全部食晒。